Praktická žena - Kreativ

Gazpacho studená polévka z Andalusie

Vydáno: 16. 07. 2012 00:00

Pokud byste pátrali po receptu na pravé gazpacho, došli byste do labyrintu surovin, ze kterých lze tuto specialitu připravit. Stejně jako u zelňačky nejde jednoznačně určit, „co tam zaručeně patří", vybrali jsme tedy jednu z variant „pravého" gazpacha, které je vyzkoušené a v horkých letních dnech osvěží a nasytí. A hlavně chutná!

Potřebujeme:

• středních 10 rajčat
• 1 salátová okurka
• 1 paprika (žlutá nebo červená)
• 3 stroužky česneku
• menší cibule
• 5 lžic olivového oleje
• 2 lžíce červeného vinného octa
• 3 plátky tmavého chleba
• čerstvá bazalka
• sůl
• mletý černý pepř
• chilli

Rajčata prudce spaříme a necháme vychladnout. Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Mezitím oloupeme okurku, papriku zbavíme jadřinců a nakrájíme je na kostky. Spařená rajčata zbavíme slupky a také nakrájíme na stejně velké kousky. Přidáme chléb přelitý olivovým olejem a lístky čerstvé bazalky, dále česnek s cibulí a dochutíme octem, chilli, solí, pepřem a všechno rozmixujeme.
Polévku necháme na 15 minut vychladit do lednice. Na talíři gaspacho ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme podávat s opečeným toastem nebo krutony.

Tip: Kdo má raději kořeněnější pokrmy, může před mixováním přidat lžíci worchesterské omáčky.