Kreativ

ŠTÍTEK: transsexualita

Sexuolog, klinický psycholog a psychoterapeut Petr Weiss

Sexistické otázky? Tlaku trans komunity nesmím podlehnout, říká Petr Weiss

Mnohé transgender osoby ho kritizují. Označují ho za arogantního a manipulativního sexuologa, který pokládá zavádějící a sexistické otázky. „Kdybych podlehl tomu tlaku, který na mě vyvíjí trans lidé, tak se přeměny pohlaví v České republice téměř zastaví, protože já jsem ten, který trans pacienty v naprosté většině případů doporučuje k přeměně pohlaví,“ reaguje na kritiku sexuolog Petr Weiss, který v rozhovoru také vysvětluje, jak transsexualita vzniká, jaké otázky trans lidem pokládá i to, proč dochází k chybným diagnózám.

Náš přední sexuolog a odborník na terapii transsexuality profesor Petr Weiss

Petr Weiss: Počty pubertálních dívek, které se chtějí stát chlapci, stoupají

Transsexualita je mezinárodně uznaná porucha pohlavní identity. Lidé, kteří se narodí do těla opačného pohlaví, než jakým se cítí být, proto potřebují léčbu. Proč ale v posledních letech tolik přibývá transgender lidí, kteří žádají o změnu pohlaví? A proč nebývale narostl především počet dospívajících dívek, které tvrdí, že se cítí být trans, tedy jiným pohlavím, než jaké mají v rodném listě? O tom, jak transsexualitu léčit, a zda ji lze potomkovi třeba i rozmluvit, jsme si povídali s naším předním sexuologem a odborníkem na terapii transsexuality Petrem Weissem.

Brno 22.01.2020 - Rozhovor na konci týdne se sexuoložkou doktorkou Petrou Sejbalovou.

Případů transsexuality je víc. Rodiče zprvu bývají zděšení, říká sexuoložka

/ROZHOVOR/ Dívky se cítí jako chlapci. Nebo naopak. Deník Rovnost nedávno přinesl příběh Jihomoravana Edwarda Maxe Gomoly, který si nechal změnit pohlaví. Jemu podobných pacientů na sexuologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích přibývá. Jezdí tam lidé z celé České republiky i Slovenska. „Lidé v dnešní době se svými pocity snáze vyjdou na veřejnost. To ale neznamená, že tady porucha pohlavní identity nebyla i za socialismu,“ říká v rozhovoru primářka oddělení Petra Sejbalová.

Brno 22.01.2020 - Rozhovor na konci týdne se sexuoložkou doktorkou Petrou Sejbalovou.

Případů transsexuality přibývá. Rodiče zprvu bývají zděšení, říká sexuoložka

/ROZHOVOR/ Dívky se cítí jako chlapci. Nebo naopak. Deník Rovnost nedávno přinesl příběh Jihomoravana Edwarda Maxe Gomoly, který si nechal změnit pohlaví. Jemu podobných pacientů na sexuologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích přibývá. Jezdí tam lidé z celé České republiky i Slovenska. „Lidé v dnešní době se svými pocity snáze vyjdou na veřejnost. To ale neznamená, že tady porucha pohlavní identity nebyla i za socialismu,“ říká v rozhovoru primářka oddělení Petra Sejbalová.

Ilustrační foto

Pokoj v duši, ale i obtížné přijetí okolím. Pohlaví chce změnit stále více lidí

Jižní Morava – Pocit, že do svého těla nepatří, v sobě dvaadvacetiletý Jihomoravan Edward Max Gomola dusil téměř celé dětství. V patnácti letech se ještě jako dívka odhodlal a předstoupil před rodiče. „Sbíral jsem informace o transsexualitě do složky, se kterou jsem jeden večer šel za rodiči. Ukázal jsem jim všechno a řekl, že tohle jsem já a budu rád, když mě takového přijmou,“ zavzpomínal.

Ilustrační foto

Změna pohlaví? Žádá o ni stále více lidí, říkají lékaři

/ANKETA/ Pocit, že do svého těla nepatří, v sobě dvaadvacetiletý Jihomoravan Edward Max Gomola dusil téměř celé dětství. V patnácti letech se ještě jako dívka odhodlal a předstoupil před rodiče. „Sbíral jsem informace o transsexualitě do složky, se kterou jsem jeden večer šel za rodiči. Ukázal jsem jim všechno a řekl, že tohle jsem já a budu rád, když mě takového přijmou,“ zavzpomínal.

Americký prezident Donald Trump

Trump nechce v armádě transgenderové osoby. Rozhodne Nejvyšší soud

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa se v pátek obrátila na Nejvyšší soud USA, aby přezkoumala rozsudky nižších soudů, které blokují zákaz služby v armádě pro určité transsexuály. Trump odmítá čekat na rozhodnutí federálních odvolacích soudů, které se v současnosti tímto problém zabývají. Informovala o tom agentura Reuters.

Tereza Španihelová byla před nedávnem napadena v opavském Ready Baru.

Transsexuál čelil napadení v baru

Tereza Španihelová z Opavy je momentálně asi nejznámější transsexuál v České republice. Život ale rozhodně jednoduchý nemá. O víkendu byla napadena v Ready Baru.

Guerlin Butungu, jeden z podezřelých ze znásilnění Polky a peruánského transsexuála na pláži v Rimini

Afričtí nezletilci brutálně znásilnili mladou Polku. Ve vězení budou deset let

Skupinové znásilnění, zbití do bezvědomí, pokus o utopení a okradení – to vše má na svědomí trojice afrických nezletilců, kteří loni v létě na pláži v italském Rimini napadli polský pár. Za to si nyní vyslechli trest v podobě odnětí svobody na devět let a osm měsíců. Uvedl to list Corriere della Sera.  

Ilustrační foto

Aktivisté známkovali strany očima homosexuálů. ODS, lidovci i TOP 09 propadli

Koalice pro manželství vystavila předvolební vysvědčení 11 stranám, které se chtějí po říjnových volbách dostat do Sněmovny. Hodnotila to, jak se stranické programy, krajští volební lídři i kandidující na dalších místech staví k manželství i pro gaye a lesby a k takzvanému přiosvojení dětí. Zástupci koalice zdůraznili, že nechtějí nikomu radit, jak má volit.

Donald Trump, silueta

Transsexuály v armádě nechci, nařizuje Trump

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že plánuje zakázat transsexuálům sloužit v armádě. Informoval o tom na svém Twitteru. Světová média píší, že tím může mladé lidi od práce v armádě odradit.

Panenky lásky na světelných semaforech

Madrid připravil „LGBT semafory“, bude mít i duhové přechody pro chodce

V Madridu se bude konat světové setkání LGBT komunity, tedy gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů, obvyklá Pride Parade, Pochod hrdosti. Jako znak různorodosti se město rozhodlo přivítat účastníky změnou některých semaforů ve stylu sexuální rovnosti. Panáčky na semaforech pro chodce vystřídají dvojice znázorňující dva muže nebo dvě ženy držící se za ruce a to vše doplněné srdíčkem. 

Vladimír Putin a Ramzan Kadyrov

Čečenským gayům nabízí ochranu pět zemí

Desítky gayů, kteří čelí v Čečensku perzekucím, čekají, že najdou bezpečí v jiných zemích. Pomocnou ruku při udělování víz jim už nabídla Litva. Při pogromu na gaye zahynuli zatím podle ruských médií tři lidé. Stovka byla zadržena.

Ilustrační foto.

Řada dětí v Británii si prý není jistá svým pohlavím

Londýn - V Británii letos volal více než dvojnásobný počet dětí oproti loňskému roku na linku bezpečí v souvislosti s nejistotou ohledně vlastní pohlavní identity. Téměř polovina transsexuálních dětí v zemi se pokusila o sebevraždu, napsala agentura Reuters.

Dan Brown a Daniel Friedman

Americký návrhář obléká homosexuály a transgenderové osoby

New York (USA) - Daniel Friedman chtěl být architektem, ale nakonec se stal návrhářem. Nejdříve se zaměřoval na podnikatele, ale dnes tvoří jeho klientelu převážně homosexuálové. Jeho ateliér v Brooklynu vzkvétá a vypovídá o neuvěřitelném příběhu. 

Ilustrační foto

Frontman bandu Dead or Alive Burns náhle zemřel, bylo mu 57 let

Londýn - Ve věku 57 let náhle zemřel Pete Burns, výstřední anglický zpěvák a skladatel poprockové skupiny Dead or Alive. Sdělil to dnes Burnsův management. V prohlášení upřesnil, že autor hitů jako You Spin Me Round (Like a Record) podlehl v neděli infarktu.

Pochod za Ježíše, rodinu a morální hodnoty, který v návaznosti na pochod Prague Pride pořádá Byzantský katolický patriarchát, se uskutečnil 20. srpna v Praze.

Prahou prošla skupinka lidí protestující proti Prague Pride

Praha – Asi tři desítky lidí dnes prošly Prahou v průvodu za obnovu rodiny, proti homosexuálům a údajnému morálnímu úpadku společnosti. Akci zejména v návaznosti na pochod Prague Pride uspořádal Byzantský katolický patriarchát, jehož představitelé ji zahájili modlitbou. Patriarcha Eliáš před zahájením pochodu z Václavského náměstí na Letnou přečetl dopis s výzvou prezidentu Miloši Zemanovi, aby se zasadil o přijetí ústavního zákona proti propagaci satanismu.

Z pražského Václavského náměstí vyrazilo 13. srpna víc než 15.000 lidí v průvodu na podporu sexuálních menšin v rámci 6. ročníku festivalu Prague Pride. Na snímku ve vozidle jede vnuk egyptského herce Omara Sharifa Omar Sharif (první zprava).

Průvod Prague Pride došel do cíle, na Letné je asi 40.000 lidí

Praha - Prahou dnes odpoledne prošel pochod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů, kterým vyvrcholil šestý ročník festivalu sexuálních menšin Prague Pride. Účastníci průvodu, kterých bylo podle organizátorů kolem 40.000, si připomněli památku obětí červnové střelby v nočním gay klubu v americkém Orlandu. Pochod homosexuálů centrem Prahy se podle policie obešel bez incidentů.

Festival Prague Pride 2016.

Prahou dnes projde průvod hrdosti Prague Pride

Praha - Prahou dnes projde duhový pochod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), kterým vyvrcholí letošní šestý ročník festivalu Prague Pride. Průvod s alegorickými vozy vyrazí ve 13:00 z Václavského náměstí a přes centrum města dojde až na Letnou, kde bude do večera pokračovat program festivalu. Účastníci pochodu si letos připomenou památku obětí útoku v nočním gay klubu v americkém Orlandu, kde útočník v červnu zastřelil 49 lidí.

Prague Pride. Ilustrační foto.

Prahou projde v sobotu duhový průvod

Praha - Centrem hlavního města projde v sobotu duhový průvod na podporu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), kterým jako tradičně vrcholí festival Prague Pride. Účastníci pochodu si letos připomenou minutou ticha památku obětí útoku v nočním klubu v americkém Orlandu. V červnu tam útočník zastřelil 49 lidí, převážně homosexuálů. Na bezpečnost akce, které se loni zúčastnilo více než 10 tisíc lidí, budou dohlížet stovky policistů.

Prague Pride. Ilustrační foto.

Do Prahy přijede kvůli Prague Pride 20 tisíc návštěvníků, odhaduje asociace

Praha - Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) očekává, že v rámci Prague Pride do Prahy přijede až 20 tisíc návštěvníků. V pátek to sdělila výkonná ředitelka AČCKA Kateřina Petříčková. Šestý ročník Prague Pride začal 8. srpna, festival přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Loni se akce zúčastnilo asi 35 tisíc lidí.

Plakát výstavy.

V galerii Artwall začala výstava ruského fotografa Mogutina

Praha - V galerie Artwall situované na opěrné zdi Letenských sadů na nábřeží kpt. Jaroše a Edvarda Beneše dnes začala výstava ruského fotografa Slavy Mogutina. Expozice s názvem Ztracení chlapci: Srdečné pozdravy z Ruska se koná v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Fotografie oslavující rozmanitost a nekonformní myšlení budou vystaveny do 30. září. Jde o první sólovou výstavu Mogutina v České republice.

Festival Prague Pride 2016. 16:9

V Praze začal festival s gay a lesbickou tematikou Prague Pride

Praha/FOTOGALERIE/ - Výstavami a dalšími doprovodnými akcemi začal v pondělí v Praze šestý ročník festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Během týdne nabídne více než 130 kulturních, společenských, diskusních i sportovních událostí a vyvrcholí jako tradičně sobotním průvodem.

Prague Pride. Ilustrační foto.

V Praze začal festival Prague Pride

Praha - Výstavami a dalšími doprovodnými akcemi začal v pondělí v Praze šestý ročník festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Během týdne nabídne více než 130 kulturních, společenských, diskusních i sportovních událostí a vyvrcholí jako tradičně sobotním průvodem.

Věra Jourová

Průvod sexuálních menšin v Amsterodamu podpořila účastí i Jourová

Amsterodam - Každoročního průvodu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) v Amsterodamu se dnes poprvé zúčastnili na vlastní lodi i úředníci Evropské komise. Spolu s nimi na akci podpořila práva sexuálních menšin i česká eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová, informovala nizozemská média.

Ilustrační foto.

Festival Prague Pride nabídne stovku akcí, letošní téma je láska

Praha - Víc než stovku divadelních představení, filmových projekcí, výstav, seminářů, debat či sportovních akcí nabídne letošní festival Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Hlavním tématem šestého ročníku přehlídky, která se koná od 8. do 14. srpna, je právo na lásku. Týdenní akce vyvrcholí sobotním karnevalovým pochodem hrdosti centrem Prahy. Informovala o tom mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

Prague Pride prošel 15. srpna centrem Prahy.

Festival Prague Pride nabídne stovku akcí, letošní téma je láska

Praha - Víc než stovku divadelních představení, filmových projekcí, výstav, seminářů, debat či sportovních akcí nabídne letošní festival Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Hlavním tématem šestého ročníku přehlídky, která se koná od 8. do 14. srpna, je právo na lásku. Týdenní akce vyvrcholí sobotním karnevalovým pochodem hrdosti centrem Prahy. V sobotu o tom informovala mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

Ilustrační foto

Většina mladých má k homosexuálům kladný vztah, zjistil průzkum

Praha – Tři čtvrtiny mladých mezi 14 a 23 lety, kteří se zapojili do loňského průzkumu, mají pozitivní vztah ke gayům, lesbám a bisexuálům. Transsexuály vnímá kladně 55 procent starších žáků a studentů. S homosexuálním spolužákem či lesbickou spolužačkou by ale nechtělo v lavici sedět osm procent dotázaných, s transsexuálem téměř čtvrtina. Výsledky průzkumu mezi 1314 mladými od 14 do 23 let představila ve středu na tiskové konferenci Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD).

Diana Sacayanová

V Argentině zabili aktivistku bojující za práva sexuálních menšin

Buenos Aires – Ve svém apartmánu v Buenos Aires byla v úterý nalezena mrtvá známá argentinská aktivistka za práva gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Jde již o třetí transgender ženu v zemi, která zemřela násilnou smrtí za pouhý měsíc, uvedla agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Při pochodu hrdosti sexuálních menšin šlo Prahou přes 10.000 lidí

Praha /FOTOGALERIE/ – Přes 10.000 lidí prošlo v sobotu odpoledne centrem Prahy při pochodu hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů Prague Pride. Svou účastí ho podpořila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a několik známých osobností. Proti jejich oslavě sexuální odlišnosti protestovala na Václavském náměstí hrstka odpůrců homosexuality.

Ilustrační foto.

Při pochodu hrdosti sexuálních menšin šlo Prahou přes 10.000 lidí

Praha /FOTOGALERIE/- Přes 10.000 lidí prošlo dnes odpoledne centrem Prahy při pochodu hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů Prague Pride. Svou účastí ho podpořila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a několik známých osobností. Proti jejich oslavě sexuální odlišnosti protestovala na Václavském náměstí hrstka odpůrců homosexuality.

Pochod Prague Pride v roce 2013.

Sobotní průvod Prague Pride omezí dopravu, včetně MHD

Praha - Omezení dopravy, včetně MHD, přinese sobotní průvod, kterým vyvrcholí festival Prague Pride přibližující život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Na provoz i dění kolem průvodu dohlédnou policisté. Na webu policie to ve středu oznámil mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. Podle organizátorů začne průvod zhruba ve 13:00 na Václavském náměstí a skončí zhruba v 16:00 na Letné.

V Praze byl v pondělí zahájen pátý ročník festivalu Prague Pride.

V Praze se koná festival Prague Pride, zahájila ho Conchita Wurst

Praha – V Praze v pondělí začal týdenní festival Prague Pride, který přibližuje život gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů. Pátý ročník přehlídky nabízí 120 koncertů, diskusí, výstav, filmových projekcí, sportovních akcí i večírků. Program vyvrcholí v sobotu karnevalovým průvodem hrdosti centrem metropole. Festival byl  slavnostně zahájen v 18 hodin koncertem na Střeleckém ostrově. Vystoupila na něm rakouská vousatá zpěvačka Conchita Wurst, Aneta Langerová či zpěvák Jaro Smejkal.

Ilustrační foto

Festival představí zábavu i aktivismus, říká ředitelka Prague Pride

Praha - Festival Prague Pride, který ode dneška přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), je podle pořadatelů ve srovnání s podobnými zahraničními přehlídkami "uprostřed mezi východem a západem". Představuje totiž zábavu jako v západních státech i aktivismus jako v zemích východních. Řekla to ředitelka festivalu Kateřina Saparová. Pražský festival se koná popáté, dnes ho oficiálně zahájí koncert na Střeleckém ostrově.

Prague Pride 2012

Pochod hrdosti Prague Pride projde centrem Prahy 15. srpna

Praha - Centrem Prahy i letos projde průvod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) Prague Pride, a to v sobotu 15. srpna. Trasa povede stejně jako loni z Václavského náměstí na Letnou. Karnevalovým pochodem vyvrcholí pátý ročník týdenního festivalu, který 10. srpna na koncertu zahájí spolu s dalšími hudebníky vousatá rakouská zpěvačka Conchita Wurst. Dnes to sdělila mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

Ilustrační foto.

Pochod hrdosti Prague Pride projde centrem Prahy v polovině srpna

Praha - Centrem Prahy i letos projde průvod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) Prague Pride, a to v sobotu 15. srpna. Trasa povede stejně jako loni z Václavského náměstí na Letnou. Karnevalovým pochodem vyvrcholí pátý ročník týdenního festivalu, který 10. srpna na koncertu zahájí spolu s dalšími hudebníky vousatá rakouská zpěvačka Conchita Wurst.

Ilustrační foto

Americká armáda prý otevře dveře transsexuálům

Washington – Experti amerického Pentagonu dokončují plán, který by osobám se změnou pohlaví umožnil službu v amerických ozbrojených silách. Podle agentury AP by jedna z posledních sexuálně motivovaných překážek pro přijímání armádních rekrutů mohla formálně padnout už tento týden.

Ilustrační foto

Dcera prezidenta Castra svolala do Havany manifest za práva sexuálních menšin

Havana - Přes 1000 homosexuálů, bisexuálů či transsexuálů se v sobotu v kubánské metropoli Havaně zúčastnilo nyní již tradiční květnové manifestace za práva sexuálních menšin. V noci na dnešek o tom informoval portál BBC. Akci svolala dcera kubánského prezidenta Raúla Castra Mariela, která je v zemi nejhlasitější veřejnou postavou hájící zájmy gayů a lesb.

Ilustrační foto.

Švédští aktivisté chtějí zrušit dělení toalet na pány a dámy

Stockholm – Švédští aktivisté hájící zájmy sexuálních menšin chtějí, aby tato skandinávská země, známá svým rovnostářstvím, zrušila dosavadní dělení toalet na pány a dámy a přistoupila na genderově neutrální řešení. Úřad ombudsmana se ale prozatím změny podpořit nechystá, napsal portál The Local.

Ilustrační foto

Transplantace hlavy? Italský chirurg má desítky zájemců o náročný pokus

Řím - Italský chirurg Sergio Canavero tvrdí, že do dvou let transplantuje lidskou hlavu na tělo dárce. "Mám 50 pacientů, kteří se mohou stát pokusnými králíky, mezi nimi mnoho transsexuálů," prohlašuje. To by otevřelo téměř fantastické hypotézy, píše italský deník Corriere della Sera. Canavero, ředitel Skupiny neuromodulace v Turínu, již před rokem a půl učinil podobná kontroverzní prohlášení pro italský týdeník Oggi.