Kreativ

Hot Cross Buns neboli anglické horké křížové bochánky

Hot Cross Buns   Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 10. 04. 2013 00:00

Toto je první pečivo, které máte před tím, než ho sníte, políbit! Možná vám to přijde divné, ale jakmile ucítíte tu vůni, která se line z trouby, uděláte to automaticky :-). Hot cross buns jsou mírně sladké, kořeněné kynuté bochánky s křížem z moučné pasty, které se v Británii tradičně pečou na Velký pátek. Hned po upečení je potřete cukrovou glazurou (svařený cukr a voda). Políbíte, rozkrojíte, namažete máslem a dostaví se extáze. Teda alespoň u mě :-). Vydrží dobré jen jeden den, ale opravdu není problém je sníst hned!

Těsto:

• 450 g hladké mouky
• 65 g cukru
• 55 g změklého másla
• 1 lžička soli
• 8 g sušeného droždí
• 2/3 lžičky mletého nového koření
• 2/3 lžičky mleté skořice
• 2/3 lžičky mletého muškát. oříšeku
• 1/3 lžičky mletého hřebíčku
• 1/3 lžičky mletého koriandru
• 1/3 lžičky mletého zázvoru
• 1 lehce rozkvedlané vejce
• 180 ml vlažného mléka
• 120 g sušeného ovoce (rybíz, rozinky, kandovaná pomerančová kůra)

Pasta na kříže:

• 45 g hladké mouky
• 1/2 lžičky cukru moučka
• 1-3 lžíce vody

Glazura:

• 2 lžíce cukru
• 1 lžíce vody

Nejprve si uděláme těsto. Prosátou mouku, sůl a koření smíchejte, přidejte máslo a rukama ho zapracujte jako žmolenku. Přidejte cukr a droždí a dobře promíchejte. Uprostřed si udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce a nalijte mléko a zpracujte dohromady.

Přendejte těsto na pomoučený vál a 5 minut hněťte. Pak do těsta přidejte sušené ovoce a hněťte dalších 5–10 minut.

Velkou mísu vytřete olejem, dejte do ní těsto, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 90 minut kynout. Po vykynutí těsto znovu krátce prohněťte. Rozdělte těsto na 12 kousků, ze kterých udělejte bochánky. Ty položte na plech s pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte znovu kynout 30 minut.

Mezitím si připravte pastu na kříže. V misce smíchejte cukr s moukou a přidejte vodu dle potřeby. Začněte s 1 lžící, důkladně promíchejte a přidejte více vody podle potřeby. Pasta by měla být trochu tekutá a lepivá, ale při nanášení se neroztéká. Dejte ji do cukrářského sáčku s menší kulatou špičkou. Na každý bochánek namalujte pastou kříže a pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 10 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 10–15 minut nebo do zlatohnědé barvy.

Asi 5 minut před dopečením si začněte připravovat glazuru. V pánvičce smíchejte cukr s vodou a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do rozpuštění cukru. Při příliš dlouhém vaření vám glazura zkrystalizuje. Nevadí, přidejte trochu vody a začněte znovu. Bochánky vyndané z trouby ihned (ještě horké) potřete glazurou.

Autor: Redakce