Kreativ

Tvář si prostě hýčkejte

Tvář si prostě hýčkejte Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 04. 2011 00:00

Příroda k nám umí být pořádně nespravedlivá. Ke zralé pleti vám přidělí vrásky, ale nezbaví vás pupínků, typických pro puberťáky. Co s tím?

Chytrá kombinace

Případů, kdy projevy problematické pleti přetrvávají i po třicítce, nebo se zákeřně znovu vracejí, přibývá. Příčinou bývá genetická dispozice, ale pleť může zlobit i při užívání některých léků, reagovat na stres, nebo na negativní vlivy okolí, třeba smog či klimatizaci. Rovnováhu pleti dokážou narušit i pečující přípravky, příliš mastné, nanášené v nadměrném množství, nebo pokud obsahují látky, podporující tvorbu komedonů. Mohly by to být třeba hutnější krémy, které ženy začnou používat jako prevenci nebo na boj s prvními známkami stárnutí.

Čistit a vyvažovat

Vady na kráse způsobují především tyto tři faktory: 1. zvýšená produkce kožního mazu, 2. ucpávání ústí mazových žláz, 3. růst a množení bakterií. Pod kontrolou je udrží večerní dočištění pleti hydratačním tonikem, které má antibakteriální účinek a snižuje tvorbu mazu. Pokud je výrazně mastnější T-zona, tedy čelo, nos a brada, vyplatí se používat pleťovou vodu i ráno před nanášením denní péče.

Pro návrat rovnováhy doporučuje národní trenérka značky Payot Vanda Baklová Regulační purifikační sérum So Pure: „Nanáší se na dokonale vyčištěnou pleť před denním krémem, zvláštní pozornost je třeba věnovat T-zóně." Lehký, svěží gel s květinovou vůní eterických olejů geránie, petitgranu a máty obsahuje extrakt břidlicového oleje, který má trojí účinek. Omezuje nadměrnou aktivitu mazových žláz, zamezuje růstu mikrobiálních kultur, působí proti zánětům. Další aktivní látka zelená káva detoxikuje, ale také stimuluje regeneraci a má antioxidační vlastnosti, což jsou skvělé zprávy pro požadavky zralé pleti.

Cílený zásah

Následnou péči denního krému vybírejte podle typu pleti. Smíšené s výrazným rozdílem mezi mastnějším středem obličeje a suchými tvářemi bude vyhovovat lehká hydratační péče. Pokud už pleť žádá i aktivní látky pro posílení pevnosti a vyhlazení vrásek, začněte s péčí pro první známky stárnutí, nejlépe ve formě gelů nebo odlehčených krémů. Na hlubší vrásky zamiřte korektorem. Používá se po nanesení krému přímo na kritické partie. Okamžitý vyplňovač vrásek Réponse Corrective Matis Paris kromě vnitřní výplně vrásky také uvolní svaly, což přispívá k viditelně lepší hladkosti pleti. Stimuluje přirozenou tvorbu kolagenu a kyseliny hyaluronové, což podporuje obnovu struktury pokožky, hydratuje ji a zpevňuje. Vyzbrojte se i kvalitním korektorem, který zkrotí pupínky. Praktický tužkový aplikátor můžete mít stále po ruce v kabelce. Měl by umět barevně zakamuflovat malou či větší pohromu, ale také obsahovat i léčivé složky.

Autor: Redakce