Praktická žena - Kreativ

Ravioly s liškami a lískovými ořechy

Ravioly s liškami a lískovými ořechy

Vydáno: 06. 09. 2012 00:00

Ravioly s liškami a lískovými ořechy


Doba přípravy: 60 minut + 30 minut na odpočinutí těsta + 1 až 2 hodiny na schnutí raviol

Těsto

• 300 g hladké mouky (ideálně mouky na pizzu a těstoviny)
• 3 vejce
• 1 lžíce olivového oleje
• sůl

Náplň

• 100 g lískových oříšků
• 150 g ricotty
• lžíce smetany ke šlehání
• 20 g strouhaného parmazánu
• sůl
• pepř

Omáčka

• olivový olej
• 2 jarní cibulky nakrájené na jemné kroužky
• 400 g lišek očistěných a nakrájených na kousky
• 150 g sušeného salámu typu Fuet nakrájený na tenké plátky
• tymián

Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, vajec, oleje a soli vypracujte těsto. Zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Oříšky dejte na plech a v troubě nasucho opražte. Vysypte na utěrku a třením utěrky odstraňte co nejvíce slupek. Nechte vychladnout a pak najemno nastrouhejte. V misce rozšlehejte ricottu se smetanou, přidejte oříšky, parmazán a podle chuti osolte a opepřete. Přikryjte a nechte v chladu.
Těsto buď pomocí strojku na italské těstoviny, nebo válečkem na nudle vyválejte. Rozložte na vál a nakrájejte na pruhy o šířce asi 12 cm. Pláty těsta rozdělte na poloviny. Jednu polovinu těsta navlhčete a pomocí dvou čajových lžiček naneste náplň na těsto v pruzích asi 4 cm. Po stranách pruhů nechte 1cm okraj. Takto připravené těsto překryjte druhým plátem těsta a pečlivě přimačkávejte prsty mezi kopečky náplně tak, aby se dobře přilepilo a vytlačili jste všechen vzduch. Vroubkovaným kolečkem nebo kuchyňským nožem odkrojte kraje těsta a rozkrájejte mezi kopečky náplně, abyste dostali pravidelné 4cm čtverečky. Rozložte ravioly na pomoučenou utěrku, poprašte moukou a nechte 1–2 hodiny schnout.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody. Osolte. Do vařící vody vložte ravioly a vařte asi 4 minuty, dokud nebudou měkké, měly by zůstat vláčné. Pozor – dlouhým varem by ravioly ztvrdly. Mezitím lehce orestujte cibulku na olivovém oleji, přidejte houby a nepřikryté osmažte. Přidejte tymián a podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z ohně a přidejte salám. Ravioly slijte do cedníku, propláchněte horkou vodou a smíchejte s omáčkou. Upravte na talíře a ozdobte snítkami čerstvého tymiánu.

1. TĚSTO

Na vytvoření těsta nebylo nic složitého, jen bych doporučil těsto rozdělit na dvě půlky a pracovat s nimi postupně, protože při dalším zpracování rychle vysychá.

Krok 1

2. NÁPLŇ

Náplň do těstovin měla dobrou konzistenci, ale lískové oříšky chuťově přebily i parmazán. Doporučoval bych proto umenšit dávku ořechů (nebo je zaměnit za vlašské) a o to víc přidat parmazánu.

Krok 2

3. VÁLENÍ

Když nemáte lis na těstoviny, tak je docela problém vyválet těsto do 1,5 mm klasickým válečkem.

Krok 3

4. PLNĚNÍ

Výroba raviol není tak náročná, jak se mi původně zdálo. Chce to jen klid v prstech a notnou dávku sebevědomí.

Krok 4

5. ODLEŽENÍ

Při čtení receptu mi uniklo, že se mají ravioly umístit na utěrku, což způsobilo jejich přilepení na talíř. S trochou trpělivosti šly po oschnutí odlepit.

Krok 5

6. OMÁČKA

Ona to vlastně žádná omáčka není. Lišky se vypečou a změknou a vytvoří spolu se salámem takovou aromatickou směs.

Krok 6

7. CHUTĚ

Celkové vyznění pokrmu bylo pro moje chuťové buňky dost výrazné. Osobně bych místo Fuetu použil pancettu nebo parmskou šunku, abych posléze odlehčil „uherákovou" příchuť lišek.

Krok 7

8. FINIŠ

Tento pokrm má neopakovatelnou chuť. Snoubí se v něm italské sýry s českými liškami a španělským salámem. Vítejte v Evropě!

Krok 8

Autor: Josef POslušný