Kreativ

ŠTÍTEK: Zbyněk Linhart

Krajská zdravotní představila budoucí podobu rumburské nemocnice.

Modernizace nemocnice v Rumburku se rozbíhá, vyjít má na 1,5 miliardy korun

/VIZUALIZACE/ Opravená poliklinika, zcela nový urgentní příjem nebo heliport, který dnes ve městě chybí. Krajská zdravotní představila své záměry s rumburskou nemocnicí, která pod zdravotnický holding prostřednictvím ústecké Masarykovy nemocnice spadá. S výjimkou hlavní budovy by chtěla mít KZ dokončenou modernizaci nemocnice do roku 2027, celkové náklady se vyšplhají na 1,5 miliardy korun.

Street Art Festival v Olomouci 2023. Kotelna v Čajkovského ulici.

V Olomouci přibyly nové obří malby i vybarvené hřiště. Podívejte se

Street Art Festival, který se v uplynulých týdnech vrátil do olomouckých ulic, opět oživil nevzhledné budovy se zašlými fasádami. Letos se díky němu rozzářilo barvami i staré basketbalové hřiště na okraji jednoho z nejlidnatějších sídlišť ve městě. V moderní umění proměnil již řadu veřejných ploch.

Krásnou Lípou prošel masopustní průvod.

OBRAZEM: Ani Krásná Lípa nebyla ušetřena reje masopustních masek

Od Domu Českého Švýcarska na Křinickém náměstí v Krásné Lípě vyrazil v sobotu 18. února masopustní průvod plný masek. Nejprve si ale maškary musely převzít od místostarosty Zbyňka Linharta klíče od města, teprve poté mohly vyrazit na tradiční obchůzku Krásnou Lípou. Nejen o hudbu se postarali především členové folklorních souborů Lužičan a Dykyta.

Pavel Benda.

Ministryně Hubáčková odvolala ke konci září ředitele parku České Švýcarsko

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková odvolala ředitele Správy Národního parku České Švýcarsko Pavla Bendu. Rezort o tom informoval v pondělí 26. září, Benda má na správě parku skončit s posledním zářijovým dnem. Důvodem měla být podle ministryně špatná komunikace i údajné nezvládnutí požáru.

Nemocnice v Rumburku.

Další redukce, dostavba rumburské nemocnice má mít jen jedno podlaží

Nejprve tři, následně dvě a nyní jen jedno podlaží. Desítky let plánovaná přístavba rumburské nemocnice se kvůli rostoucím stavebním nákladům neustále zmenšuje. Zároveň se posouvá také termín zahájení samotného rozšíření hlavní nemocniční budovy. Kvůli redukci rozsahu přístavby také kraj opustil myšlenku prodeje polikliniky v Rumburku, o kterou mělo zájem město. Krajská zdravotní by do ní totiž ráda umístila některé ordinace.

Alexej Krenke je jedním ze společníků firmy, které patří pozemky a budovy v areálu Pravčické brány

Na Pravčické bráně zavedeme levnější elektronické vstupné, říká vlastník areálu

Alexej Krenke je jednatelem a jedním ze společníků společnosti PAAL, které patří pozemky a budovy v areálu Pravčické brány – zámeček Sokolí hnízdo. V minulých dnech podnikání této firmy veřejně zkritizoval děčínský senátor a místostarosta obce Krásná Lípa Zbyněk Linhart, kterému se nelíbí, že podnikatel vybírá od turistů mířících na bránu přes jeho pozemky vstupné.

Pravčická brána.

Na Pravčickou bránu zadarmo? Nová trasa je příliš drahá a riziková

Zatímco hasiči stále ještě bojují s ohněm v národním parku České Švýcarsko, rozhořel se i slovní spor kvůli placení vstupného do areálu Pravčické brány. K pískovcové dominantě je přístup pouze přes pozemek soukromníka, který vybírá od dospělých za každý vstup 95 korun, za děti třetinu. Podle kritiků je to dojení turistů, ze kterého národní park ani stát nic nemají. Alternativa možná je, podle zástupců národního parku by se ale jednalo o mnohamilionovou investici bez návratu, která by navíc nebyla řešením pro všechny.

Průhled od silnice k Pravčické bráně.

Chcete vidět Pravčickou? Zaplatíte soukromníkovi. Senátor chce změnu

Kdo chce spatřit slavnou Pravčickou bránu z nejlepšího možného vyhlídkového místa, musí zaplatit soukromé firmě za průchod přes její pozemek. Letitá praxe vynesla majiteli výletního zámečku a restaurace Sokolí hnízdo, jímž je pražská firma Paal, vysoké výdělky, z nichž však národní park neviděl ani korunu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy na to poukázal senátor Zbyněk Linhart , který volá po změně tohoto stavu.

Senátor a místostarosta obce Krásná Lípa Zbyněk Linhart s cenou Přístav.

Starosta Úštěku a místostarosta Krásné Lípy obdrželi speciální cenu Přístav

Hnutí Starostové a nezávislí v Ústeckém kraji zaznamenalo před několika dny obrovský úspěch. Česká rada dětí a mládeže totiž na konci května udělila hned dvěma politikům za hnutí STAN speciální ocenění. Senátor Zbyněk Linhart a starosta města Úštěk Jan Mazíni se podle komise výrazně zasloužili o podporu mimoškolní práce s dětmi a mládeží.

Nová výstava v jihlavské galerii ukazuje vznik zajímavé trilogie.

Výstava 3 kroky od buku. Ukazuje vznik unikátní knižní trilogie

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě na Masarykově náměstí zpřístupnila novou výstavu s názvem 3 kroky od buku. Ukazuje na ní vznik knižní trilogie na téma životní prostředí a příroda. Ambiciozní projekt čerpá výlučně z místních zdrojů. Lidé se na ní mohou jít podívat až do 15. května 2022. Za fotografie děkujeme Oblastní galerii Vysočiny.

Kateřina Perknerová

Ústecké výzvy

Babiš a Bartoš si vybrali region, kde většinu lidí nezajímá sláva České republiky. 

Miroslav Balatka

Senátoři slibují pomoc našemu regionu

Nový podvýbor v Senátu se bude poprvé v historii systematicky věnovat dosud často přehlíženým oblastem v příhraničí a regionům, kde probíhala nebo probíhá těžba a jež jsou strukturálně postižené.

Starostenský bonus na Děčínsku opět zafungoval

Stejně jako při minulých krajských volbách, i letos se ukázalo, jak důležité je na kandidátky získat úspěšné komunální politiky. Děčínsko budou v krajském zastupitelstvu zastupovat čtyři, pátým je pak bývalý starosta. Dohromady má nejsevernější český region po víkendových volbách na kraji sedm zástupců, o dva méně, než v uplynulém volebním období.

Krajské volby začaly v pátek 2. října v Děčíně. U některých místností se tvořily fronty.

Krajské volby: Komise už sečetly většinu hlasů, účast přesáhla 30 procent

Volební místnosti v obcích a městech na Děčínsku se v sobotu 3. října úderem 14. hodiny uzavřely. Začalo sčítání hlasů, které voliči odevzdali kandidátům v krajských volbách. První předběžné výsledky z malých obcí, kde volí méně lidí, přicházejí od 15. hodiny. Kdo usedne v 55členném zastupitelstvu, bude jasné později odpoledne.

Svatoštěpánský koncert navštívili emeritní starostové.

Svatoštěpánský koncert navštívili emeritní starostové

Svatoštěpánský vánoční koncert kytlického pěveckého sboru, pořádaný v našem jiřetínském kostele, kromě více než sta posluchačů navštívilo též pět emeritních starostů, kteří ještě nedávno řídili radnice v našem okrese.