Kreativ

5 kroků ke krásné pleti

Krása Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 25. 01. 2012 00:00

Dostala jste krásné voňavé mýdlo? Zapomeňte na to, že je univerzální! Kosmetika je k vaší pokožce šetrnější, dodá jí vitaminy a navíc získáte skvělý pocit.

Krok první: Volba priorit

Mýdlo má svoji příležitost při každodenním sprchování či koupeli. Používejte je jen tam, kde se kůže nejvíce potí (podpaží, intimní místa, nohy). Dobře poslouží „běžné" mýdlo, ale ideální je zvolit mýdla s krémem, která dodávají kůži potřebnou vláčnost. Make-up mýdlem prostě dobře neodstraníte. Navíc může vaši pokožku také nadměrně vysušit. Mýdlo obvykle bývá alkalické s pH 8 a více, zatímco pokožka je přirozeně kyselá s pH 5,5. Chcete-li, aby vaše pokožka vypadala skvěle, sáhněte po kosmetických prostředcích, které pleť ošetřují a zároveň vyživují.

Krok druhý: Čištění

Prvním, co uděláte po ránu, a posledním, co uděláte večer, je čištění pleti. Bezpečně tak odstraníte veškeré nečistoty, které způsobují ucpávání pórů. K odstraňování make-upu, ale také běžných povrchových nečistot, potu a kožního mazu slouží čisticí krémy, mléka, emulze a gely. Používáme je i tehdy, když se nelíčíme! Pro suchou pleť jsou lepší mléka a krémy, pro mastnou gely. Pokud pleť důkladně nečistíme, účinné látky z krémů obtížně pronikají do pleti a nejsou zcela využity.
Pamatujte si, že po použití čisticího přípravku je třeba pokožku opláchnout teplou vodou, protože jinak by zbylé nečistoty mohly nadále pokožku negativně ovlivňovat.
Jak na to? Naneste malé množství přípravku na dlaně a jemně vmasírujte krouživými pohyby do pokožky. Následně opláchněte vlažnou vodou. Zvláštní pozornost věnujte T-zóně (čelo, nos a brada) a linii kolem vlasů, kde se udržuje nejvíce nečistot. Po čisticím přípravku použijte tonikum a zvlhčující přípravek stejné řady.
Tip: Nezapomeňte vyčistit pokožku na krku a dekoltu.

Krok třetí: Tonizace

Tonika neboli pleťové vody odstraní poslední zbytky čisticího přípravku. Pomáhají také zpevnit a zjemnit póry a současně slouží jako prevence tvorby odumřelých kožních buněk na povrchu. Tonika vyrovnávají pH pleti. Po jejich použití by pokožka měla být osvěžená a připravená k použití hydratačního přípravku. Vody na mastnou pleť navíc zmírňují viditelnost rozšířených pórů. Pro suchou pleť jsou vhodné vody bez obsahu alkoholu.
Pokud jste zvyklá používat čisticí mléko, musíte s pomocí tonika rozpustit a odstranit veškeré zbytky nečistot a nadměrného mazu. Máte-li mastnou pokožku a chcete ji rychle vyčistit a osvěžit pro večerní příležitost, poslouží vám tonikum skvěle.
Jak na to? Pro aplikaci tonika naneste malé množství přípravku na vatový tampónek a aplikujte krouživými pohyby vzhůru na pokožku krku a obličeje s výjimkou očního okolí.
Tip: Soustřeďte se hlavně na T-zónu a linii vlasů, kde jste nanášely větší množství čisticího přípravku a vyhněte se citlivému okolí očí a rtů.

Krok čtvrtý: Hydratace

Hydratační přípravky pomáhají obnovovat vlhkost pokožky ztracenou vysušujícími účinky vnějšího prostředí – slunečního záření, ústředního topení, větru, chladu a znečištění. Správný hydratační přípravek pro denní použití poskytuje pleti kromě hydratace také ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy (včetně nečistot z ovzduší a UV záření), proto i mastná pleť potřebuje lehký denní krém nebo emulzi. Přípravek pro noční použití by měl být bohatší vyživující krém – když organismus odpočívá, pokožka snadněji vstřebává vlhkost. Noční krémy obsahují množství výživných látek, které mohou nerušeně během spánku pronikat do pleti a dodávat jí novou vitalitu. Nechte je pracovat na vaší kráse.
Hydratační přípravky jsou obvykle emulze vody a oleje obsahující zvlhčující prostředek, který poutá vodu a pomáhá ji udržet v horních vrstvách pokožky. Hydratační přípravek může chránit pokožku vytvořením ochranné hráze mezi pokožkou a okolním prostředím.
Jak na to? Při aplikaci krému postupujte směrem vzhůru a do stran. Naneste malé množství přípravku na tváře, čelo a bradu, pak pomocí konečků prstů aplikujte po celém obličeji. Pamatujte, že pokožka může vstřebat pouze určité množství, takže to nemusíte přehánět.
Tip: Nezapomeňte na krk, kde je pokožka náchylná k vysoušení stejně jako na obličeji.

Krok pátý: Péče o oční okolí

Pro tuto partii jsou určeny speciální oční krémy nebo gely, které zaručují její ochranu, hydrataci a výživu. Přípravky ve formě gelu jsou při odstraňování otoků a únavy účinnější, když je necháte před použitím mírně vychladit v ledničce. Pozor – při nanášení přípravku dbejte, aby se nedostal do oka, vynechte pohyblivé víčko a okolí řas. Nanášejte velice jemně, od vnějšího koutku oka k vnitřnímu a lehce vklepávejte.

Jakou máte pleť?

normální – jasná čistá pleť, pevná struktura kůže, póry jsou jemné a čisté. Většinou nevyžaduje speciální přípravky.
suchá – vzhledově podobná normálnímu typu, působí matným dojmem. Snadno ztrácí vlhkost, reaguje přehnaně na vnější vlivy. Potřebuje speciální jemnou kosmetiku.
mastná – barva není jednotná, pokožka má houbovitý vzhled se zvětšenými póry. Nutné je důkladné, ale šetrné čištění a ošetřování lehkými nemastnými přípravky.
smíšená – střed pleti, tzv. T-zóna, je mastný, vnější části tváře působí hladce a čistě. Vyžaduje dvojí péči – suché partie je nutno vyživovat, mastné důkladně čistit a hydratovat.

Autor: Redakce