Kreativ

KELTSKÝ HOROSKOP: Tajemství stromů

KELTSKÝ HOROSKOP: Tajemství stromů Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 12. 04. 2011 00:00

Líbí se vám stromy? Cítíte jejich sílu a vnímáte jejich krásu? Zjistěte podle starého keltského horoskopu, který je právě ten váš! Srovnání stromů s charaktery a osudy lidí je nesmírně zajímavé. Přečtěte si, jací jste…

JABLOŇ

23. 12. – 1. 1. a 25. 6. – 4. 7.

Šarmantní, citlivá, impulzivní

Člověk – jabloň působí už na první pohled sympaticky, přitahuje svým zvláštním kouzlem a vzácnou velkorysostí. V jádru je hloubavý, skromný a lehce sentimentální. Láká ho dobrodružství, včetně těch milostných. Miluje změnu, a proto nebývá v lásce příliš věrný. Najde-li však vnímavého partnera, nalezne v manželství uspokojení. V zaměstnání může trpět stereotypem, a proto mu nedělá problém měnit profese.

JEDLE

2. 1. – 11. 1. a 5. 7. – 14. 7.

Půvabná, vznešená, pečlivá

Vznešená jedle zaujme svou elegancí, originalitou a chladným půvabem. Člověk – jedle je pracovitý, zodpovědný a nadaný. Klidně se pustí do jakékoliv práce. Ví, jak dojít úspěšně do cíle. Rychle a snadno se učí a vstřebává nové poznatky. V osobním životě ho někdy brzdí náladovost a umíněnost. Občas se zbytečně míjí s láskou. Při hledání partnera má totiž až příliš vysoké nároky. Stačí malinko slevit a život zkrásní…

JILM

12. 1. – 24. 1. a 15. 7. – 25. 7.

Vyrovnaný, ctižádostivý, vtipný

Statný strom se štíhlým kmenem symbolizuje přitažlivé lidi. Působí klidně a rozvážně. Máloco a málokdo je zaskočí. Díky smyslu pro humor patří k oblíbeným společníkům. Daří se jim na vedoucích postech, bývají náročnými šéfy. Rozhodně se nechovají jako skrblíci, mamon nepovažují za cíl svého snažení. Mají pozitivní vztah k domovu, který pečlivě budují. V běžném životě jsou tolerantní a vynikají smyslem pro spravedlnost.

CYPŘIŠ

25. 1. – 3. 2. a 26. 7. – 4. 8.

Čilý, milující, optimistický

Silný strom se podobá zdravému a šťastnému člověku. Povaha lidí – cypřišů je vzácná. Jsou obětaví a věrní v lásce i přátelství, ve společnosti i v zaměstnání oblíbení, srší optimismem a vtipem. Mají silnou vůli, ani v těch nejhorších situacích neztrácejí naději na zlepšení. Dobře se cítí o samotě a nesnášejí jakékoliv omezování osobní svobody. Stále sledují dlouhodobý cíl: životní štěstí. V lásce a sexu je jim vlastní vášeň.

TOPOL

4. 2. – 8. 2. a 1. 5. – 14. 5. a 5. 8. –13. 8.

Atraktivní, náročný, rozporuplný

Krásný strom lahodí oku a nestárne, podobně je na tom i člověk – topol. Zvláště ženy vynikají nevšedním půvabem. Jedná přímočaře a na rovinu, což ale ne každý ocení. Mnohem lépe se cítí na venkově než ve městě. Nebaží po majetku. Ví, co mu stačí. Někdy trpí pocitem opuštěnosti, protože vzhledem k vysokým nárokům na partnera, se hned tak s někým nespokojí. Když se ale skutečně zamiluje, tak je to silné a trvalé.

CEDR

9. 2. – 18. 2. a 14. 8. – 23. 8.

Nápaditý, upřímný, sebejistý

Člověk ve znamení tohoto urostlého stromu upoutá zajímavým vzhledem a neotřelými nápady. Je rozhodný, přímý a uvážlivý. V práci umí zapnout na plné obrátky a strhnout pro svou věc i další. K životu přistupuje zodpovědně. Lidé se v jeho společnosti cítí báječně, a proto ho rádi vyhledávají. Touží po vášnivých milostných dobrodružstvích, ačkoli je ve své podstatě nesmělý. Mnohdy celý život čeká na velkou lásku…

BOROVICE

19. 2. – 29. 2. a 24. 8. – 2. 9.

Houževnatá, zábavná, odvážná

Vzácně dekorativní a voňavý strom symbolizuje lidi, kteří umějí zdůraznit své přednosti. Vzhledem k vrozené odhodlanosti jdou nekompromisně za svým. Neuznávají žádné autority, pokora je jim naprosto cizí. Pokud je to nutné, nebojí se riskovat. Mají předpoklady být odvážní a optimističtí. Jsou to super kamarádi. K životu potřebují pevné zázemí a útulný domov. I když je někdo nebo něco zklame, stále hledají pozitivní stránky problémů.

VRBA

1. 3. – 10. 3. a 3. 9. – 12. 9.

Sebevědomá, rozmarná

Člověk – vrba bývá povahově dost složitý: na jedné straně velmi vnímavý, na druhé až moc neklidný. Vyjít s ním není snadné. Bývá totiž náladový a potrpí si na lichotky. Přitom umí naslouchat druhým a rozumí bolavým duším. Snad proto dokáže mistrně manipulovat se svým okolím. Jsou chvíle, kdy si dokáže vychutnávat život plnými doušky. I když má poctivý charakter, partnerství s vrbou není zrovna procházka růžovým sadem.

LÍPA

11. 3. – 20. 3. a 13. 9. – 22. 9.

Zasněná, trpělivá, oblíbená

Krásný strom, tak typický pro českou krajinu! Člověk – vrba vyniká šarmem a kouzlem osobnosti. Je velice oblíbený, protože kolem sebe šíří přátelskou atmosféru. Bývá dítětem štěstěny, snadno a rychle dosahujete cílů, k nimž se mnozí bolestně propracovávají. Mnohdy však dělá až příliš velké ústupky, jen aby si nezkomplikoval život. Díky přizpůsobivosti může žít nádherný a plný život i ve velmi skromných podmínkách.

DUB

21. 3.

Zdatný, energický, přátelský

Statný strom svou vitalitou určuje povahu člověka narozeného v den jarní rovnodennosti. Je obdařen silou, která mu umožňuje odolávat osudu. Má dostatek rozhodnosti, odvahy a je fyzicky zdatný. Zásadně se neuchyluje k intrikám. Bývá věrným přítelem, ochotně se rozdělí o vše, co má po ruce. V lásce je křehký, zapomíná se opírat o svou železnou logiku. Rychle uvěří, že přišla velká láska, a může si tím nabourat mnohaletý vztah.

LÍSKA

22. 3. – 31. 3. a 23. 9. – 3. 10.

Laskavá, trpělivá, výjimečná

Nenápadná líska má stejně jako člověk narozený v jejím znamení osobitý půvab. Nesnaží se upoutat pozornost, přesto má na ostatní úžasný vliv. Má nadprůměrnou inteligenci a naučí se snad všechno na světě. Zpravidla dosáhne svých cílů, neboť umí využívat všech svých (i skrytých) předností. Ve vztahu k ostatním je přívětivý, vstřícný a nekonfliktní. Partnerství s lískou je příjemné, i když se někdy neobejde bez překvapení.

JEŘÁB

1. 4. – 10. 4. a 4. 10.

Přívětivý, spolehlivý, vášnivý

Odolný strom vzkvétá i tam, kde jiné hynou – tak se i lidé umí účinně postavit proti nepřízni osudu. Málokdo má tak dobrý vkus jako právě člověk – jeřáb. Navenek většinou působí dost uzavřeně, nerad je totiž středem pozornosti. V zaměstnání si ho nadřízení cení, protože je spolehlivý a vytrvalý. Motivací je pro něj pochvala, při níž se rdí jako plody jeřábu… Miluje vášnivě, ale není příliš stálý. V manželství se však projeví naplno jeho smysl pro rodinný život.

JAVOR

11. 4. – 20. 4. a 14. 10. – 23. 10.

Citlivý, uzavřený, inteligentní

Člověk – javor většinou vyniká vysokou inteligencí a dobrou pamětí. Ne vždy ale tohoto daru umí plně využít. Bývá nesmělý a zdrženlivý, ale ve společnosti se cítí dobře. Protože je citově zranitelný, rád se stylizuje do role cynika a skrývá se za siláckými řečmi. V lásce je trošku nestálý a složitý, čímž komplikuje život sobě i druhým. Měl by spíš pozitivně přetavit svůj smysl pro originalitu a jednomu partnerství dát maximum.

OŘEŠÁK

21. 4. – 30. 4. a 24. 10. – 11. 11.

Vytrvalý, neústupný, nedůvěřivý

Statný strom, který se nedá přehlédnout, stejně jako člověk – ořešák. Ať dělá, co dělá, vždy vzbuzuje pozornost. Je zvyklý spoléhat se sám na sebe, ostatním nedůvěřuje. Za svým dokáže jít velmi vytrvale. Pravý ořechový člověk je plný rozporů – na jedné straně egoistický, na druhé má v očích strach. Jeho rozporuplná povaha ovlivňuje i milostný život. Potká-li někoho, kdo uzná jeho dominantní sklony, mají oba vyhráno.

KAŠTAN

15. 5. – 24. 5. a 12. 11. – 21. 11.

Spravedlivý, statečný, tvrdohlavý

Pod košatou korunou najde ochranu každý, kdo ji hledá. Člověk – kaštan má hluboce zakořeněný smysl pro spravedlnost. Je schopen neúnavně bojovat o každou správnou věc. Nenechá se strhnout k ukvapeným rozhodnutím, ve všech situacích si zachovává chladnou hlavu. Někdy je považován za umíněnce, jelikož má zásady, z nichž neustupuje, a jen nerad něco mění. Těší ho rodinný život, bývá oddaným partnerem.

JASAN

25. 5. – 3. 6. a 22. 11. – 1. 12.

Chytrý, věrný, oblíbený

Krásný ztepilý strom je patronem lidí, které mají všichni rádi. Když půjdou štěstí naproti, nemůže je minout. Člověk – jasan je pevný, ctižádostivý a velmi schopný. Navíc má výjimečné organizační schopnosti a přirozenou inteligenci. Snadno se učí novým věcem, a to v každém věku. V partnerských vztazích vynikají věrností, na nějaké milostné experimenty si nepotrpí. Pokud si jasan zvolí životního partnera, za nic ho nevymění.

HABR

4. 6. – 13. 6. a 2. 12. – 11. 12.

Přemýšlivý, poctivý, náročný

Člověk – habr má vyvinutý smysl pro spravedlnost a odpovědnost. Nedbalost a lajdáctví ho dovedou vyvést z míry. V životě se snaží čestně a poctivě obstát, zároveň však bývá nerozhodný. Ve svém okolí mívá pověst náročného konzervativce, na kterého je vždy spolehnutí. V lásce touží poznat něco neobyčejného, ovšem sám nedokáže vyvinout potřebnou iniciativu. Skryté vášně se u některých mohou projevit umělecky.

FÍKOVNÍK

14. 6. – 20. 6. a 12. 12. – 22. 12.

Vtipný, nezávislý, lehkomyslný

V člověku ve znamení fíkovníku je zakódována dobrodružná povaha. Snad právě proto se do všeho vrhá s velkým nadšením a elánem. Kvůli tomu se dostává do různých potíží. Je trošku lehkomyslný, věří, že všechno vždycky dobře dopadne. I když nemá mnoho přátel, je oblíbený pro svůj osobitý smysl pro humor. Nedělá jim problém vystřídat různá povolání, V lásce bývá přelétavý, a tak si zbytečně komplikuje jinak hezké vztahy.

BŘÍZA

21. 6.

Bystrá, skromná, houževnatá

Elegantní strom symbolizuje příjemného člověka. Duchovní a citové založení mu rozhodně není cizí. Proto je skromný a majetek nehraje v jeho životě hlavní roli. Má rád útulný, nenáročně zařízený domov, jehož atmosféru spoluvytváří spřízněná duše. Je křehký a zároveň houževnatý a pracovitý. Dlouhodobé vztahy prosluněné láskou a pochopením jsou tím, co ho drží nad vodou. Život v blízkosti břízy je plný pohody.

BUK

23. 12.

Vytrvalý, vitální, pracovitý

Statný strom s mohutnou korunou rozkvete teprve po čtyřiceti letech – a podobně je to s člověkem – bukem. Muži i ženy prožívají ve zralém věku jaro, kvetou, překypují vitalitou a šarmem. Je jim dána houževnatost, cílevědomost a pracovitost. V práci se objevují na vedoucích místech, mívají odvážné plány, které dokáží realizovat. Většinou jsou oporou pro ostatní. V manželství či partnerství se projevují jako spolehliví partneři.

Autor: Redakce