Kreativ

HOLKY V AKCI: Melounový týden s Láďou

HOLKY V AKCI: Melounový týden s Láďou Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 01. 08. 2012 00:00

Tento týden je hostitelem v kreativním klubu Praktické ženy HOLKY V AKCI šéfredaktor. Ochutnejte jeho nabídku.

Kus melounu s plastickou výšivkou

Melounová taštička

TO JE NÁŠ TIP NA PRAKTICKOU TAŠKU

Taška na výtvarné potřeby může stejně tak posloužit na kosmetiku a jakékoliv drobnosti, které potřebujete utřídit. Její vnitřní část si prakticky rozdělte přihrádkami a malými kapsami.

Vnitřek taštičky

Na látku si zakreslete oba díly střihu a barvou na textil vymalujte přední i zadní díl:

Na látku nakreslete zadní díl

Centimetr od červené plochy přiložte zelený díl z plsti, v kraji prostehujte a vystřihněte:

Připevněte zelený díl

Tak jak si tuhle vychytávku uděláme?

VELIKOST: 31 x 20 cm

SPOTŘEBA: 0,25 m/140 cm š. přírodního bavlněného plátna, 0,35 m/140 cm š. béžového pruhovaného plátna, tmavě zelená a hráškově zelená plsť, červené zdrhovadlo 35 cm dlouhé, vatelín, hnědá a zelená vyšívací bavlnka, červená barva na textil zn. Barvička (akrylátová barva, Chevas), štětec, lepidlo na textil

TECHNIKA: malba na látku, stonkový steh

Z pruhovaného plátna na podšívku nastříháme přední a zadní díl, dno, podle tvaru předního dílu velkou kapsu o 4,5 cm nižší než přední díl, menší kapsu 11 x 17 cm, kapsy nastříháme 2x, všechny díly nastříháme ještě z vatelínu, vše s přídavky 1 cm na švy. Díly podložíme vatelínem a v kraji prošijeme. Lícem na líc kapes přiložíme druhý díl. Horní okraj velké kapsy sešijeme, obrátíme a kraj prošijeme. Na menší kapse sešijeme horní okraj a boční strany. Kapsu obrátíme a prošijeme horní kraj. Spodní okraje založíme proti sobě, kapsu přišijeme na díl podšívky 5,5 cm od horního okraje a prošijeme ji na 2 kapsičky 7 a 10 cm široké. Přes kapsičky položíme velkou kapsu a okraje přišijeme. Mezi přední a zadní díl všijeme dno. Na přírodní plátno si podle předlohy předkreslíme červenou část předního a zadního dílu. Plátno položíme na rovnou plochu, podložíme fólií a plochu vybarvíme červenou barvou. Po zaschnutí vyšijeme hnědé pecičky. Podle tvaru taštičky ustřihneme ze zelené plsti proužek š. 2,5 cm. Proužek našijeme ručně předním stehem 0,75 cm od červené části. Ze zelené plsti nastříháme dno. Díly přilepíme na vatelín lepidlem na textil, vystřihneme je s přídavky 1 cm na švy. Mezi přední a zadní díl všijeme dno. Podšívku vložíme do taštičky, horní okraje předních a zadních dílů založíme proti sobě, mezi všijeme zdrhovadlo. Tmavě zelený pruh dna založíme přes podšívku do rubu a přišijeme.

Předlohy:

A – přední, zadní díl
B – dno

Střih

Autor: Ladislav Müller