Praktická žena - Kreativ

Švédské sušenky

Švédské sušenky

Vydáno: 16. 10. 2012 00:00

Švédsko

Ingredience

• 180 g másla
• 100 g přírodního cukru
• 1 žloutek + 1 bílek na potření
• 60 ml javorového sirupu
• 100 g mletých neloupaných mandlí
• 50 g kandované citrusové kůry
• 20 g sušeného ovoce
• 4 tlučené hřebíčky
• 1/4 lžičky mletého zázvoru
• 1 lžička mleté skořice
• 1 lžička jedlé sody nebo 2 lžičky prášku do pečiva
• 250 g hladké mouky
• 150 g celých loupaných mandlí na ozdobu

Jak na to:

Změklé máslo, cukr, žloutek a javorový sirup vyšleháme do pěny. Vmícháme mleté mandle, velmi jemně pokrájenou kandovanou kůru a jemně pokrájené sušené ovoce, koření a prosátou mouku se sodou. Těsto zpracujeme a necháme ho přikryté v chladu hodinu odpočinout.
Potom z těsta odebíráme kousky, tvarujeme malé kuličky velikosti vlašského ořechu a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky lehce zploštíme dlaní, potřeme je rozšlehaným bílkem a doprostřed každé placičky lehce vtlačíme oloupanou mandli.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 8-10 minut dozlatova. Necháme je na plechu chvíli dojít, potom je necháme zcela vychladnout.

1. Nejvoňavější ingredience
– koření čerstvě nadrcené v hmoždíři, oloupané mandličky a kandovaná citrusová kůra.

Mandle, citrus

2. Těsto
se zpracovávalo skvěle a kromě toho bylo velmi chutné, což zjistila brzy celá rodina, takže potřebovalo v ledničce bodyguarda.

Zpracované těsto

3. kuličky
Z vychladlého těsta udělejte kuličky, lehce je zploštěte a položte na plech. Doprostřed vtiskněte mandli a potřete bílkem.

Potírání bílkem

4. Koláčky
připravené na pečení vložte do předehřáté trouby. Jsou hotové za pár minut, tak je raději po očku hlídejte.

Připraveno na pečení

Autor: Pavlína Opatrná