Praktická žena - Kreativ

Rizotové koule se sušenými rajčaty a sýrem

Rizotové koule se sušenými rajčaty a sýrem

Vydáno: 03. 02. 2014 00:00

Pojďte si s námi připravit netradiční rizotové koule!

RIZOTO:

• 750 ml vývaru
• 30 g másla
• 1 – 2 šalotky
• 80 ml suchého bílého vína
• 250 g rizotové rýže
• sůl
• 70 g strouhaného parmazánu

KOULE:

• 200 g mozarelly
• 80 g okapaných sušených rajčat v oleji
• bazalka
• hladká mouka
• olej na smažení

OMÁČKA:

• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 4 stroužky česneku
• 2 konzervy sterilovaných sekaných rajčat
• 4 lžíce protlaku
• sůl, cukr
• bazalka na ozdobu

Nejprve si připravte rizoto. Na másle zpěňte na drobno nakrájenou šalotku. Přidejte rýži a zamíchejte. Přidejte víno a nechte odpařit. Osolte a po malých částech přidávejte horký vývar, dokud rýže nebude na skus.


1. Rizoto odstavte

krok 1
a přimíchejte parmazán – rýže bude kompaktnější. Nechte vychladnout. Potom do rizota vmíchejte sekaná sušená rajčata a bazalku nakrájenou na drobno a promíchejte. Mozzarelly nakrájejte na 10 kousků.


2. Já jsem použila

krok 2
osušené mozzarellové třešinky, daly se dobře zabalit. Vezměte jeden kousek a asi 1/10 rizota, mozarellu jím obalte a vytvarujte pevnou kouli. Takto pokračujte, dokud nemáte všechno rizoto spotřebované. Koule obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte.


3. Osmažte v oleji do zlatova

krok 3
Pozor však, aby vám teplem roztavená mozarella nevytekla, jako mě. Myslím, že je nutné smažit hodně zprudka anebo vyzkoušet fritovací hrnec.
Usmažené koule nechte okapat na papírových utěrkách. Na omáčku v oleji osmahněte česnek posekaný na drobno, přidejte rajčata a protlak a podle chuti osolte a oslaďte. Vařte 5 – 8 min do zhoustnutí.
Na talířky naservírujte omáčku, na ni rizotovou kouli a dozdobte lístky bazalky. Dobrou chuť!


4. Doporučuji milovníkům rajčatových omáček.

krok 4
Práci jsem si usnadnila zabalením mozzarellových třešinek. Jen se smažením jsem měla problém – rozehřátá mozarella mi vytékala ven. Je třeba smažit zprudka a rychle. Pokud vlastníte fritovací hrnec, možná budete úspěšnější. Vyzkoušejte.

Autor: Jana Pippichová