Kreativ

Učení není mučení

Učení není mučení Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 04. 2011 00:00

Odhalte tajemství, jak zvládnout cizí jazyk

Nedávejte si příliš vysoké cíle, buďte realisté. Je lepší dát si krátkodobější úkol, třeba, že se za týden snadno naučíte dvacet slovíček nebo si procvičíte jednu lekci z učebnice gramatiky. Když po měsíci zjistíte, že slovíčka jsou brnkačka, můžete jejich týdenní počet zvýšit. Budete tak mít ze sebe dobrý pocit a chuť do učení zůstane, zatímco v opačném případě, kdy svůj cíl nebudete schopni dodržet, budete mít pocit selhání a další učení vzdáte.

Méně a často znamená víc než hodně a zřídka. Chcete-li vidět nějaký pokrok, musíte se jazyk učit často, pravidelně a systematicky. Minimální čas je dvakrát týdně s učitelem a doma třikrát týdně minimálně 20 minut, nejlépe však půl hodinky denně. Možností, jak najít chvilku času, je spousta, chce to ale ukázněnost a pravidelnost. Při pěti nových slovíčkách denně se naučíte skoro dva tisíce nových slov za rok!

Nepřekládejte doslovně! Překládání slovo od slova vás nikam nepohne. Spíše naopak. Zdržuje vás, a dokonce brání v porozumění. Čím dříve odmítnete být si překladatelem, tím dříve cizí řeči porozumíte a tím dříve budete schopni se v cizí řeči sami vyjadřovat. A nebojte se chyb. Těmi se opravdu učíte.

Poslouchat, poslouchat, poslouchat… Například angličtina je naprosto odlišný jazyk od češtiny, váže slova dohromady, takže jedna anglická věta vám zní jako jedno dlouhé slovo, anglické délky rozlišují různá slova či významy, což je pro Čechy nezvyklé a často vás popletení anglické délky může zavést i do pěkně prekérní situace… Čím více a častěji budete cizí jazyk (a nejen angličtinu) slyšet, tím dříve mu budete schopni porozumět. Poslouchejte minimálně čtyřikrát týdně po 15–20 minutách rádio, oblíbené písně, dívejte se na filmy v původním znění apod. Někdy stačí třeba jen nechat puštěné audio jako kulisu a slovíčka se pamatují skoro sama. Ovšem učit se otrocky slovíčka samostatně, bez kontextu, to nemá žádný smysl, většinou si tak nezapamatujete ani jedno. A taky hodně čtěte. Při čtení nehledejte každé neznámé slovíčko v slovníku, to byste toho moc nepřečetli, a hlavně by vás takové čtení přestalo brzy bavit. Ne všechna slova ve větě jsou totiž důležitá pro pochopení textu. Význam slova nejdříve odhadujte z kontextu, teprve potom se podívejte do slovníku.

Ostych nechte jednou provždy doma! Jazyk se učíte proto, abyste ho uměli používat a domluvili se. Ne proto, abyste se mohli chlubit, na kolik procent jste napsali gramatický test. Mnohdy se stane, že ti, co píší testy na 90 procent, nejsou schopni zeptat se na cestu. Vyhledávejte příležitosti pro mluvení a nebojte se jich využít!

Mluvte sami se sebou! Je úplně běžné, že v hlavě víte, jak byste na určitou otázku odpověděli. Ale když to zkusíte říct nahlas, nejde to. Proto mluvte sami se sebou. Mluvte třeba o tom, co právě děláte nebo o čem byl film, na kterém jste byli včera v kině. Až se jednou dostanete do skutečného cizojazyčného dialogu, budete už zvyklí vyjadřovat, co máte na mysli.

Autor: Redakce