Kreativ

ŠTÍTEK: Republika Altaj

Farmář Štěpán Vlček ze Svobody nad Úpou provozuje v Krkonoších lamatreking a cameltreking. Pořízením velbloudů si splnil dětský sen.

Na horách s lamou a velbloudem. Lamatreking se stal novou atrakcí v Krkonoších

/FOTO, VIDEO/ První dvě lamy si koupil přes inzertní server Bazoš, když se nudil během covidu a nemohl do práce. Dnes už jich má deset, k tomu dva velbloudy, o kterých snil odmalička. Štěpán Vlček ze Svobody nad Úpou provozuje v Krkonoších neobvyklou atrakci. Turistům nabízí procházky s lamou a velbloudem. O lamatreking a cameltreking zájem každoročně roste, letos je nejvýraznější. Možná překvapivě nejvíce od dospělých.

Velbloudi uchvátili Žanetu Krátoškovou při prvním setkání, na farmě seznamuje jak s jednohrbými, tak dvojhrbými přežvýkavci. Chovatel lam Jiří Švanda představuje zase hravé dlouhokrké sudokopytníky.

VIDEO: V Záhosticích se narodilo pět velblouďat, jedno se jmenuje Koron

Jen kilometr od Chýnova v místní části Záhostice se člověk ocitne na největší velbloudí farmě v Čechách. Rodinnou farmu zde provozuje velbloudářka Žaneta Krátošková a chovatel lam Jiří Švanda. Nouzový stav využili ke vzniku naučné stezky a podařilo se jim odchovat pět velblouďat.

Sibiř

Na co kam: Z Hořic na skok do hor Sibiře

/POZVÁNKY/ Přijďte si ve čtvrtek od 17.30 hodin poslechnout do hořické knihovny přednášku Vladimíra Lemberka o jeho cestě po Altaji, nejkrásnějším pohoří Sibiře. Beseda s dataprojekcí odhalí krásy tajgy, ledovců a divoké přírody plné květů a pasoucích se velbloudů.

Srí Lanka

Na cestovatelských přednáškách se podíváte i do neznámých míst

Čtvrteční muzejní přednášky s cestovatelskou tématikou nabízejí posluchačům zprostředkované cesty do méně i více známých víc. Staly se oblíbeným místem, kde lze získat neocenitelné rady pro nadcházející cesty i dovolené, nebo kde s trochou fantazie navštívit místa jinak nedostupná.

Bronislav Mikulášek

Cestovatel Bronislav Mikulášek: Zažil jsem Avatar v přímém přenosu!

V hlubinách východních Sajanských hor leží úžasná země - Tofalaria. Na celé Zemi už je jen pár podobných míst. Divočina je zde stará a nedotčená. Je obtížné procházet tou zemí a vzduch je až opojně čerstvý a čistý, křišťálová voda se dá pít ze všech řek a jezer, kterých jsou tu desítky. Stromy zde nepadají kvůli lidem, ale kvůli svému stáří. Jedná se o staleté cedry, které poskytují chráněným sobolům oblíbené oříšky. Právě do této části planety se letos v létě vydal známý znojemský cestovatel Bronislav Mikulášek.

Čelist denisovana nalezená na Tibetské náhorní plošině

Tajemství čelisti. Denisované dokázali žít v extrémních podmínkách, díky genu

Mohli prapředci dnešních moderních lidí přežít i ve velké nadmořské výšce? Schopnost žít v extrémních podmínkách se až dosud připisovala pouze příslušníkům druhu Homo sapiens, to však změnila analýza čelisti nalezené na Tibetské náhorní plošině ve výšce 3280 metrů nad mořem. Ta totiž patřila jinému předchůdci moderních lidí – takzvanému denisovanovi. Podle odborníků tak právě denisované předali dnešním lidem gen, díky kterému zvládají život ve vysokých nadmořských výškách.  

Ze setkání na výstavě

Taje Altaje, jak se plní životní sen

„Taje Altaje - jak se plní životní sen“ je název výstavy, kterou uspořádal nově založený LIONS CLUB PLZEŇ LADIS, jako svoji první společenskou akci.

Zoo Děčín.

Děčínská zoo se připojí k Týdnu nejen pro seniory

Děčín - Město Děčín pořádá již počtvrté tzv. Týden nejen pro seniory, při kterém nabídne sedm dní plný nejrůznějších akcí. Užít si ho budou moci nejen lidé s důchodovém věku, ale spolu s nimi i jejich rodiny, děti, vnoučata a přátelé.

Ilustrační fotografie.

Matka neandertálka, otec denisovan. Vědci našli prvního hybrida obou druhů

Dávno vyhynulí příbuzní moderních lidí, denisované a neandertálci, k sobě měli mnohem blíže, než se až dosud předpokládalo. Vědci totiž zjistili, že spolu mohli splodit děti. Podle odborného časopisu Nature objevili kůstku dívky, jež se narodila přibližně před 50 tisíci let denisovanskému otci a neandertálské matce. 

Ilustrační foto.

S Pavlem Svobodou vyrazí za sibiřským dobrodružstvím

Havlíčkův Brod – Na virtuální cestu napříč Asií se v pondělí mohou vydat návštěvníci Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Ta zve všechny milovníky cestování na multimediální cestopisnou přednášku fotografa Pavla Svobody. Přednáška z velké cesty „Napříč Asií“ slibuje sedm měsíců dobrodružství na trase Moskva – Bangkok.

Ceny tetování se liší podle velikosti, složitosti a barevnosti. A kde se tatérům nejhůře pracuje? Především na místech, kde se kůže příliš vrásní: na boku, kolem podpaždí, ale i třeba na nártu. Nejlepší jsou pro ně naopak velké rovné plochy, jako jsou ste

Tetování? Módní trend, umění, ale i bolestivý rituál

Tetování: někdo jej miluje, jiný nesnáší, jen málokomu je ale tahle specifická ozdoba lidského těla lhostejná. A řada lidí se možná v duchu sama sebe ptala, zda by našla odvahu a chuť nechat si pod kůži zajet tatérskou jehlu.

V některých ruských oblastech je dlouhodobě bez práce až třetina obyvatel.

V Ingušsku je bez práce téměř třetina obyvatel

V Rusku jsou oblasti, kde je dlouhodobě nedostatek pracovních příležitostí a stav se nijak nemění, uvedla ruská Nězavisimaja gazeta (NG). Podle údajů, které jí poskytlo ministerstvo práce, se netýká problém nezaměstnanosti jen kavkazských republik, o kterých se to obecně ví. Kritická situace je v řadě míst na Sibiři a dalších oblastech.

Ilustrační foto.

Neandrtálci a moderní lidé měli společné děti dřív, než se myslelo

Berlín – Neandrtálci a moderní lidé se začali pářit mnohem dřív, než vědci dosud předpokládali. Společné potomstvo měli podle německých antropologů už před zhruba 100.000 lety. Informují o tom vědci z lipského Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v aktuálním vydání vědeckého časopisu Nature.

Vzácní medvědi z hlubocké zoo.

OBRAZEM: Altaj, Gul a Zuchra se rádi ukazují návštěvníkům

Hluboká nad Vltavou - Altaj, Gul a Zuchra. Tak se jmenují tři vzácní medvědi plaví, kterými se může pochlubit hlubocká zoologická zahrada. Jak říká zoolog Ivan Kubát, zahrada v Hluboké nad Vltavou je jediná nejen v České republice, ale také v celé střední a západní Evropě, která se těmito vzácnými zvířaty může vůbec pochlubit.

Samice medvěda plavého si zvykají na nový domov.

Medvědice šly poprvé na špacír

Hluboká nad Vltavou - Vzácné samice medvěda plavého, 6letá Gul (v překladu Kvítek) a 10letá Zuchra (Nádherná), které do hlubocké zoo přicestovaly v půlce prázdnin z tádžického Dušanbe, se po měsíční karanténě včera prvně podívaly do výběhu. Samice doplnily plavého medvěda Altaje.

Z dalekého Dušanbe přicestovaly dvě samice vzácného medvěda plavého do hlubocké zoo.

Altajovi přijely dvě nevěsty

Hluboká nad Vltavou - Do hlubocké zoologické zahrady přicestovaly dvě samičky Gul a Zuchra vzácného medvěda plavého ze zoo v Dušanbe v Tádžikistánu, kde se narodily. Se samcem Altajem, který je v Hluboké už od loňského srpna, vytvoří chovnou skupinu, o jejíž rozmnožení budou hlubočtí chovatelé usilovat.

Nová mláďata tygrů v Habrkovicích

Ringelland se raduje z tygřích trojčat, začíná s výběrem jmen

Habrkovice /FOTOGALERIE/ - Tři mláďata tygra sibiřského, známého též jako tygr ussurijský, která se narodila v minizoo Ringelland v Habrkovicích na Kutnohorsku, oslavila minulou sobotu třítýdenní narozeniny. Kromě matky Sumby a majitele a ošetřovatele Ivana Ringela k nim ale zatím nikdo nesmí. Deníku ale Ivan Ringel, majitel minizoo, udělil výjimku a směli jsme se na tygřata i matku krátce podívat a vyfotit je.

Nová mláďata tygrů v Habrkovicích

Ringelland se raduje z tygřích trojčat, začíná s výběrem jmen

Habrkovice - Tři mláďata tygra sibiřského, známého též jako tygr ussurijský, která se narodila v habrkovické minizoo Ringelland, oslavila v sobotu třítýdenní narozeniny. Kromě matky Sumby a majitele a ošetřovatele Ivana Ringela k nim ale zatím nikdo nesmí. Kutnohorskému deníku ale Ivan Ringel, majitel minizoo, udělil výjimku a směli jsme se na tygřata i matku krátce podívat a vyfotit je.

Fotografie z cest.

Cestovatelé zvou do knihovny

Ústí nad Labem - Sibiřskou republiku Altaj představí Sebastián Šulc, do Indie návštěvníky zavede Topi Pigula.

Medvěd Altaj se po měsíční karanténě přestěhoval do výběhu v Zoo Ohrada.

Medvěd Altaj se protáhl po měsíční karanténě

V otvoru ve zdi se opatrně objevuje hnědá hlava, která pátravě zkoumá okolí. Pravou tlapu pokládá ven a vzápětí se vykulí dvousetkilové tělo pořádného chlupáče. Je pondělní dopoledne a po měsíční karanténě se v novém výběhu ZOO Ohrada na Hluboké zabydluje medvěd plavý.

Medvěd Altaj se po měsíční karanténě přestěhoval do výběhu v Zoo Ohrada.

Medvěd Altaj se protáhl po měsíční karanténě

Hluboká nad Vltavou –  V otvoru ve zdi se opatrně objevuje hnědá hlava, která pátravě zkoumá okolí. Pravou tlapu pokládá ven a vzápětí se vykulí dvousetkilové tělo pořádného chlupáče. Je pondělní dopoledne a po měsíční karanténě se v novém výběhu ZOO Ohrada na Hluboké zabydluje medvěd plavý.

Medvěd plavý, nejmenší a velmi vzácný poddruh medvěda hnědého, je novým obyvatelem Zoo Ohrada. Dorazil po dlouhé cestě z Ruska.

OBRAZEM: Zoo Ohrada získala vzácného medvěda z Ruska

Hluboká nad Vltavou – Nikde jinde v Evropě ho neuvidíte. Brzy se ale bude procházet ve výběhu v Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Ve středu sem až z ruského Jekatěrinburgu přicestoval medvěd plavý – nejmenší a velmi vzácný poddruh medvěda hnědého.

Ve Valašské Bystřici se o víkendu konaly Portášské slavnosti.

VIDEO: Valašská Bystřice hostí páté Portášské slavnosti

Valašská Bystřice – Když jsem sjížděl v sobotu od Rožnova do Valašské Bystřice, hned na začátku vesnice jsem se začal cítit jako v jiném světě. Tedy v jiném světě. Záhy jsem poznal, že jsem vjel do světa portášů a všeho, co se kolem nich dělo. Valašská Bystřice totiž o víkendu ožila Portášskými slavnostmi.

Portášské slavnosti. Ilustrační foto.

Portášské slavnosti letos zpestří hrdelní zpěvy z Altaje

Valašská Bystřice – Řinčení zbraní, střelba a křik mužů, ale také hrdelní zpěvy až z daleké Sibiře se za necelý měsíc ponesou Valašskou Bystřicí. V obci se uskuteční už pátý ročník stále populárnějších Portášských slavností.