Kreativ

Nastal čas očisty

Nastal čas očisty Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 17. 04. 2012 00:00

Je pro vás čištění tváře stejně samozřejmé jako čištění zubů? Mělo by, ale možná ho zanedbáváte nebo si s ním nevíte rady. Nechte se vést profesionály.

Jak často si pleť čistit a jakými produkty podle typu pleti?

Hana: Pleť je velice důležité čistit každý den, a to ráno i večer. Zejména večerní čištění musí být důkladné, protože z pleti smýváme make-up a všechny nečistoty, které se přes den usadily. Čištění pleti má svá pravidla, takzvané tři kroky ke kráse – 1. pleťové mléko nebo čisticí gel, 2. pleťová voda, 3. denní či noční krém. Toto pravidlo platí pro všechny typy pleti. Každý má pleť jinou a je nutné najít přípravky, které jí budou vyhovovat. Při výběru kosmetických přípravků si vždy pečlivě přečtěte, pro kterou pleť je výrobek určen.
Marie: Nároky, které si dnes klademe na čisticí přípravky zdaleka nekončí u čištění. Od moderních výrobků očekáváme, že budou pleť také zjemňovat, vyrovnávat všechny povrchové nedostatky a odstraňovat zbytky make-upu. Protože je používáme denně, měly by být samozřejmostí dermatologické atestace a nekomedonické a hypoalergenní složení. Textury a složení většinou odpovídají typům a stavům pleti a také úloze, jakou mají při každodenním čištění splnit – pleťové vody (jedno a vícesložkové), pleťová mléka, odličovací krémy, pěnící gely, toniky s obsahem alkoholu i bez něj, peelingy a masky. K nejmodernějším prostředkům patří micelární pleťové vody pro dokonalou hygienu pokožky obličeje.

Je nutné používat speciální odličovač na oční partie?

Hana: Oční okolí je daleko citlivější než pokožka obličeje. Je také chudší na potní a mazové žlázky, a proto vyžaduje speciální péči, jak ve výběru odličovačů, tak i krému. Odličovače očních partií jsou vyvinuty tak, aby co nejméně dráždily a byly co nejšetrnější k našim očím. Přípravek musí být oftalmologicky testován. Jeden z nejlepších odličovačů, se kterými jsem měla možnost pracovat, je Nivea Visage. Extra jemné složení účinně odstraňuje nečistoty a make-up, aniž by pleť vysušovalo. Po použití je pleť připravená pro aplikaci očního krému.

Marie: Kůže kolem očí vyžaduje specifickou péči (spolu se rty). Oteklé, podrážděné okolí očí včetně víček, překrvená pokožka potřebuje zklidnit a zmírnit překrvení. Řasenky, oční stíny, tužky… to vše je navíc nutné spolehlivě odstranit. K osvědčeným aktivním látkám patří růžová voda, zelený nebo bílý čaj, různé rostlinné extrakty včetně derivátů heřmánku. Velice praktické a rychlé jsou i některé moderní „expres odličovače", které spojují čištění očí a celého obličeje spolu s tonizací v jednom produktu. Já bych se již dnes při kosmetickém výkonu v salonu (ale i doma) neuměla obejít bez odličovače očí Dermaquillant Pour Les Yeux Payot.

Jaký je rozdíl mezi pěnovými odličovači a odličovacími mléky?

Hana: Oba dva výrobky mají stejný cíl – očistit obličej od make-upu a nečistot. Doporučuji, aby si každý vyzkoušel oba výrobky a zjistil, co mu vyhovuje. Já dávám přednost čisticímu gelu, protože ve spojení s vodou pleť okamžitě oživuje a hloubkově ji čistí tak, aby mohla opět volně dýchat.

Marie: Pěnové odličovače doporučujeme klientkám, které preferují kontakt s vodou – pěna většinou vzniká napěněním gelu a je ji třeba posléze omýt vodou. Pěna dovoluje intenzivnější čištění, což je vhodné především u mastné nebo smíšené pleti. Dává vynikající efekt pročištěné, vláčné a příjemné pokožky. Mléko se naproti tomu neoplachuje, jeho použití ukončujeme tonikem. Já ho používám všude tam, kde od začátku potřebuji zvýšit vlhkost pleti. K dispozici mám dokonce i odličovací krémy, které hydrataci ještě více podpoří.

Musím používat pleťové vody a tonika?

Hana: V čištění obličeje platí určitá pravidla. A jedno z nich je dočištění obličeje pleťovou vodou. Tím připravujeme pokožku na konečné ošetření krémem. Péči si vybíráme podle typu pleti, například citlivé pleti vyhovuje voda, která neobsahuje alkohol. A na mastnou pleť se používají tonika, která mají adstringentní (stahující) účinky.

Marie: Tonikum, jako následná péče po čištění, má své opodstatnění. Perfektně dokončí odličování, ale také vrátí pleti správnou hydrataci, zklidní ji a osvěží. Tonika stimulují buněčné funkce pokožky a podporují buněčnou obnovu. Určitě bychom je neměli vynechávat před další péčí (nanášením sér a krémů).

Co se stane, když budu používat příliš mnoho různých odličovacích produktů?

Hana: I v kosmetice platí, že méně někdy znamená více. Je zbytečné používat mnoho produktů, protože tím tvář dráždíme. Přemíra péče může způsobit i vážné kožní problémy. Dochází k přecitlivělosti pleti, ale i ke vzniku různých vyrážek, ekzémů a alergií, které někdy mají i trvalé následky.

Marie: Nemusí se stát nic, ale tak jako jsme ohleduplní ke svému žaludku při jídle, tak bychom se měli chovat i ke své pleti. Nikdy svým klientkám nedoporučuji k vyzkoušení více než dva výrobky najednou. Důvod je jednoduchý, pokud by došlo k negativní reakci, u jednoho nebo dvou přípravků víme okamžitě, který z nich vadí. Doporučuji používat přípravky z jedné řady, protože do sebe zapadají jako puzzle a ideálně navazují, dostaví se lepší a bezpečné výsledky. Pokud si to chce klientka vyzkoušet, měla by se poradit s kosmetičkou – je to jako v lékárně nebo u lékaře. Tam také zvažujeme každou medikaci v kombinaci s ostatními a chceme zabránit nežádoucím efektům.

Autor: Hana Modrá, kosmetolog, konzultantka značky Nivea
Marie Michálková, kosmetická poradkyně a odborná konzultantka laboratoří Payot