Kreativ

Magické orchideje

Magické orchideje Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 16. 04. 2012 00:00

Exotické květy nejrůznějších barevných odstínů a tvarů přitahují pozornost nejen svým jedinečným šarmem, ale i tím, že do celé krásy rozkvétají v zimě.

• původ: Většina orchidejí pochází z Asie, Střední a Jižní Ameriky, především z tropických deštných nebo horských pralesů.

• stanoviště: Díky úspěšným šlechtitelům a pěstitelům už dávno neplatí, že k jejich pěstování nutně potřebujete skleník. Nově vyšlechtěné kultivary se dají úspěšně pěstovat jako pokojové rostliny, třeba na okenním parapetu.

• druhy: Dříve u nás mívaly dominantní postavení katleje (rod Cattleya a jeho hybridy), které patřily ke zcela výjimečným, vzácným a drahým květům, případně ještě střevíčník (Paphiopedilum). Dnes lze na trhu najít i hybridní kultivary rodů Phalaenopsis, Cymbidium, Dendrobium nebo Oncidium.

• světlo: Orchideje potřebují hodně jasného rozptýleného světla. Máte-li je na jižním či západním okně, potřebují v horkých poledních hodinách zastínění. Pro pěstování orchidejí se nejlépe hodí okno směrované na východ. Aby orchideje dobře rostly a kvetly, musíte jim zajistit 12–15hodinový světelný den. Proto je v zimě potřebné doplňkové umělé osvětlení. Místnost s orchidejemi je nutné pravidelně větrat, ale pozor na průvan a prudké výkyvy teplot.

• zálivka: V období vegetace a kvetení
orchideje zalévejte poměrně hojně, ale zejména rovnoměrně a pravidelně. Množství zálivky závisí také na druhu orchideje.

• teplo: Před výběrem konkrétního druhu je nutné vzít v úvahu teplotu, kterou bude potřebovat, protože existují druhy určené do chladnějších (například Dendrobium, Paphiopedilum) i do teplých místností (například Phaleanopsis, Cattleya).

• vlhkost: Orchideje potřebují vysokou vzdušnou vlhkost. V zimě v místnostech s ústředním topením a při horkém počasí v létě nepomůže ani opakované rosení. Orchideje nerostou, jsou-li na slunci. Pokud kvetou, rosí se tak, aby voda nedopadala na květy. Nejlépe je rosit orchideje ráno.

• hnojení: V době aktivního růstu použijte kombinované minerální hnojivo pro kvetoucí pokojovky. Existují i speciální hnojiva pro orchideje.

• přesazování: S výjimkou druhů s opadavými listy nemají přesazování rády. Přesaďte je, když kořeny vyčnívají z drenážního otvoru nebo když na jaře rostou příliš pomalu či vůbec.

Úspěšné množení

Orchideje se množí nejčastěji řízkováním
a dělením. Pro množení řízky použijte staré dlouhé stonky, vedlejší výhony nebo odkvetlé stvoly. Řízky dlouhé 10–15 cm položte naplocho na povrch zeminy (písku nebo mechu) a umístěte nejlépe do pokojového skleníku. Orchideje je rovněž možné množit stonkovým výhonem přesahujícím do sousedního květináče, který po zakořenění od mateřské rostliny odřízněte. Při množení dělením rozdělte rostlinu na části s kořeny, na každé části nechte zhruba tři výhonky. Místa řezu zasypejte rozmělněným uhlím.

Ještě více půvabu a krásy

Při správné péči může například Phaleanopsis vykvést opakovaně v průběhu jednoho roku. Důležité je po odkvětu stonek nad třetím či čtvrtým očkem odstranit. Očko tak brzy vyžene postranní výhon. Pokud však stonek uschne celý, musí se stejně nakonec celý odstřihnout.

Autor: Redakce