Praktická žena - Kreativ

Čočka se slaninou a jablky

Vydáno: 25. 01. 2012 00:00

Čočka se slaninou a jablky

• 400 g čočky
• 2 bobkové listy
• několik zrnek celého pepře a jalovčinek
• 2 středně velká jablka
• citronová šťáva
• 2 větší cibule
• 100 g slaniny nebo uzeného bůčku
• sůl
• pískový cukr
• vinný ocet
• pažitka

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme ji 1 – 2 hodiny nabobtnat. Do sáčku od předvařené rýže dáme koření, přidáme k čočce a vaříme ji doměkka, sáček vyjmeme. Jablka opláchneme, vykrájíme, jedno nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Oloupanou cibuli a slaninu nadrobno nakrájíme a rozpečeme, přidáme scezenou čočku, dochutíme solí, cukrem a octem a podusíme. Ozdobíme dílky zbylého jablka a pažitkou.

TIP: Slaninu můžeme zaměnit za klobásu, větší špalíčky čabajky nebo šunkou od kosti (kost šunky vaříme s čočkou pro pikantnější aroma).