Praktická žena - Kreativ

Brambory plněné bylinkovým tvarohem a šunkou

Vydáno: 07. 07. 2013 00:00

Brambory plněné bylinkovým tvarohem a šunkou

Doba přípravy: příprava a vaření 20 minut, zapékání 25 minut

Potřebujete:
• 6 stejně velkých oválných brambor
• 250 g tučného tvarohu
• hrst směsi čerstvých bylinek – petržel, pažitka, estragon, dobromysl, tymián, bazalka
• sůl a pepř
• 6 plátků šunky od kosti
• lístky šalvěje

Brambory pečlivě umyjte a dejte vařit i se slupkou.
1. Mezitím


si předehřejte troubu na 180 °C a připravte náplň. Bylinky nasekejte na drobno; v misce smíchejte tvaroh a bylinky, podle chuti osolte a opepřete.

2. Když jsou brambory


téměř měkké, zceďte je a nechte trochu vychladnout. Každou bramboru rozpulte, zakulacenou část skrojte, aby brambory stály, a každou vydlabejte (vnitřek využijte pro jiný recept). Polovinu brambor naplňte tvarohovou směsí a do druhé poloviny naaranžujte plátky šunky a lístky šalvěje.


3. Brambory vyskládejte


do zapékací misky a nechte v troubě zapéct asi 25 min.

Atraktivní příloha


Nemám co vytknout, chuť bylinek ideálně doplní jemně kořeněné maso. Upekla jsem brambory také jako samostatné jídlo. Naplnila jsem je do poloviny směsí tvarohu s nivou a stroužkem česneku (ostatní ingredience zůstávají stejné) a přidala jsem šunku. Je to pikantnější, ale musíte použít větší pekáček.

Autor: Jana Pippichová