Kreativ

ŠTÍTEK: bankomat

Bankomat Euronet v Rapotíně v březnu 2024.

Bankomaty Euronet: v Jeseníkách je oceňují, levárny však nechtějí

Vydají hotovost, ale rovnou si vezmou i peníze za zjištění zůstatku z účtu. To dělají přinejmenším některé bankomaty ze sítě Euronet, které jsou rozšířené i v Jeseníkách. Ač na praktiky této společnosti padají stížnosti, v horách jsou za tyto bankomaty rádi. Pokud nedojde k nápravě, mluví však někteří starostové o ukončení spolupráce.

Oba Chorvati jsou již deset měsíců ve vazbě.

V Telči vykradli bankomat: jeden z Chorvatů může žádat o propuštění

Dva Chorvati, kteří vyloupili bankomat v Telči, čelili v úterý odvolacímu řízení u Krajského soudu v Brně. Po loňském odsouzení na dva a čtyři roky do vězení chtěli dosáhnout zmírnění trestů. Jeden z cizinců argumentoval i negativním vlivem vazby na jeho zdraví. Soudce mu poradil žádost o podmínečné propuštění.

Přední Výtoň. Ilustrační foto

Lupiče z Rakouska dopadli ve Výtoni. Policie to do prchajících napálila autem

Nervy drásající policejní honičku jak z filmu mají za sebou policisté z jihu Čech. V Přední Výtoni na Lipensku měla vyvrcholit nárazem služebního vozu do auta prchajících podezřelých, kteří vyloupili bankomat pár kilometrů od českých hranic. Zadržen měl být Nizozemec s tureckými kořeny, dalším dvěma se podařilo utéct.

Pachatelé odpálili bankomat v Aigen-Schläglu, do pátrání se pustila rakouská i česká policie.

Policie hledá dva ozbrojené muže, auto nechali u Lipna. Jsou nebezpeční

Neznámí pachatelé vyhodili ve středu večer do povětří bankomat v pobočce rakouské banky Raiffeisen v hornorakouském Aigen-Schläglu. Stopy po pachatelích vedly podle serveru Tips.at do Čech na Lipensko. Jihočeská policie odpoledne uvedla, že po nich pátrá. Muži jsou patrně ozbrojení a jsou nebezpeční, nikdo se je nemá pokoušet zadržet. Pokud je uvidíte, volejte linku 158.  

Expert na kryptoměny Dominik Stroukal

Když vše zapomenu, zaplatím čipem zašitým v těle, říká expert na kryptoměny

Je český guru kryptoměn a finančních technologií. Baví ho zkoumat, co dokážou. Nemělo by proto nikoho překvapit, že Dominik Stroukal má pod kůží zašité dva čipy. Jeden jako úložiště informací, druhý je určený k bezhotovostním platbám. „Už jsem se dostal do stavu, kdy u sebe nemám ani telefon. Stává se mi, že když si zapomenu úplně všechno, dokážu zaplatit pomocí čipu v těle,“ svěřuje se šestatřicetiletý ekonom a vysokoškolský učitel.

Pro téměř třetinu lidí je bankomat daleko a musejí kvůli výběru peněz vyrážet i několik kilometrů. Ilustrační snímek

Jen hotově, hlásí hospody. Třetina Čechů to však má k bankomatu kilometry daleko

S hotovostí se řada Čechů nechce loučit. Aspoň jednou týdně ji používá 94 procent z nich. Hlavním důvodem ale je, že obchodník nebere karty. Bankomat je přesto pro téměř třetinu lidí špatně dostupný, a to zejména na venkově. Na druhou stranu hotovost svůj boj s elektronickými platbami pomalu prohrává. Proč? I tato témata řeší první díl nového miniseriálu Deníku Karty vs. hotovost.

Ilustrační snímek

Nákup v obchodě, kde neberou karty? Část Čechů hledá bankomat, další jdou jinam

Čtvrtina lidí v Česku se setkala s tím, že v obchodě přestali přijímat platební karty. Častěji tento problém zaznamenali obyvatelé východní poloviny země. Vyplývá to z červnového průzkumu, který pro poskytovatele bankomatů Euronet udělala agentura STEM/MARK mezi 509 respondenty. Autoři průzkumu v úterý jeho výsledky představili novinářům.

Bankomat. Ilustrační foto.

VIDEO: Dvojice v Ostravě chtěla vybrat peníze z cizí karty. A nejen z jedné

Počátkem týdne vyjížděla hlídka strážníků na základě zjištění obsluhy kamerového systému k případu neúspěšného pokusu výběru peněz z bankomatu na cizí platební karty, o který se v Ostravě-Jihu v časných ranních hodinách nejméně ve dvou případech pokoušel neznámý mladý muž.

Živý had vystrašil muže před půlnocí u bankomatu v Prostějově.

Muže vyděsil před půlnocí u bankomatu živý had

Uplynulý týden řešili strážníci prostějovské městské policie opět spoustu přestupků a prohřešků. Každodenním chlebem jsou krádeže v obchodech a porušování městské vyhlášky. Nezvyklým zásahem vymykajícím se běžné rutině byl odchyt užovky u bankomatu.

Platba pouze v hotovosti. V některých kempech na Vltavě, jako třeba ve Vltavanu, se bez hotovosti neobejdete.

Bez peněz do kempu na Vltavě nelez. Chcete-li platit kartou, musíte vybírat

Sezóna na Vltavě je v plném proudu a úsekem mezi Vyšším Brodem a Zlatou Korunou denně proplouvají tisíce vodáků. A s nimi tečou i miliony korun, do pokladen vltavských kempů a občerstvení. Podívejte se, kde berou karty a kde musíte platit postaru, v hotovosti. A také kde na Vltavě najdete bankomat.

Záchranáři vyráželi k rybníku Svět na pomoc posádce převržené plachetnice, naštěstí nebyli potřeba.

Na lince 156: Žena nabourala bankomat, na Světě se převrátila plachetnice

S kuriózními dopravními nehodami se roztrhl pytel v Třeboni. Strážníci městské policie zasahovali na náměstí, kde řidička trefila bankomat a výlohu. Vyjížděli i k rybníku Svět, kde se do potíží dostala posádka převrácené plachetnice a k požáru trávy, který měl na svědomí kombajn s vadnou brzdou.

Ilustrační foto.

Neznáte ho? Muž našel v bankomatu v Ostravě více než deset tisíc. Nechal si je

/OBRAZEM/ Zkrat. I takto se dá označit počínání neznámého muže, který před časem v bankomatu na Ostravsku našel přes deset tisíc korun. Hotovost patřila roztržitému klientovi (51 let), který krátce předtím do peněžního automatu vložil kartu, zadal PIN a na displeji vyťukal zamyšlenou částku. Tu ale vzápětí nechal v přístroji a odešel. Nepoctivý muž si peníze nechal…

Přepadení Ukrajincem s nožem u bankomatu v Táboře? Policie nic takového nešetří.

Přepadení Ukrajincem s nožem u bankomatu v Táboře? Policie nic takového nešetří

Táboráky vyděsilo údajné přepadení. Měli se ho dopustit dva Ukrajinci, kteří údajně s nožem v ruce přepadli muže u bankomatu a okradli ho o peníze, následně pak další dvojici prý obrali o peníze, mobil a nastartované auto. Podle vyjádření policejní mluvčí však nic takového policie nešetří a nemá z víkendu ani nahlášeno.

Za měsíc se dveře třemošnické pobočky definitivně uzavřou.

Spořitelna v Třemošnici končí, lidé se zlobí. Nejbližší pobočka je až v Čáslavi

/VIDEO/ Nemilou zprávu dostali klienti pobočky České spořitelny (ČS) v Třemošnici. Kvůli nízké vytíženosti se banka v březnu s definitivní platností uzavře a na místě zůstane jen bankomat. Ovšem pouze na vybírání hotovosti, nikoliv vkladový. Snaha vedení města o kompromis v podobě mobilního bankéře vyšla vniveč, spořitelna si za svým rozhodnutím stojí. Nejbližší pobočka spořitelny pro Třemošnici a její široké spádové okolí tak zůstane v 18 kilometrů vzdálené Čáslavi.

Čtyři české banky spojily síly a začaly sdílet svoje bankomaty. Klienti Komerční banky, Monety, UniCredit Bank a Air Bank tak mohou rázem využívat asi dva tisíce strojů za podmínek své banky.

Sdílené bankomaty? Chceme je v obcích, nemají se válet ve sklepě, zní z Monety

Čtyři české banky spojily síly a začaly sdílet svoje bankomaty. Klienti Komerční banky, Monety, UniCredit Bank a Air Bank tak mohou rázem využívat asi dva tisíce strojů za podmínek své banky. Sice se zatím jedná jen o základní funkce, tedy výběr hotovosti a zůstatek na účtu, ale dostupnost bankomatů je pro ně větší. V dohledné době by to měli poznat i obyvatelé menších obcí. Právě do nich začaly uvedené banky přesouvat stroje, které by jinak stály vedle sebe například v obchodních centrech velkých měst. 

Muž, podezřelý z krádeže hotovosti z bankomatu na Václavském náměstí.

Zapomněl v bankomatu čtyřicet tisíc. Než se pro ně vrátil, peníze byly ukradeny

Čtyřicetiletý muž do bankomatu na Václavském náměstí zadal výběr hotovosti ve výši čtyřicet tisíc korun. Poté odebral kartu a odešel. Hotovost si však z bankomatu vzít zapomněl. Když se k bankomatu po pár minutách vrátil, peníze už tam nebyly, přisvojil si je totiž neznámý muž, kterého zachytil kamerový systém.

Miletínskou modlitbičku přímo od výrobce koupí zákazník pouze za hotové.

Miletín stále nemá bankomat. Karty nebereme, utíká nám kšeft, teskní obchodníci

Karty nepřijímáme, křičí cedule na kase velkým rudým písmem. Nedá se nic dělat, zákazník Erbenovy cukrárny na miletínském náměstí musí ze zadní kapsy vylovit poslední dvacku, aby se mohl zakousnout do vyhlášené miletínské modlitbičky, perníčku s ořechy ve tvaru modlitební knížky. Menší obchody na náměstí totiž nemají terminál pro platby kartou a bankomat v Miletíně není. "Stává se, že lidi odcházejí, protože nemají hotovost. Bankomat by tu určitě uvítali," říká prodavačka cukrárny.

Čtyři české banky spojily síly a od středy začnou sdílet svoje bankomaty.

Čtyři banky spojily síly a začaly sdílet bankomaty. Dočkají se i menší obce

Čeká nás bankomatová revoluce. Čtyři české banky spojily síly a od středy začnou sdílet svoje bankomaty. Jejich zákazníkům se tak rozšíří počet zařízení, z nichž si budou moci vybrat peníze za podmínek, které mají u své stávající banky, tedy v mnoha případech zdarma. Některé stroje, které bankám zbudou, začínají banky přesouvat do obcí s menším počtem obyvatel.

Novobystřičtí policisté našli u hranic ve sněhu zahrabaný trezor, který byl odcizený v Rakousku.

Jako Místo zločinu České Budějovice. Ujížděli s bankomatem uvázaným na laně

Třetí díl seriálu Místo zločinu České Budějovice začal v pondělí v České televizi krádeží bankomatu v Třeboni a pokračoval i v Táboře. Šlo však o lokality vybrané autorem scénáře. Dvě kuriózní krádeže bankomatů se ve skutečnosti staly i na Jindřichohradecku. Jeden bankomat zůstal v opuštěném autě pachatelů, další lupiči táhli za autem na laně.

Nalezené bankovky.

Dobří lidé nevymřeli. Žena v Pardubicích odevzdala nalezených 5000 korun

Muž v Pardubicích zapomněl v bankomatu 5000 korun. Naštěstí pro něj si peníze nenechala 27letá žena, která je ve škvíře bankomatu našla a ihned je předala městským strážníkům. Bankovky byly pravému majiteli vráceny během chvíle, sám se totiž v tu samou dobu ozval městské policii se svým problémem. Nebyl to však jediný nález včerejška s pozitivním epilogem. "Do jejich výčtu můžeme zahrnout i dva muže, které strážníci našli, i přesto, že po tom ani jeden z chlapíků netoužil. Protože se jednalo o osoby hledané Policií ČR, muže jim strážníci předali," poznamenala mluvčí strážníků.

Komerční banka. Ilustrační snímek

Stejné podmínky při výběru z bankomatů. Ke sdílené síti se připojí další banky

Banky Air Bank a UniCredit Bank se od února příštího roku připojí ke sdílené síti bankomatů Komerční banky (KB) a Monety Money Bank, které takto spolupracují od letošního června. ČTK o tom informovala Komerční banka. Klienti KB, Monety, Air Bank a UniCredit Bank tak budou moci vybírat hotovost ve sdílených bankomatových sítích za stejných podmínek jako z bankomatů své vlastní banky.