Kreativ

8 alternativ pro nohy

8 alternativ pro nohy Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 03. 08. 2012 00:00

Denně uděláme na 6000 kroků! Nohy si proto zaslouží rozmazlování. Ať už máte problém s pocením, plísněmi, nebo únavou, pomoci vám mohou bylinky.


Tymián prokrvuje

alternativa 1

Známá bylinka působí také antisepticky, je účinná proti plísním a pomáhá při nadměrném pocení chodidel.
Zkuste bio olej Maratonec od Saloos: Krátká masáž dokáže unaveným a oteklým nohám přinést jedinečný pocit uvolnění a lehkosti, dokáže je zbavit napětí a bolesti. Jedná se o čistě přírodní produkt v biokvalitě.

Heřmánek krásně zklidní

alternativa 2

Oblíbený heřmánek obsahuje řadu léčivých látek a vonné silice.
Zkuste: učiněné blaho je heřmánková koupel nohou. Asi 5 lžic sušených bylinek zalijte 1 l vroucí vody, 20 minut nechte vyluhovat. Sceďte a roztok zřeďte studenou vodou na teplotu 36–38 °C. Nohy koupejte maximálně 15 minut, pak je důkladně osušte.

Jadérka z grepu omezují pocení

alternativa 3

Grapefruit nabízí vzácné přírodní látky stahující póry, ústí a potní kanálky a omezující vylučování potu.
Zkuste kapky Citrovital: Při nadměrném pocení nohou se doporučují lázně z vlažné vody a padesáti kapek tohoto přípravku. Citrovital je dobré přidávat při praní punčoch a ponožek do posledního máchání.

Máta peprná stimuluje

alternativa 4

Hlavní složkou je mentol, který příjemně chladí a znecitlivuje, potlačuje svědění, mírnou bolestivost a podráždění.
Zkuste osvěžující koupel: 4–5 lžic sušené nebo 3 hrsti čerstvé máty dejte do 2 l vody a nechte přejít varem, nechte zchladnout, sceďte a ponořte do odvaru nohy.

Balzám z brambor osvěží a prokrví

alternativa 5

Voda, ve které se vaří brambory, má blahodárné účinky na unavené a oteklé nohy z celodenní námahy. Díky výtažkům z brambor se nohy lépe prokrví a otok opadne.
Zkuste bramborovou lázeň: vodu z uvařených brambor slijte do umyvadla. Unavené nohy namočte do teplého (rozhodně ne horkého) výluhu na 20 minut.


Olej tea tree antiseptikum

alternativa 6
Olej Tea Tree je lidový název, který se v Austrálii používá pro olej získávaný ze stromů Melaleuca alternifolia.
Zkuste Tea Tree Oil ve spreji: Osvědčil se proti únavě nohou, při nadměrném pocení a zápachu chodidel, ale také se dá využít k dezinfekci bot proti plísni. Tea Tree Oil nohy účinně osvěžuje a regeneruje.

Dubová kůra proti pocení

alternativa 7

Působí přirozeně svíravě, protizánětlivě a zklidňuje, navíc také odstraňuje nadměrné pocení nohou.
Zkuste koupel z dubové kůry: Asi 7 lžic kůry povařte 15–20 minut v 2 l vody. Počkejte, až se odvar ochladí na příjemnou teplotu, a ponořte do něj nohy. Ideální, máte-li nohy celý den uzavřeny v pevných botách.

Šalvěj lékařská stahuje

alternativa 8

Látky v šalvěji mají antibakteriální, protizánětlivé a antimykotické účinky.
Zkuste deodorační krém na nohy Burgit: Kombinace účinných látek se šalvějí snižuje tvorbu potu a zabraňuje růstu bakterií způsobujících zápach nohou. Působí preventivně proti plísni i pachu nohou. 24hodinový účinek.

Autor: Redakce