Kreativ

Malakov z rumových perníčků

Zdroj: Redakce

Vydáno: 15. 12. 2011 00:00

Malakov z rumových perníčků

TĚSTO
• 140 g másla
• 2 balení rumových perníčků
• 140 g cukru krystal

OZDOBENÍ
• 150 g meruňkové zavařeniny
• 1 ztužovač šlehačky
• 250 ml smetany ke šlehání
• 50 g čokoládových hoblinek

MANDLOVÝ KRÉM
• 120 g másla
• 120 g moučkového cukru
• 1 vanilkový lusk
• 3 žloutky
• 125 ml převařené 13% smetany
• 100 g loupaných na jemno umletých mandlí

1. Rumové perníčky překrojte na poloviny, dortovou rozevírací formu vypláchněte studenou vodou a vysypejte rozdrceným krystalovým cukrem. Dno vyložte řadou spodních částí rozpůlených perníčků.

2. Na mandlový krém utřete máslo se žloutky, s dužninou vanilky a moučkovým cukrem do jemné pěny. Postupně přidávejte zchladlou převařenou smetanu a na jemno umleté mandle. Mandlovou nádivkou potřete první řadu piškotů a přikryjte ji další řadou perníčků.

3. Na žloutkový krém v mléce umíchejte žloutky, mouku a cukr. Nádobu se směsí vložte do vroucí vodní lázně a míchejte, dokud nezhoustne. Potom vyndejte z vodní lázně a krém dále míchejte, dokud nezchladne. Máslo s cukrem utřete do pěny a zašlehejte do něj připravenou směs a nakonec ochuťte likérem.

4. Žloutkovým krémem potřete další řadu rumových perníčků. Postup opakujte, dokud nezpracujete všechny perníčky a krémy. Dort ukončete perníčky – nechte si horní půlky a pokládejte je lesklou stranou vzhůru. Vrch dortu zakryjte kruhem z kartonu obaleným ve fólii a celý dort zatižte třeba kastrolem s vodou. Nechte
24 hodin v lednici ztuhnout.

5. Nakonec dort vyjměte z formy, povrch potřete rozehřátou meruňkovou zavařeninou a nastříkejte na něj smetanu ušlehanou se ztužovačem do tuha. Vrch posypejte hoblinkami čokolády.