Kreativ

Stop emočnímu hladu!

Stop emočnímu hladu! Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 17. 10. 2012 00:00

Stres, nervozita, úzkost, zklamání, pocit opuštěnosti – kdo by něco takového občas nezažil? A kdo by si v tom liboval? Když duše trpí, snažíme se najít způsob, jak ji zase vrátit do pohody. Tohle úsilí se ovšem snadno zvrtne – třeba v takzvaný emoční hlad…

Máte fyziologický nebo emoční hlad?

Fyziologický hlad se projeví, když vám klesne hladina krevního cukru – neboli vám, lidově řečeno, začne „kručet v břiše". Tělo se tak hlásí o svůj oprávněný nárok na snídani, svačinu, oběd či večeři. Emoční hlad je však něco jiného – jeho prostřednictvím organismus žadoní, abyste jídlem zkusili vylepšit svůj psychický stav. A vy se cpete a cpete…
Přichází postupně v pravidelných intervalech odpovídajících vašemu dennímu rytmu. Emoční hlad se objeví náhle jak blesk z čistého nebe, i když jste sytí.
Fyziologický hlad není tak akutní, aby se svým ukojením nepočkal, než si třeba uvaříte, prostřete stůl či vyberete restauraci. Emoční hlad je natolik naléhavý, že vás nutí hltat jídlo z papíru nebo se krmit za chůze po ulici.
Zaženete ho jakýmkoli vhodným pokrmem – i takovým, který vám moc nechutná. Emoční hlad vás jednoznačně směřuje k určitým konkrétním potravinám, na něž máte náhle takovou chuť, že byste za ně snad dali život.
Fyziologický hlad odezní, jakmile se přiměřeně najíte. Ale emoční hlad jídlem nezmizí, ať se ládujete sebevíc. Přetrvává, dokud nepominou příčiny, jež ho vyvolaly – tedy psychické problémy.

Najděte příčinu emočního hladu

Nehledejte ovšem tu úplně nejpůvodnější – ta má věru hluboké kořeny. Téměř každou nepohodu, kterou pocítí už maličké miminko, přece zažene přiložení k matčině prsu. A i později se dětské trampoty nejlépe „léčí" nějakou dobrůtkou. Tahle informace je v nás pevně zafixovaná – proto máme i v dospělosti sklon vracet se k „osvědčeným" metodám z idylických časů dětství. Zkuste však radši zůstat v současnosti. Položte si otázku, co vás vlastně momentálně trápí. A obratem si na ni upřímně odpovězte. To je první a nezbytný krok, jak najít jiné řešení psychických problémů, než „vybílit" ledničku a enormně přibrat na váze.

Ptejte se například:

Nejsem unavená, přetížená prací, vyčerpaná neobvyklou námahou?
Ano? Tak vysaďte, dopřejte si oddech a relaxaci! Vaše duševní zdraví za to stojí!
Nechybí mi láska, porozumění, blízká bytost?
Ano? Tak pokud máte někoho „po ruce", nestyďte se mu povědět, že teď potřebujete, aby vás vyslechl, vzal za ruku, objal… A nemáte-li ho, seberte odvahu a vyrazte ho hledat – v ledničce ho nenajdete.
Neprožila jsem něco, s čím se nedokážu vyrovnat?
Ano? Tak si vše zkuste rozumně rozebrat nejlépe za spolupráce dobré kamarádky. A nepomůže-li to, nebojte se vyhledat psychologa – zmrzlina ani chipsy vám neporadí.

Nahraďte nezdravé pochoutky zdravějšími

Dokonalé řešení to není, protože emoční hlad je podobný závislosti třeba na nikotinu. Ale pokud se zatím nutkavé potřeby zahánět chmury jídlem nedokážete zbavit úplně, aspoň si při tom neničte zdraví a zbytečně netloustněte.

Máte-li nepřekonatelnou chuť:

•na čokoládu, je to tím, že kakaové boby obsahují látky vyvolávající pocit podobný tomu, jaký má člověk, který se zamiluje. A to vám chybí…
Vhodné řešení: Vybírejte hořké čokolády s nejvyšším možným obsahem kakaa (minimálně 60 procent) a s co nejnižším obsahem tuku.
•na zmrzlinu či šlehačku, znamená to, že toužíte „pohladit" rozbolavělou duši něčím tučným a zároveň jemným. Chcete zkrátka smetanu…
Vhodné řešení: Dejte si vychlazený těstovinový salát s dresinkem z nízkotučné smetany nebo sojový jogurt.
•na hodně osolená jídla, máte v důsledku stresu, vyčerpání nebo velkého zármutku (ale také třeba kocoviny po přemíře alkoholu), narušenou rovnováhu minerálů v těle. Sodík to pomáhá napravit, takže si můžete dopřát trošku víc soli než obvykle – ale rozumně.
Vhodné řešení: Zeleninový salát s pikantním nálevem působí slaně, i když je v něm soli jen málo. Stejně tak drůbeží nebo zeleninový vývar s česnekem.
•na obrovský steak či vepřovou pečeni, prahne vaše duše po bílkovinách, protože „se domnívá", že zvýšenou fyzickou silou psychickou slabost překonáte.
Vhodné řešení: Ryby a mořské plody – bílkovin obsahují dostatek a navíc je v nich fosfor, který vaši psychiku posílí a dodá vám chuť do života.
•na něco pořádně ostrého, toužíte po adrenalinu a po výrazných impulsech.
Vhodné řešení: Salsa, chatní, chilli, zázvor, bílý a zelený pepř. Zapomeňte na sojovou omáčku a na polévková dochucovadla.
•na sušenky, křupky, chipsy, chcete psychickému tlaku ulevit výraznou prací čelistí.
Vhodné řešení: Nic proti tomu, pořádné „křoupání" opravdu pomáhá. Radši ale chroupejte syrovou mrkev, papriku nebo jinou zeleninu.

Zapomeňte na redukční diety

Tedy alespoň na čas – dokud vaše psychické potíže a s nimi i sklon k emočnímu hladu nepominou. Snižování nadváhy vždy znamená pro psychiku určitou zátěž, a je také téměř vždy provázeno rizikem hltavého hladu. Nic z toho by vám momentálně neprospělo, takže zatím buďte radši baculatější, a vyhledávejte potraviny přirozeně posilující psychiku – ty, které obsahují hořčík, draslík, fosfor, železo, kyselinu listovou, fenylamin, vitamín B aj.
Jezte například banány, rajčata, vysokoprocentní hořkou čokoládu, špenát, droždí, mandle, vlašské ořechy, hlávkový salát, luštěniny, mořské plody, drůbeží játra…
Pijte třeba minerálky s magnesiem, třezalkový čaj, horkou hořkou čokoládu či pivo (jen sklenku denně)…

Nezapomeňte na tělo, pečujete i o psychiku

Naučte se účinně relaxovat (jóga, meditace, vonné koupele aj.). Omezte alkohol a kofein – bezprostředně sice povzbudí, ale později vyvolávají nervozitu, úzkosti, nespavost.

Autor: Redakce