Kreativ

Letní léčivky

Letní léčivky Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 08. 2012 00:00

Už jste si s námi založili vlastní voňavou zelenou lékárnu? Po jarních léčivkách přichází sezona vyloženě letních bylinek. Sbírejte, sušte…


Láskyplná třezalka tečkovaná

Populární bylinka roste všude, kde je suchá půda. Natrháte-li ji o letním slunovratu, dokáže prý přivolat lásku! Optimální čas sběru je červenec.

Léčivka 1

Období: Červen, červenec
Co sbírat: Květenství, nať
Sběr: Po ránu, hned jak sejde rosa, a co nejdříve po rozkvětu, tedy kolem slunovratu. Kvetoucí nať sušte volně zavěšenou ve svazečcích ve stínu za dobrého přístupu vzduchu.
Použití: Čaj, olej, tinktura
Co pomáhá léčit: Především tlumí psychické napětí, uklidňuje a současně posiluje nervy. Pomáhá při hojení ran, popáleninách a hemoroidech. Tím, že prohřívá a povzbuzuje, patří mezi poměrně významná antirevmatika. Pomáhá také při onemocnění ledvin a vodnatelnosti, při průjmu a úplavici. Je dobrým prostředkem proti migréně.
POZOR! Delší užívání může příležitostně vést k přecitlivělosti na světlo. Proto se nevystavujte přímému slunci, pokud užíváte třezalku.

Divizna velkokvětá voní po medu

Roste na slunných místech a na kamenitých půdách. V prvním roce má přízemní růžici listů, v druhém roce vyhání lodyhu s hroznem velkých žlutých květů až do výšky dvou metrů! Rozkvétá v červenci a srpnu.

Léčivka 2

Období: Červenec, srpen
Co sbírat: Květní koruny bez kalichů
Sběr: Suší se v tenkých vrstvách na prudkém slunci. Nasbírané květy je nejlepší usušit během jednoho dne! Snadno vlhnou.
Použití: Čaj, olej, tinktura
Co pomáhá léčit: Usnadňuje vykašlávání, tlumí kašel, močopudné účinky, pro tlumení kašle a tvorby sekretu, pro uklidňující účinek, mírně zužuje cévy, působí protizánětlivě. Užívá se při černém kašli, zánětu průdušek, kašli, zánětu plic, zahlenění dýchacích orgánů, zánětu horních cest dýchacích, chrapotu, astmatu bronchiálním a silné rýmě. Tiší bolesti jater a sleziny.

Krásně vonící mateřídouška obecná

Aromatická bylinka potřebuje hodně světla a tepla. Růžové drobné kvítky se objevují od června do srpna a šíří kolem charakteristickou kořeněnou vůni.

Léčivka 3

Období: Červen, červenec
Co sbírat: Nezdřevnatělá část nati
Sběr: Kvetoucí nať sbírejte ráno okolo 9. hodiny. Seřezávejte ji asi 5 cm nad zemí. Sušte ve stínu, v průvanu a v načechraných vrstvách. Pozor – neobracejte ji, snadno se drolí. Schne poměrně rychle a je odolná proti zapaření.
Použití: Čaj
Co pomáhá léčit: Užívá se při zánětu horních cest dýchacích, chřipce, nadýmání, kolikách, nechutenství, průjmu, při bolestech hlavy, nespavosti, bolestivé menstruaci, chorobách močového měchýře a střevních parazitech. Obklady a koupele hojí zanícené rány, některé kožní ekzémy a zmírňují revmatické bolesti kloubů.

Elixír mládí: Levandule lékařská

Pochází ze západního Středomoří. Vůně má pozitivní vliv na dlouhověkost, a proto byste si k ní měli přivonět kdykoli je to možné. Rozkvétá v červenci a srpnu.

Léčivka 4

Období: Červenec, srpen
Co sbírat: Květ, celá nať
Sběr: Trhají se fialkové květy před úplným rozvinutím. Suší se na stinném místě v tenké vrstvě.
Použití: Čaj, olej, koupel
Co pomáhá léčit: Pomáhá jako sedativum a utišující lék na zažívání. Je zvláště vhodná na migrény a bolesti hlavy. Dále se používá na léčení dýchacích cest. Levandulový olej působí chladivě po spálení sluncem a tvoří relaxační a vzpružující přísadu do koupele. Zevně se přidává do koupelí při špatně se hojících ranách nebo ve formě mazání při dně, revmatismu, zánětu nervů, utišení křečí, proti migréně, nespavosti a je vhodná k osvěžení pleti. Levandule je mírné afrodiziakum působící na muže i ženy!

Řebříček obecný svědčí ženám

Nekorunovaný král v léčbě ženských nemocí roste na lukách, mezích, u cest a na stráních. Kvete bíle či slabě růžově od června do září.

Léčivka 5

Období: Červen až srpen
Co sbírat: Květy, nať
Sběr: Květy si trhejte nejlépe v červenci kolem 10. hodiny. Sušte ve stínu na vzduchu.
Použití: Čaj, kloktadlo, olej, mast, koupel
Co pomáhá léčit: Užívá se u žen při bolestech v podbřišku, při děložních křečích, slabé a bolestivé menstruaci a při křečích. Osvědčil se při návalech v menopauze a při křečových žilách. Zevně se užívá k obkladům při zánětlivých chorobách kůže. Podporuje trávení.
Pozor! Dlouhodobé užívání ve velkém množství může vyvolat závratě, bolest hlavy, omámení a alergické kožní vyrážky. Během léčby je zakázáno pití alkoholu a černé kávy. Delší používání může zvýšit citlivost kůže na světlo. V těhotenství se řebříčku raději vyhněte.

Starý dobrý heřmánek pravý

Příjemně vonící květy patří k nejvšestrannějším léčivkám. Roste v obilí, na loukách, polích a na okrajích cest od nížin až po alpská údolí. Kvete od května do konce prázdnin.

Léčivka 6

Období: Květen až září
Co sbírat: Květ
Sběr: V době plného květu. suší se v tem­né, dobře větrané místnosti. Nikdy se neobrací, proto­že květy se velmi lehce rozpadají.
Použití: Čaj, koupel, kloktadlo, mast
Co pomáhá léčit: V podstatě se dá říci, že neexistuje oblast, kde by heřmánek nemohl více či méně pomoci. Má uklidňující a hojivé účinky. Je účinný při revmatických onemocněních, žaludečních a střevních kolikách jako spasmolytikum (látka uvolňující křeče hladkého svalstva). Éterický olej se používá na astma. Zevně se používá jako kloktadlo při zánětu horních cest dýchacích a bolestech zubů, jako oční kapky při zánětu spojivek, jako obklady při kožních onemocněních, vyrážkách, ke koupeli nohou při jejich nadměrném pocení a jako inhalace při rýmě. Heřmánek má dobrý vliv na nervový systém.

Autor: Redakce