Kreativ

Hurá na dovolenou

Hurá na dovolenou Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 06. 04. 2011 00:00

Balení zavadel doprovázené cestovní horečkou k létu prostě patří. Ovšem zodpovědnou přípravu byste neměli podceňovat. Každý má svůj zažitý postup, nicméně držet se určitých pravidel není na škodu.

Jaké si vzít zavazadlo

Volba optimálního kufru, batohu nebo cestovní tašky záleží především na tom, kam pojedete a jaký druh dovolené je pro vás letos ten pravý. Je totiž velký rozdíl, jestli poletíte letadlem s jedním kufrem a na místě máte zajištěné ubytování, stravování a vše ostatní, nebo zda jedete individuálně autobusem či autem a všechno na místě si musíte zařizovat sami. Stejně tak záleží na délce pobytu a charakteru destinace, do které míříte. Podstatný rozdíl je také v tom, jedou-li pouze dospělí, nebo rodina s malými dětmi.

Neméně důležitá je i skutečnost, kolik peněz budete mít na dovolené k dispozici a kolik můžete s klidným svědomím utratit.

Zavazadel byste měli mít pouze tolik (a tak těžkých), abyste je dokázali bez problému pobrat a pohodlně unést – do situace, kdy to bude nutné, se totiž můžete vždycky dostat. Na relaxační dovolenou stačí pořádný kufr na kolečkách a kabelka nebo cestovní batůžek. Na aktivní a cestovatelskou dovolenou bude lepší krosna.

Nejnutnější věci, bez kterých se neobejdete (cestovní pas či občanský průkaz, peněženku s místní měnou pro případné okamžité platby třeba taxi, občerstvení), řidičský průkaz (plánujete-li cestovat svým či pronajatým vozem), kartičky pojištění, platební karty, letenku či jízdenku na vlak nebo autobus, rezervaci ubytování (adresu a telefon hotelu, ve kterém budete bydlet), cestovního průvodce a mapu, léky (pokud nějaké pravidelně užíváte) a něco oblečení) si dejte zvlášť do malého zavazadla, které mějte stále u sebe. Rozhodně neprohloupíte, když si pro všechny případy pořídíte kopie všech důležitých dokumentů a ty dáte zvlášť do kufru.

Pohodlí ve vzduchu

Pokud na dovolenou letíte, měli byste si vzít pouze nejnutnější věci. Na jednoho cestujícího je totiž zpravidla povoleno zavazadlo o váze do 20 kg. Každý kilogram navíc vás může vyjít poměrně draho.

Do kufru nedávejte potraviny, těžké věci a předměty, které se mohou nárazem zničit. Zaměstnanci letišť totiž při přepravě nezacházejí se zavazadly cestujících právě v rukavičkách… Křehčí věci zabalte do pevných obalů nebo je vložte mezi oblečení, které je ochrání. Oblečení, boty a jiné měkké věci dejte na dno a po stranách zavazadla. Rozhodně nedávejte ke kraji ostré věci, zavazadlo by se tak mohlo poškodit.

V příručním zavazadle, které si berete na palubu, nesmíte mít žádnou tekutinu či gel v lahvičce o obejmu větším než 100 ml. Hygienické potřeby v menších lahvičkách do letadla mohou, ale musí být zabaleny v průhledných, uzavíratelných sáčcích s maximálně litrovým obsahem. Samozřejmě zapomeňte na nůžky, nože, kovové pilníčky atd.

Účastníci zájezdu

Žádná striktní omezení váhy zavazadel sice neexistují, nicméně i v tomto způsobu přepravy se držte zásady přiměřenosti a slušnosti. I úložný prostor v autobuse je omezený a většinou s vámi jedou nejméně tři desítky dalších účastníků zájezdu. Věci, které potřebujete či se vám mohou po cestě hodit, oddělte od těch, které použijete až na místě. Vyhnete se tak obtěžování řidiče či spolucestujících neustálým otevíráním úložných prostor pro zavazadla.

V autě jako doma

V tomto případě máte takřka neomezené pole působnosti, limitované pouze kapacitou úložného prostoru vašeho vozidla. I tak je zbytečné vozit věci, které nebudete potřebovat, ale i ty, které častěji nevyužijete.

Balení chce své!

  • Věci, které potřebujete častěji, především náhradní oblečení, hygienické potřeby či cestovní lékárničku balte až nakonec, aby byly dostupné ihned po otevření zavazadla.
  • Typ a množství oblečení závisí na místní aktuální předpovědi počasí – předpověď můžete sledovat například na http://sweb.cz/clim-bing/pocas/
pocas.htm, www.pocasi.tv/svet/ 
nebo www.e-pocasi.cz.
  • Nejvíce místa ušetříte, když zkombinujete ploché věci s ruličkami. Vzájemně se doplňují a navíc textil zbytečně nepomačkáte.
  • Nemáte trpělivost skládat oblečení pěkně vzorně do „komínků"? Tak ho zaviňte do ruličky a sázejte do kufru pěkně jednu vedle druhé.
  • Pomozte si časopisem nebo knihou! Oblíbeným románem můžete zpevnit tričko, Praktickou ženou proložte košili, aby se tolik nezmačkala.
  • Čerstvě vyžehlené věci nechte důkladně vychladnout a teprve potom je skládejte a rovnejte do zavazadla.
  • Těžší věci a boty dejte zcela dospod.
  • Zvláštní pozornost věnujte uložení všeho, co může vytéct (šampon, parfém, opalovací mléko, nápoje a potraviny ve skleněných obalech…). Při jejich rozbití si totiž můžete zničit či poškodit všechno, co máte v kufru. Proto je důkladně uzavřete a zabalte do igelitového obalu.
  • Kosmetické přípravky ve velkém balení můžete přelít do menších plastových lahviček. Ušetříte tím také dost místa.
  • Vezměte si s sebou nějaké starší oblečení. Na konci dovolené je můžete s klidným srdcem vyhodit, a tak získáte dost místa v kufru na suvenýry a dárky, nebo něco nového na sebe.
  • Nikdy si s sebou na dovolenou neberte cenné šperky.
  • Nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru, které vám po návratu osvěží vzpomínky. Přibalte také náhradní baterky, popřípadě nabíječku. 

  • Každé zavazadlo opatřete kromě jména i štítkem s adresou vašeho budoucího ubytování. Abyste se vyhnuli případné záměně, dejte na kufry viditelnou značku, třeba červenou stužku. Zavazadla pečlivě zamkněte a klíček si dobře uložte, nejlépe do peněženky.

Na co není radno zapomenout

NEJMÉNĚ šest týdnů PŘED ODJEZDEM:

Vyrážíte-li na svou dovolenou do exotických zemí, kde se často vyskytují neběžné infekční nemoci, konzultujte plánovanou cestu ve zdravotních ústavech (bývalé hy-
gienické stanice) či očkovacích centrech (www.ockovacicentrum.cz, bezplatný telefon: 800 123 321). Riskovat cestu do tropické země a nenechat se očkovat, může být velkým hazardem, který se vám rozhodně nemusí vyplatit.

NEJMÉNĚ měsíc PŘED ODJEZDEM:

Zkontrolujte platnost cestovních dokladů a pokud jsou „propadlé", rychle si požádejte o vystavení nových (informace najdete například na http://portal.gov.cz, www.mvcr.cz/rady/). Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává ve lhůtě 30 dnů a přijde vás na 600 Kč, pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji získáte do 15 dnů za 1500 Kč. Cestujte-li do zemí Schengenského prostoru (Azorské ostrovy, Belgie, Česká republika, Dánsko, Německo, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Kanárské ostrovy, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Španělsko) vystačíte s občanským průkazem se strojově čitelnými údaji.

● Zjistěte si, zda země, do které pojedete, vyžaduje po našich turistech vízum, resp. jiné podmínky, a vše si zajistěte. Ve většině případech však vízum potřebovat nebudete, zejména, pokud budete cestovat po evropských zemích. V případě organizovaných zájezdů vyřizuje vízum většinou cestovní kancelář.

ZHRUBA dva týdny PŘED ODJEZDEM:

Napište si podrobný seznam věcí, které si myslíte, že budete na dovolené potřebovat. Tak budete moci posoudit a rozmyslet si, bez čeho se opravdu neobejdete, a naopak, co je zbytečné s sebou vláčet. A také tak budete mít ještě dostatek času mnohé věci přikoupit.

● Dobře si prohlédněte zavazadla a posuďte, jestli už není čas na něco nového. Při nákupu si vyberte zavazadlo s teleskopickou rukojetí a s kolečky. To vám při přesunech na letišti nebo z autobusu do hotelu ušetří hodně sil.

Zhruba týden PŘED ODJEZDEM:

Vyrazit na dovolenou bez komerčního cestovního pojištění je balancováním na tenkém ledu. Říkáte si proč, když máte zdravotní pojištění a s sebou tzv. Evropský průkaz zdravotního pojištění? To je sice pravda, ale toto pojištění vám pokryje pouze ošetření ve veřejných zdravotnických zařízeních a nehradí spoluúčast, kterou v zahraničí pacienti běžně platí. Základem komerčního je vždy pojištění léčebných výloh pro případ, že v zahraničí onemocníte nebo se zraníte. Už za několik desítek korun denně získáte jistotu potřebné zdravotní péče, a navíc budete mít k dispozici asistenční služby v českém jazyce. Například u České pojišťovny si můžete sjednat cestovní pojištění přes internet (více na www.cpoj.cz) – navíc s 10% slevou na pojistném. Máte-li platební kartu třeba u ČSOB, pořiďte si pojištění pro cesty do zahraničí s platební kartou (podrobnosti na internetových stránkách www.csob.cz.)

● Dobře si spočítejte, kolik peněz v hotovosti budete na dovolené minimálně potřebovat. Seznamte se s běžnými cenami v obchodech a restauracích v zemi, kam vyrážíte, jaké jsou výše pokut, poplatků apod. Tyto informace najdete v tištěných průvodcích, na internetu a od lidí, kteří tam v poslední době byli. Nedostatek financí v zahraničí vás může dostat do velkých problémů. Proto je výhodné mít s sebou mezinárodní platební kartu nebo dostatečnou finanční rezervu.

Autor: Redakce