Kreativ

Pravá romantika svíček

Pravá romantika svíček Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 04. 2011 00:00

Mihotavý plamínek svíčky „žije" s člověkem už několik tisíciletí. Dnes už se svíčky používají spíše pro okrasu, dekoraci a potěšení než pro svícení, ale jejich dobrých služeb se jen tak lehce nevzdáme.

Ať už je pro vás svíčka průvodcem romantickým večerem ve dvou, věrným domácím společníkem, nebo dokonce léčitelem, nikdy vás svou tichou přítomností nezklame. Musíte jí ovšem vždycky věnovat dostatek pozornosti. Nezájem o ni se vám může vymstít – minimálně tím, že na sebe upozorní menším plamínkem.

Zapálená svíčka dokáže v bytě za dlouhých zimních večerů nebo v létě při posezení na zahradě navodit velmi hřejivou a neopakovatelnou atmosféru. Nejen příjemné živé světlo, ale i svíčka sama o sobě může být vítanou půvabnou dekorací.

1. Z čeho svíčky jsou

Určitě nebude na škodu dozvědět se pár základních informací o materiálech, ze kterých se dnes svíčky vyrábějí. Ale i sami doma si můžete zkusit udělat svou vlastní svíci ze svíčkového gelu a různých typů vosku, hlavní dva druhy jsou parafin a včelí vosk.

Pravý včelí vosk: Svíčky z tohoto stoprocentně přírodního materiálu jsou jedny z nejluxusnějších a nejatraktivnějších. Nádherně voní po medu, mají zlatavou barvu a vydrží dlouho hořet. Místnost příjemně provoní a hoření není doprovázeno nepříjemnými zplodinami a pachy. Svíčky ze včelího vosku ionizují ovzduší, a tak by se měly zapalovat všude tam, kde jsou elektrické přístroje jako televize a počítač. Pohlcují i pach tabákového dýmu.

K jejich domácí výrobě jsou zapotřebí včelí plástve zbavené medu. Prodávají se většinou v plátech, ze kterých vytvoříte svíčku prostým srolováním a přidáním knotu do středu. Včelí vosk se nehodí pro roztavení a odlévání svící do forem.

Parafin: Nejběžnější a snadno dostupný materiál na výrobu svíček. Jeho pravděpodobně největší výhodou je nízká cena, koupit se dá čistý kusový nebo třeba v granulích či šupinkách. Má bílou barvu, je polotransparentní a hoří bezbarvým kouřem. Dobře se hodí pro odlévání do forem.

Stearin: Používá se na přímou výrobu svíček, nebo jako přísada do parafinů proti krystalizaci, bublinám a tvoření jiných vad svíčky. Napomáhá tvrdnutí vosku, prodlužuje dobu hoření a zvyšuje lesk parafinu. Stearin se mísí s parafinem většinou v poměru 20 procent stearinu a 80 procent parafinu. Pro domácí použití se prodávají už hotové směsi parafinu se stearinem.

Palmový vosk: Stejně jako vosk včelí, je čistě přírodní. Svíce z něj hoří čistě, bez zápachu, s jemným závanem aroma palmového oleje. Nestékají a hoří až trojnásobně déle než svíčky z tradičního parafinu. Palmový vosk je krystalický materiál, sám o sobě velmi dekorativní – kresba krystalů připomíná ledové květy na skle a nikdy se neopakuje: každá svíce je tak originál.

Jak pracovat s běžným voskem? Jednoduše se rozpustí, nejlépe ve vodní lázni, nalije do vhodné formy a nechá úplně vychladnout a ztuhnout.

Svíčkový gel: Tento v posledních letech moderní čirý materiál, který tvoří 95 procent minerálního oleje a 5 procent pryskyřice, hoří neporovnatelně delší dobu než tradiční druhy vosku. Jeho hlavní předností je průhlednost, díky níž lze svíčku vyzdobit zevnitř. pro domácí použití se prodává čirý i v nejrůznějších barvách, a dokonce vůních. Pozor, je to hořlavina! Svíčkový gel se rozpouští za stálého tepla přímo v hrnci. Musíte být pozorní, protože kdyby se do něj nedostala voda, gel by byl matný!

Knoty: Bez nich by svíčka nebyla svíčkou. K dostání jsou bavlněné, u kterých si délku můžete libovolně upravit, a hotové vytvrzené či zesílené knoty s plíškem, které mají výhodu, že drží „tvar" a lze je tak jednoduše umístit do formy a zalít voskem. Oceníte je zvláště při výrobě gelových svíček.

2. Bezpečnost na 1. místě

Plamen svíčky hoří teplotou až 1000 stupňů Celsia a může být potencionálním zdrojem požáru nebo popálení – myslete na to, až budete rozmisťovat svíčky po místnosti.

Estetické hledisko a romantická pohoda jsou sice velice důležité, ovšem vaše bezpečnost je přece jenom důležitější.

• Nikdy nenechávejte zapálenou svíčku bez dozoru! Svíčky by měly hořet pouze v místnosti, ve které právě jste, a pokud odcházíte, byť na krátký čas, vždycky je raději zhasněte. Hořící plamen svíčky rozhodně nepatří do dětského pokoje!

• Ujistěte se, že svíčky stojí vzpřímeně, hoří ve vzdálenosti alespoň 10 cm od sebe a že je nad nimi dostatek prostoru na teplo, které vydává plamen. Dobře zvažte i jejich umístění na skříních a poličkách.

• Pokládejte je pouze na nehořlavé podložky tak, aby mezi svíčkou a možným hořlavým okolím byla vždy dostatečná vzdálenost – pozor tedy na záclony, sedačky, ubrusy, dečky apod. Zejména na okenních parapetech, kde může docházet k proudění vzduchu, hrozí, že plamen může snadno přeskočit někam, kam vůbec nechceme.

• Nikdy nestavějte svíce na televizor a jiné zdroje tepla, ale ani do jejich blízkosti.

• Při hoření chraňte svíčky před přímými slunečními paprsky. Nenechávejte vyhořet svíčku úplně až k podložce.

• Před zapálením (i opětovným) zkraťte knot svíčky na zhruba 1 cm. Kouří-li svíčka, zhasněte ji a zkraťte knot.

• Svíčku zhášejte pomocí speciálního kovového zhášítka. Nesfoukávejte. Nikdy neužívejte ke zhašení svíčky vodu.

3. Když svíčka krásně voní

Vonné svíčky jsou v podstatě dvojího druhu. První jsou vyrobené z přírodního aromatického materiálu, především z včelího vosku, který voní medem sám o sobě a pokud hoří, je vůně ještě intenzivnější. Druhá alternativa vzniká přidáním parfému nebo esence při výrobě svíčky. Množství vůně by mělo představovat zhruba 5 procent celkové hmoty svíčky.

Jak k uvolňování aroma dochází? Přirozené je odpařování vůně vlivem vysoké teploty při hoření. Proto by měl být parfémován pouze okraj svíčky, nikoli její jádro, které je v přímém kontaktu s ohněm a hoří.

Všechny zapálené svíčky mají schopnost částečně pohlcovat pachy a cigaretový kouř. Kvalitní vonná svíčka ovšem pohlcuje pachy i tehdy, když nehoří. Výběr esencí a vůní je velký, některé mají dokonce speciální určení – například proti tabáku, proti komárům apod. Záleží na typu, kvalitě a množství esence ve svíčce.

Vybrat si tu pravou vůni není jen tak… V dnešní době jsou oblíbené zejména bergamot, jasmín, meduňka a šalvěj, které mají schopnost navodit vnitřní harmonii a pohodu. A kdo by nepotřeboval být stále usměvavý, že?

Heřmánek, med nebo levandule dokáží zmírnit nervozitu, podrážděnost, odehnat do nenávratna černé myšlenky a zlepšit náladu.

Pokud se v práci špatně koncentrujete nebo se nemůžete soustředit na učení, zkuste si večer doma zapálit svíčku s vůní borovice, cedru, citrusových plodů, máty peprné, eukalyptu, meduňky či rozmarýnu.

Proti psychické únavě, malátnosti a ospalosti po vyčerpávajícím dni vám může pomoci aroma levandule, máty a rozmarýnu.

Hojně vyhledávanými vůněmi jsou také jalovec a vanilka, které pomáhají proti každodennímu stresu a nervozitě.

Vonné svíčky dokáží také zmírnit některé zdravotní obtíže. Například při chřipce a nachlazení vám uleví vůně borovice, cypřiše, levandule, máty a skořice, když vás bolí v krku, zkuste si zapálit svíčku s vůní šalvěje nebo jasmínu. Na bolest hlavy platí jemné aroma eukalyptu a levandule.

4. I na barvě záleží

Kupujete nebo si sami vyrábíte svíčku a váháte nad její barvou? Máte pravdu, protože i když se to nezná, i ta je důležitá – a to nejen z pohledu estetického (přece musí dokonale ladit s ubrusem…) nebo ryze praktického (červený vosk z koberce se hodně špatně odstraňuje…) – ale ať už chcete, nebo ne, svíčky přece mají čarovnou moc! Tak proč na to nepřistoupit. Pojďme si tedy pohrát s barvami.

Bílé svíčky byste měli mít doma stále, třeba jenom obyčejné čajové. Vytvářejí totiž pohodovou atmosféru a přátelské ovzduší. Zapálené navozují klid, volnost a svobodu.

Červené a oranžové souvisí s láskou a erotikou. Hodně sytě červených velkých svící pohromadě dokáže doslova nabít prostor milostnou touhou a žhavou vášní. Drobné svíčky v těchto barvách naopak navozují atmosféru něžné romantiky.

Zelené vnášejí do domova energii a vitalitu. Takže pokud jste unavení, neváhejte a sáhněte právě po této přírodní barvě.

Modré a tyrkysové odstíny zklidňují rozbořenou mysl, utišují a pomáhají relaxovat, jsou dobré proti stresu a pracovnímu vypětí. Léčí nervy a nespavost.

Žluté a zlaté svíčky spolehlivě rozjasní celý váš domov, navíc pomáhají navodit pocity štěstí a optimální duševní pohody. Pokud se budete delší dobu dívat na mihotavý plamínek, který splývá s barvou svíčky vyčistíte si hlavu od každodenních starostí.

Šedé vás posílí ve všech směrech. Když ji zapálíte, za chvíli pocítíte, jak se po místnosti rozprostřela přátelská a vřelá atmosféra. Zapomenete na konflikty a sváry.

Fialové a lila odstíny mají zvláštní kouzlo, které vás chrání štítem imunity proti všemu špatnému, co by vás mohlo potkat.

Hnědé svíčky si můžete zapálit, pokud se chystáte dělat něco, co má něco společného s domácností – tedy při žehlení, vaření, úklidu… Také chrání rodinný krb.

Barvy pro dny v týdnu: Pro domácí pohodu a dobrou náladu se vyplatí měnit barvy svíček podle toho, který je právě den. Vyzkoušejte to! V pondělí dejte přednost bílé svíci, v úterý si zapalte červenou, ve středu fialovou či lila. Modrá bude ideální ve čtvrtek, zelená zase v pátek. Sobota by měla být ve znamení tyrkysové a neděle patří žluté nebo zlaté.

Dárek na míru

Svíčka je také dobrým dárkem, kterým rozhodně nic nezkazíte a obdarovaný ji obvykle ocení. Víte, že barvu darované svíčky můžete vybrat na míru podle data narození?

Lidem narozeným ve znamení Berana prospějete jednoduchou svíčkou v odstínu lila, aby je ochránila proti všemu zlému.

Býkům se docela určitě zavděčíte červenou až rudou mohutnou svící, protože láska, vášeň a sex, to je jejich parketa.

Blížencům se bude líbit zlatá, bohatě zdobená svíčka, jelikož potřebují více než kdokoli jiný duševní rovnováhu a štěstí.

Rakům přijde vhod několik malých jasně oranžových kousků, nejlépe ve tvaru květu, ovoce, zvířátka nebo mušličky.

Jasný Lev nikdy nepohrdne nepřehlédnutelnou, ale vkusnou zářivě žlutou svící, která mu bude připomínat letní slunce a jeho příbytek spolehlivě rozzáří.

Zrozenci Panny bývají velice vitální a přirození, a proto jim sedí zelená barva ve všech svých odstínech od zemitě tmavých až po světle hráškovou.

Váhy potěšíte nepříliš extravagantní modrou svíčkou, protože právě ony potřebují dost často zklidnit a odpočívat – a na to je modrá více než dobrá.

Rozpolcenému Štírovi kápnete do noty velkou šedou svící, klidně i zdobenou černými a bílými pruhy nebo ornamenty.

Do vkusu člověka ve znamení Střelce se spolehlivě trefíte tyrkysovými svíčkami různých velikostí a tvarů. Vysvětlení je nasnadě: mírní totiž následky přílišného pracovního vypětí, kterým je Střelec pověstný.

Lidé narození ve znamení Kozoroha mají rádi ve všem pořádek, a možná právě proto se k nim hodí prostá hnědá svíce.

Spontánní Vodnář rozhodně nepohrdne veskrze originální a unikátní fialovou svící, protože podvědomě cítí, že potřebuje její ochranné magické kouzlo.

Ryby bývají velice citlivé bytosti, které dávají přednost jednoduchosti, a proto čistě bílá svíce je potěší nejvíc. Navíc se doma potřebují cítit volně a svobodně.

Stručná lekce z historie

Dovedete si představit, jak vypadaly první svíčky? Objevily se zhruba 3000 let před naším letopočtem v Egyptě a byl to stočený kus plátna napuštěný sezamovým olejem či máslem spirálovitě ovázaný proužkem jiné tkaniny.

Aby při hoření nečadily, přidávala se do tuku sůl, která absorbovala vodu. Díky tomu prý nejsou ve faraónských hrobkách, kde se za jejich svitu pracovalo, očazené stěny. Protože hořící svíce nebylo možné přenášet v ruce, dávaly se do pohárků a misek, které se tak staly prvními svícny.

Na evropský kontinent se svíčky dostaly během římských tažení a po staletí zůstávaly nejrozšířenějším druhem osvětlení. Lojové svíce postupem času nahradily svíčky z včelího vosku. Dlouhou dobu se ovšem objevovaly jen v sídlech šlechty a církevních budovách, protože byly drahé. Největšího rozmachu dosáhly ve druhé polovině 19. století, kdy se rozšířila výroba parafinu. Svíčky zlevnily, a tak si je mohli dovolit i ti nejchudší.

Parafinové svíčky jsou stále nejběžnějšími druhy, na paty jim ale šlape hit posledních let – svíčky gelové.

Autor: Redakce