Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Nosek

Davida R. (51 let) státní zastupitelství viní z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Měl se ho dopustit na o pět let starší ženě z Budějovic loni v červnu. V případě prokázání je ohrožen trestem odnětí svobody od 8 do 16 let.

Alkohol a krev. Jen jsem se po ní ohnal, tvrdí obžalovaný. Za šest dní zemřela

Budějovický krajský soud zahájil v úterý 2. května ráno hlavní líčení ve věci Davida R. (51 let). Toho státní zastupitelství viní z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Měl se ho dopustit na o pět let starší ženě z Budějovic loni v červnu. Ta zemřela po šestidenní hospitalizaci v krajské nemocnici. V případě prokázání skutku je ohrožen trestem odnětí svobody od osmi do 16 let.

Ustavující jednání zastupitelstva v Prušánkách.

Prušánky mají nové vedení, starostou je pirát Zbyněk Němeček

/VIDEO/ Jednoho z nejmladších starostů, minimálně v hodonínském okrese, mají nyní ve více než dvoutisícových Prušánkách. Jasná většina zastupitelů totiž zvolila na pozici prvního muže radnice devětadvacetiletého Zbyňka Němečka. Toho nyní čeká v čele obce práce v tandemu se šestatřicetiletou projektantkou Janou Šupovou. Tu podpořili zastupitelé coby novou místostarostku.

V sobotu 18. září se  České Lípě v areálu u řeky Ploučnice odehrál poslední antukový turnaj pod názvem Čtyřhra muži – Grandslam.

Tenisová rodina pořádala závěrečný antukový turnaj u Ploučnice

V sobotu 18. září se České Lípě v areálu u řeky Ploučnice odehrál poslední antukový turnaj pod názvem Čtyřhra muži – Grandslam. A povedl se nám úplně skvěle! I přes zhoršené počasí a konkurenci různých dalších akcí v okolí města Česká Lípa se na turnaj sjelo 15 mužských deblových párů z opravdu širokého okolí.

Tábořiště Dolinky u přehrady Bystřička postavili v 60. letech minulého století. Takto vypadá v červnu 2020.

Tábořiště Dolinky mělo po 60 letech namále. Povodí vypovědělo smlouvu

Blíží se zahájení nové sezony, úklid a přípravné práce však v tábořišti Dolinky u přehrady Bystřička k vidění nejsou. Vlastník pozemků – Povodí Moravy dal provozovateli, kterým byla obec Bystřička, po mnoha letech výpověď. Na vypsané výběrové řízení o novém pronájmu pozemků se nikdo nepřihlásil, stále však existuje naděje, že v areálu letos stany vyrostou.

Tříkrálový průvod k jesličkám ve Veselí nad Moravou.

Tipy na víkend 4. a 5. ledna: Do ulic v kraji zamíří koledníci

Jižní Morava - Tříkrálové koncerty a průvody plánují na víkend pořadatelé v obcích na jihu Moravy. Do mnoha míst také zamíří koledníci Tříkrálové sbírky. V Rešicích na Krumlovsku zábavný výšlap do schodů oslaví výročí narozeniny odbojového hrdiny Adolfa Opálky.  

Housle

Tip na koncert: Nový rok přivítají hudbou

Vstupenky na slavnostní Novoroční koncert v Hodoníně jsou již v prodeji. Tentokrát vystoupí Komorní orchestr Jana Noska a pěvecký sbor Crescendo se svými sólisty. V programu zazní skladby  Scarlatiho, Kovácse,  Piazzolly, Bingeho, Wiliamse nebo Jakubíčka. Vstupné přijde na dvě stě korun, studenti a důchodci zaplatí st čtyřicet korun.

Ilustrační foto.

Podzimní Dražovku ovládli Anna Perglerová a Milan Hochmut

Už devětadvacátý ročník Podzimního běhu Dražovkou přilákal do hořovického lesoparku opět množství závodníků v mnoha kategoriích. Závody uspořádaly Středisko volného času Domeček Hořovice, atletický oddíl Loko Beroun a Město Hořovice. Pořadatelé připravili i pěkné zázemí s tradičními pochutinami a v cíli kromě mládežnických běžců dekorovali i úspěšné závodníky v dospělých kategoriích.

Dechový orchestr TUTTI ZUŠ Jihlava v parku Gustava Mahlera.

Koncert kapely Tutti

Tutti je dechový orchestr Základní umělecké školy Jihlava pod vedením Jana Noska a Petra Píši.

Ilustrační foto

Býkovečtí se chystají na desátou pouť ke kapličce

Býkovec, Panské Dubenky - Desátou pouť ke kapličce v sobotu 11. května oslaví obyvatelé Býkovce na Jihlavsku. Ve 13.30 hodin vyjde procesí od křížku na návsi ke kapličce za doprovodu dechového žesťového souboru. Ve 14 hodin bude následovat mše svatá. Sloužit ji bude otec Melichar z Kostelního Vydří.

Šipkařský tým Black Sheep.

Triumf připadl týmu Black Sheep

Dvaatřicet šipkařských družstev z celé České republiky bojovalo u terčů v Kulturním domě ve Žďáru nad Sázavou, kde se konalo „Velké finále Ligového poháru kategorie C+“.

ŠAMPIONKA. Barbora Míková je čerstvou mistryní Evropy.

Barbora Míková se stala evropskou šampionkou

Weiden – V německém Weidenu se konalo Mistrovství Evropy v Biathle a Triathle. Součástí výpravy sportovců reprezentující Českou republiku, mj. v čele s olympijským vítězem z Londýna Davidem Svobodou a jeho bratrem Tomášem, byli i zástupci oddílu Moderního pětiboje Spartaku Hořovice pod vedením trenéra Jiřího Vavřičky. V konkurenci sportovců z celkem sedmnácti evropských zemí a mimo soutěž závodících Japonců si vedli na výbornou a právem pošilhávají po možnosti účasti na říjnovém Mistrovství světa v egyptské Hurghadě.

Neúspěšnější zástupkyní celé české výpravy se stala 11letá Barbora Míková z Hýskova

FOTO: Barbora Míková je evropskou šampionkou

Beroun - O posledním červencovém víkendu se v německém Weidenu konalo Mistrovství Evropy v Biathle a Triathle. Součástí výpravy sportovců reprezentující ČR, mj. v čele s olympijským vítězem z Londýna Davidem Svobodou a jeho bratrem Tomášem, byli i zástupci oddílu Moderního pětiboje Spartaku Hořovice pod vedením trenéra Jiřího Vavřičky.

Ze středeční akce charitního Volnočasového klubu Archa v domě s pečovatelskou službou v třebíčské Myslbekově ulici.

Harmonika, vůně kávy a pohoda. I tak může vypadat dopoledne seniorů

Třebíč – Proč být doma sám, když se dá zajít mezi lidi stejného věku a příjemně strávit dopoledne. Taková je nosná myšlenka akcí, které každý týden pořádá třebíčská Charita – lépe řečeno její Volnočasový klub Archa. Jsou určené pro seniory nejen z domů s pečovatelskou službou. Přijít můžou i starší lidé z okolí.

Monika Oborná

Novou krajskou předsedkyní hnutí ANO je Monika Oborná z Třebíčska

Vysočina – Hnutí ANO má na Vysočině nové vedení. Předsedkyní krajské organizace se stala poslankyně Monika Oborná z Třebíčska. Prvním místopředsedou je Josef Kott z Pelhřimovska, další místopředsedové jsou Radek Zlesák ze Žďárska, Jiří Pokorný z Jihlavska a Jan Nosek z Havlíčkobrodska. 

Ilustrační foto.

Cyklisté riskují nemalou pokutu

České Budějovice - Až dvoutisícovou sankci by mohli daleko častěji cyklistům vyměřovat strážníci městské policie. Po dohodě s vedením města si strážci pořádku mají více všímat všech, kdo jezdí po chodnících na kole.

MEDAILISTÉ. Úspěšní tenisté TK Kvasiny Martin Holub a Andrea Tobišková s trofejemi z oblastních přeborů.

Dva bronzy pro TK Kvasiny

Kvasiny – První červnovou sobotu se v Poličce uskutečnily oblastní přebory v babytenisu (r. nar. 2007 a mladší).

Na koncertu v kostele sv. Petra a Pavla v Polešovicích toho bylo hodně ke chválení.

Polešovický kostel rozezněl novoroční koncert v režii Drmolic

Polešovice – Polešovské Drmolice, šly na jarmark do Nivnice, jedna druhej povídala, čím sa kerá umývala… Touto hodovou písničkou byl v roce 2000 pokřtěn rodný list ženského pěveckého sboru Drmolice z Polešovic. Od té doby uteklo patnáct let a dámský ansámbl se věnoval tomu pravému ženskému drmolení při nejrůznějších pořadech a folklorních vystoupeních, ale také při natáčení cédéčka s názvem Dycky sem si vybírala.

Petr Janáček.

Ženské veslování je v Brně historicky úspěšnější než mužské, říká trenér Janáček

Brno /ROZHOVOR/ – Od jedenácti let vesloval za brněnské ČVK, donedávna trénoval v pražské Slavii. Momentálně Petr Janáček pracuje jako osobní trenér a spolupracuje s Jakubem Literou, účastníkem her v Aténách 2004. „Náš cíl je závěrečná olympijská kvalifikace na jaře příštího roku," říká třicetiletý absolvent Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. Letos na jaře vyhrál Jan Nosek, jehož vedl, na skifu mistrovství republiky na dlouhé trati. Jeho bývalí svěřenci zase reprezentovali na mistrovství Evropy juniorů a mistrovství světa do 23 let.

LUKÁŠ MÁŠA: Rodiče Hana Horáková a Evžen Máša z Třebechovic pod Orebem se těší z narození synka. Světlo světa spatřil 2.8. v 8:04, vážil 2,81 kg a měřil 48 cm. Tatínek to u porodu zvládl na jedničku.

Právě jsme se narodili

Vážení rodiče, díky vstřícnosti rychnovské porodnice vám přinášíme fotky nejmladších Rychnováků.

Hodonínský symfonický orchestr před radnicí.

Hodonínští symfonici oslaví 60 let na Horních Valech

Hodonín - Části populárních oper, závěr Suity pro smyčce Leoše Janáčka či Slováckou suitu Vítězslava Nováka uslyší návštěvníci slavnostního koncertu k šedesátému výročí založení Hodonínského symfonického orchestru. „Jako hosté vystoupí Smíšený pěvecký sbor města Hodonína a sóloví pěvci Doubravka Součková a Boris Prýgl," informoval ředitel Hodonínského symfonického orchestru a smíšeného pěveckého sboru Michal Bešta. Vystoupení začíná ve čtvrtek večer v devatenáct hodin ve velkém sále Městského úřadu na Horních Valech.

Hodonínský symfonický orchestr před radnicí.

Hodonínští symfonici oslaví 60 let na Horních Valech

Hodonín - Části populárních oper, závěr Suity pro smyčce Leoše Janáčka či Slováckou suitu Vítězslava Nováka uslyší návštěvníci slavnostního koncertu k šedesátému výročí založení Hodonínského symfonického orchestru. „Jako hosté vystoupí Smíšený pěvecký sbor města Hodonína a sóloví pěvci Doubravka Součková a Boris Prýgl," informoval ředitel Hodonínského symfonického orchestru a smíšeného pěveckého sboru Michal Bešta. Vystoupení začíná ve čtvrtek večer v devatenáct hodin ve velkém sále Městského úřadu na Horních Valech.

V areálu vinných sklepů v Šidlenách požívají ještě pumpy.

Vinaři chtějí ve svých sklepech pitnou vodu i kanalizaci. Za miliony korun

Hodonín - Studna nebo barel s pitnou vodou. I s těmito zdroji si někde musejí vinaři vystačit. V jedenadvacátém století ale také v areálech vinných sklepů patří k nutnému komfortu tekoucí voda z kohoutků a kanalizace. V řadě lokalit však na tyto civilizační výdobytky stále ještě čekají.

V areálu vinných sklepů v Šidlenách požívají ještě pumpy.

Vinaři chtějí ve svých sklepech pitnou vodu i kanalizaci. Za miliony korun

Hodonín - Studna nebo barel s pitnou vodou. I s těmito zdroji si někde musejí vinaři vystačit. V jedenadvacátém století ale také v areálech vinných sklepů patří k nutnému komfortu tekoucí voda z kohoutků a kanalizace. V řadě lokalit však na tyto civilizační výdobytky stále ještě čekají.

Šachy - ilustrační foto.

Oddílové derby ovládlo „céčko“

Turnov, Trutnovsko - Dva ze čtyř účastníků přeboru Libereckého kraje ze Semilska o víkendu zvítězili. Zatímco C rezerva Turnova jednoznačně vyhrála v oddílovém derby, Libštát si cenné tři body přivezl z Jablonce nad Nisou. Zde rozhodující body zapsali Bláha, Dolenský a Nosek.

Lucie Stehlíková si získaný mandát ponechá.

Hnutí ANO dementovalo svou informaci o odstoupení Stehlíkové

Havlíčkův Brod – Jan Nosek, předseda havlíčkobrodské oblastní organizace ANO, dementoval svou původní zprávu o odstoupení Lucie Stehlíkové z nového havlíčkobrodského zastupitelstva, kterou Havlíčkobrodský deník zveřejnil počátkem tohoto týdne.

V boskovickém Western parku hrálo v sobotu současně tři písničky sto dvacet kytaristů. K českému rekordu se nepřiblížili ani z poloviny.

Boskovický Western patřil kytarám. Rekord opět odolal

Boskovice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Klobouky, vesty, džíny. Kožené náramky na zápěstích a talismany na krku. Do ruky nebo na záda kytaru a jde se. Po cestě do Western parku Boskovice proudí v sobotu před polednem hloučky lidí s kytarami. Na vyprahlém písečném náměstí před tamním saloonem se v poledním žáru pokusí překonat český rekord.

V boskovickém Western parku hrálo v sobotu současně tři písničky sto dvacet kytaristů. K českému rekordu se nepřiblížili ani z poloviny.

Boskovický Western patřil kytarám. Rekord opět odolal

Boskovice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Klobouky, vesty, džíny. Kožené náramky na zápěstích a talismany na krku. Do ruky nebo na záda kytaru a jde se. Po cestě do Western parku Boskovice proudí v sobotu před polednem hloučky lidí s kytarami. Na vyprahlém písečném náměstí před tamním saloonem se v poledním žáru pokusí překonat český rekord.