Pomerančový cheesecake
Pomerančový cheesecake
Příprava: 40 min
Na korpus:
• 120 g máslových sušenek
• 50 g mletých mandlí
• 45 g rozpuštěného másla
Na krém:
• 2 vaničky (po 120 g) krémového sýra Philadelphia (možno nahradit lučinou)
• 2 vaničky (po 200 g) šlehaného tučného tvarohu
• 230 g cukru
• 3 vejce
• kůra a šťáva z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
Na dokončení:
• 3 polévkové lžíce šťávy z pomeranče
• 100 g moučkového cukru
• kandovaná pomerančová kůra
1. TĚSTO
V robotu rozdrťte sušenky, přidejte mleté mandle a rozpuštěné máslo a zpracujte, dokud se vše nespojí. Podle potřeby přidejte ještě trohu másla. Hranatou formu nebo pekáček o rozměrech asi 23x23 cm vyložte pečicím papírem a obrácenou stranou lžíce sušenkovou směs namačkejte na dno formy. Dejte chladit a mezitím připravte náplň.
2. KRÉM - KROK 1
V míse nebo v robotu ušlehejte krémový sýr s tvarohem. Postupně přidávejte cukr a vejce, až bude směs hladká.
3. KRÉM - KROK 2
Přidejte kůru a šťávu z pomeranče.
4. PEČENÍ
Naneste na připravený korpus, uhlaďte stěrkou a dejte péct do předehřáté trouby na 140 °C . Pečte dokud není náplň po okrajích ztuhlá a uprostřech se ještě chvěje.
5. POLEVA
Cheesecake nechte vychladnout a připravte polevu. Pomerančovou šťávu smíchejte s moučkovým cukrem v hustou směs, kterou potřete povrch koláče.
6. DOZDOBENÍ
Dozdobte kamdovanou pomarančovou kůrou. Koláč nechte přes noc v lednici ztuhnout a polevu zaschnout.
7. Hotovo
Moučník lehký do bříška i na přípravu. Místo kupované kandované kůry jsem si udělala svoji podle „Itala" (www.s-italem-v-kuchyni.com/stitek/pomerancova-kura).
Autor: Kateřina Poslušná