Praktická žena - Kreativ

Odpalované těsto

Odpalované těsto

Vydáno: 12. 04. 2011 00:00

Upečete z něj věnečky, větrníky a další neodolatelné dobroty.

Těsto:

• 100 ml oleje

• 200 g hladké mouky

• 5 žloutků

• špetka soli

Svařte 250 ml vody s olejem a špetkou soli.

Vsypejte prosátou mouku a míchejte tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny kastrolu a je čistě bílé. Na chladném místě nechte těsto odležet. Potom do něj jeden po druhém vešlehejte všech 5 žloutků. Dlouho a důkladně šlehejte šlehačem, abyste do těsta dostali co nejvíce vzduchu.

Vanilková šlehačka

• 250 ml mléka

• 1 sáček vanilkového pudinkového prášku

• 8 g cukru

• 125 ml smetany ke šlehání

1. Asi dvě třetiny mléka přiveďte k varu a vmíchejte do zbylého mléka, které jste promíchali s pudinkovým práškem a cukrem.

2. Vařte asi 10 minut a nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku nalijte smetanu ke šlehání a ušlehejte tuhý krém.

Labutě krok za krokem:

1. Do vychlazeného těsta z hladké mouky, vody, oleje a soli postupně zašlehejte rozkvedlané žloutky. Hotovým těstem naplňte cukrářský pytlík s ozdobným nástavcem.

2. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte dále od sebe tělíčka labutí. Sáčkem s rovným nástavcem dostříkejte krk a hlavičku. Upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

3. Vychladlé labutě prořízněte a naplňte vanilkovou šlehačkou.

Tip: Než začnete péct, stříkněte do trouby rukou studenou vodu. Pára pomůže odpalované těsto „nadýchat" .

Odpalované těsto: Postup

Autor: Redakce

Foto: JIŘÍ POLÁČEK JR.