Kreativ

Žítkovské bohyně budou na jevišti tvrdší a nekompromisnější, říká Gombár

Žítkovské bohyně Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 21. 02. 2014 00:00

Netrpělivě očekávanou divadelní adaptaci knižního bestselleru Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně představí ve světové premiéře v sobotu 1. března v 19.00 ve Velkém sále v Městském divadle Zlín. Drama o ženách z nedalekého regionu Moravské Kopanice obdařených výjimečnými schopnostmi léčit, uřknout, vidět do budoucnosti i přivolat lásku do Zlína přivedlo jako režiséra zpět někdejšího uměleckého šéfa Dodo Gombára.

Magický příběh bohyní ze Žítkové je fikcí, ale vychází ze skutečných událostí. Velkou roli v příběhu hrají například přepisy záznamů z Krevní knihy města Bojkovice nebo StB. „Jako čtenář jsem byl románem zasažen, je strhující a skvěle napsaný. Inscenace bude místy možná v něčem ještě nekompromisnější a tvrdší," řekl Dodo Gombár. Při psaní scénáře byl s Kateřinou Tučkovou v kontaktu a vše s ní konzultoval. „Byla velmi velkorysá. Neměla potřebu do procesu vstupovat a dala mi volnou ruku, čehož si moc cením," uvedl.

Hlavní postava románu i inscenace Dora Idesová je jednou z posledních z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila. Vystudovala etnografii a rozhodla se o nich napsat vědeckou studii. Na konci 90. let objevila v jednom z archivů spis StB vedený na svou tetu, bohyni Surmenu, která je v něm označována jako vnitřní nepřítel. Rozplétá osudy žítkovských žen a pomalu zjišťuje, že i ona je součástí tajemné tradice, i když se bohyní nikdy nestala. Čím více se o minulosti dozvídá, tím více poznává sebe samu.

INFO: www.divadlozlin.cz

Autor: Redakce