Praktická žena - Kreativ

Italská rajská s bazalkou

Vydáno: 13. 02. 2013 00:00

Italská rajská s bazalkou   

• 500 g rajčat
• 1 mrkev
• 1 cibule
• 1 lžička rajského protlaku
• 750 ml zeleninového vývaru
• 2 svazky bazalky
• pepř
• sůl
• 4 cherry rajčátka
• 3 lžíce másla
• 200 ml smetany ke šlehání

Rajčata opláchněte a nakrájejte na kousky. Očištěnou mrkev nahrubo nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a zeleninu, na něm zhruba 10 minut poduste, nakonec mírně osolte. Vmíchejte rajčatový protlak, nechte krátce prohřát a zalijte zeleninovým vývarem. Promíchejte a polévku vařte ještě asi půl hodiny. Nakonec ji propasírujte sítem.
Operte a osušte bazalku, pár lístků, odložte na ozdobení a zbytek najemno nasekejte. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní nasekanou bazalku. Polévku dochuťte pepřem. Cherry rajčátka nakrájejte na plátky a prohřejte je v polévce.
Rajskou polévku podávejte v miskách ozdobenou bazalkovou šlehačkou a lístky bazalky.