Kreativ

Levandule nemá chybu!

Levandule nemá chybu! Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 08. 2012 00:00

Příjemně omamná vůně a barva tmavomodrých květů v kontrastu se stříbrným listem jsou ozdobou každé zahrádky, balkonu či terasy!

Chcete voňavý živý plůtek na zahradu? Nebo máte chuť ozvláštnit terasu? Pak si pořiďte levanduli a ručíme vám za to, že z ní budete přímo nadšení. Kromě toho, že vás vůně květů bude těšit po celé léto, budete mít na dosah ruky i skvělou léčivku. Rozhodli jste se tedy, že bez vlastní levandule už nebudete? Tak neváhejte! Pěstování levandule hravě zvládne opravdu každý.

Miluje slunce a písek

Od nepaměti rostla levandule ve sluncem zalitém Středomoří, kde jí vyhovují teploty i složení půdy. Řízkované rostlinky však nechte raději v polostínu, dokud nezakoření a neobrazí. Levandule potřebuje propustnou, nejlépe písčitou půdu a dobré odvodnění. Skvěle se jí bude dařit na mírně svažitých místech nebo ve speciálně vytvořených kopečcích. Poroste dobře v každé zahradní půdě, pokud nebude zamokřená a nedáte ji na větrem zmítané stanoviště.
Na vodu si nepotrpí
Mladou levanduli zalévejte pravidelně, starším přiměřená zálivka prospěje, ale rostliny se bez ní docela dobře obejdou.

Životadárné zastřihávání

Levanduli je nutné pravidelně sestříhávat, a platí to už pro mladé rostlinky. Poprvé rostlinku zastřihněte na jaře, podruhé po odkvětu, tedy zhruba začátkem srpna. Vždy ji zastřihujte tak, aby na odstřižených místech zůstaly ještě lístečky, nikdy ne do dřeva. Důležité je po odkvětu ustřihnout
i stonky s květy mírně nad úroveň nových lístečků, které vyrašily na jaře po prvním stříhání.

Ze semínek či z řízků

Levandule se dá poměrně snadno rozmnožovat. Můžete si koupit semena a sami se pustit do pěstování. Potrvá to trochu déle, ale zaručeně uspějete. Vysévat můžete během září a října na venkovní záhony asi 1 cm hluboko. Semena projdou stratifikací a lépe vyklíčí. Po dosažení 20 cm rostliny seřízněte o polovinu, aby se dobře rozvětvily. Nebo nastříhejte z dospělé rostliny v létě či na podzim dvaceticentimetrové kousky – stříhejte v místě, kde je rostlina ještě ohebná, ale přitom již natolik dřevnatá, že by se při přehnutí zlomila. Řízky po 3-5 zasaďte do květináčků, substrát udržujte mírně vlhký. Po zakořenění zasaďte do květináčů a dopěstujte. První dva roky roste levandule dost pomalu, pěkných a košatých rostlin se dočkáte čtvrtým rokem.
Levanduli lékařskou se vyplatí na zimu přikrýt listím či chvojím, i když je mrazuvzdorná.

Letem světem

Název levandule pochází z latinského slova „lavare" a to znamená omývat se. Již staří Řekové znali blahodárné účinky této rostliny a s oblibou ji přidávali do koupele a užívali jako zaručený prostředek proti kašli. Levandule vždy patřila k oblíbeným aromatickým rostlinám, vyráběli se z ní parfémy, používala se jako kořenící přísada do pokrmů a léků. Své nezastupitelné místo má v lidovém léčitelství.
• Pro růže je levandule ideálním společníkem, protože její éterické oleje odpuzují mšice. Ke stromkovým růžím nebo na okraj záhonů se výborně hodí francouzská levandule.
• Sbírají a používají se zejména květy. Nejvhodnější doba pro jejich sběr je těsně před rozkvětem. Doma je nejlépe usušíte tak, že je uřežete po celých svazcích, při sběru jim ponecháte delší stonky. Vyvázané svazečky se suší zavěšené na suchém teplém místě. Usušené svazečky se používají jako vonné předměty či dekorace. Vůně levandule odpuzuje hmyz, a proto dejte pás snítek do skříně, kde účinně ochrání oděvy proti molům.
• Květy levandule jsou nejenom krásné a voňavé, ony jsou i jedlé. Můžete je využít do ovocných salátů, přidat jako vonnou přísadu do míchaných nápojů, nebo zapéct do perníku.

Autor: Redakce