Praktická žena - Kreativ

Vanilková panna cotta z petky

Vydáno: 06. 05. 2013 00:00

Vanilková panna cotta z petky

PANNA COTTA:
• 500 ml smetany (30%)
• 40 g moučkového cukru
• vanilkový lusk
• 2 lžičky želatiny

JAHODOVÉ PYRÉ:
• 500 g čerstvých jahod
• 60 g cukru (dle chuti)
na formičky:
• lžíce rostlinného oleje na vymazání

1. Odřízněte

dna pet lahví a lehce vymažte olejem (nejlépe rostlinným)

2. Do malé misky

dejte 2 lžíce vody a 2 lžičky jemně mleté želatiny. Nechte želatinu pět minut bobtnat. Mezitím si vydlabejte vanilkový lusk.

3. Vlijte


500 ml smetany do kastrůlku spolu se 40 g moučkového cukru a dření z vanilky. Zahřívejte na středním plameni a za občasného promíchání nechte přijít k varu. Přidejte želatinu a minutu až dvě povařte, aby se želatina rozpustila.

4. Směs


přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby ztuhla.

Bude potřeba různé velikosti květů, ty největší vyřežeme nožem podle papírové šablony.

5. Nakonec


si připravte jahodové pyré. Jahody nakrájejte na kousky a s trochou vody povařte. Můžete přidat i cukr – záleží na sladkosti jahod. Před podáváním vyndejte formičky z lednice a opatrně vyklopte panna cottu do připravené misky nebo talířku a obložte jahodovým pyré a dozdobte jahůdkou.

6. Hotovo


Získala tvar květu pomocí dna PET lahve, ve které ji necháte ztuhnout. Květ usadíte do jahodového pyré a dezert ozdobíte špičkou jahody. Tato dobrota je opavdu hned hotová, jelikož je to jen svařená smetana s cukrem, vanilkou a želatinou. Nejspíš je to právě jednoduchá chuť, která panna cottu udělala slavnou.

Autor: Zuzana Šikýřová