Kreativ

ŠTÍTEK: Baťa

Mladí fotbalisté Kunovic (bílé dresy) ve 14. kole krajského přeboru dorostu zvítězili na hřišti sousedního Hluku 9:1.

Podívejte se: dorostenci Kunovic deklasovali v derby sousední Hluk, jsou v čele

Mladým fotbalistům Kunovic vstup do druhé poloviny sezony vyšel excelentně. Svěřenci trenéra Jiřího Chramcova ve 14. kole krajského přeboru dorostu deklasovali sousední Hluk na jeho hřišti 9:1 a udrželi vedoucí pozici před pronásledovateli z Uherského Brodu a Slavičína, kteří za rivalem ze Slovácka zaostávají o tři body. Spartak je předposlední.

Velké kino ve Zlíně, březen 2024.

Ostudy Zlína, 5. díl: Velké kino s narušenou statikou čeká na zátěžovou zkoušku

Deník zmapoval současnou situaci ve Zlíně a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem krajského města. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které jeho obyvatele štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud máte svůj návrh na ostudné či problémové místo ve Zlíně, pošlete nám svou tip na e-mail: iva.nedavaskova@denik.cz nebo dominik.pohludka@denik.cz.

Zlínští hokejisté postoupili do semifinále Chance ligy, ve třetím čtvrtfinále porazili Prostějov 6:2.

Oslavenec Beranů Novotný: Když spustí hlukoměr, tak je to paráda

Bylo mu přáno, narozeniny si krásně vyšperkoval. Podruhé v kariéře vstřelil dvě branky v jednom zápase, vůbec premiérově za Berany. Góly Martina Novotného nepřišly vniveč, řídily důležité vítězství nad Prostějovem 6:2. Hokejový Zlín to ve středu večer posunulo do semifinále Chance ligy. „Lepší oslavu jsem mít nemohl. Užil jsem si ji,“ usmíval se 35letý bek, nejen služebně jeden z nejstarších členů zdejšího kádru.

Umělá inteligence oživí Baťovy závody 130 let od jejich založení

Umělá inteligence oživí Baťovy závody 130 let po jejich založení

Ti, kteří obdivují Baťovo dílo, Zlín a moderní technologie, se dočkají nevšední výstavy. Umělá inteligence přenese minulost slavné obuvnické firmy do současnosti. Díky novým technologiím a AI uvidí návštěvníci dobové snímky v barvě a pohybu. Výstava ke 130. výročí založení Baťových závodů bude k vidění od 5. března do 14. dubna v kolektivním domě ve Zlíně.

Ředitelka Městské knihovny v Přerově Edita Hausnerová ukazuje na fotografii, kterou se podařilo získat díky pamětnici, jak vypadal majitel cihelny Karel Přikryl. V jeho prvorepublikové secesní vile v Přerově dnes sídlí knihovna.

Knihovna hledá pamětníky, kteří doplní střípky životního příběhu Karla Přikryla

Jméno významného přerovského továrníka Karla Přikryla, který vlastnil cihelnu v Předmostí a za první republiky nechal postavit secesní vilu na Žerotínově náměstí v Přerově, kde se nachází knihovna, upadlo v minulosti v zapomnění. Změnilo se to díky citlivým úpravám interiéru knihovny, které přiznaly původní prvky Přikrylovy vily - dřevěné schodiště, kachlová kamna, vitráže nebo štuky. Lidé si mohli prostory prohlédnout na Dnech otevřených dveří.

Karosa C 734 upravená jako pojízdný hotel

Na dovolenou v obytném autobuse. Jedno zřejmě vlastnilo i ČSAD na jihu Moravy

Je mi jasné, že při organizaci delších autobusových zájezdů se musí řešit i nocleh účastníků zájezdů. Při tom mě napadlo, jestli se u nás někdy psalo o tom, že i u nás jezdily obytné autobusy, které zajišťovaly svým cestujícím nocleh bez nutnosti hledat a zajišťovat ubytování v hotelu. Začal jsem v tomto směru "bádat a hledat v moudrých knihách" a došel jsem k celkem zajímavým informacím.

Karosa C 734 upravená jako pojízdný hotel

Na dovolenou v obytném autobuse. Jedno zřejmě vlastnilo i ČSAD Hodonín

Je mi jasné, že při organizaci delších autobusových zájezdů se musí řešit i nocleh účastníků zájezdů. Při tom mě napadlo, jestli se u nás někdy psalo o tom, že i u nás jezdily obytné autobusy, které zajišťovaly svým cestujícím nocleh bez nutnosti hledat a zajišťovat ubytování v hotelu. Začal jsem v tomto směru "bádat a hledat v moudrých knihách" a došel jsem k celkem zajímavým informacím.

Starší dorostenci Zlína (žluté dresy) v dalším přípravném zápase zdolali Slovan Bratislava 1:0.

Podívejte se: mladí ševci zdolali Slovan Bratislava. Rozhodl Ondroušek

Po Dunajské Stredě získali skalp dalšího elitního soupeře ze Slovenska. Mladí fotbalisté Zlína v zimní přípravě na I. Celostátní dorosteneckou ligu zdolali na Vršavě Slovan Bratislava 1:0. Jediný gól zajímavého pátečního utkání vstřelil v 78. minutě Jakub Ondroušek.

Petr Holík po návratu do Zlína.

Řešil i extraligu, vysvětlil příchod do Chance ligy. Holík o návratu k Beranům

Nešlo mu to dle představ, na předchozí sezony nenavázal. I proto se upekl dočasný návrat do Zlína, klubu, který mu dal hokejové začátky. Petr Holík věří, u Beranů zmáčkne pomyslné tlačítko restart a pomůže oběma stranám. „Vrátil jsem se do prostředí, kde jsem hokejově vyrůstal. Jsem zvědavý, jak to tady bude vypadat,“ je plný očekávání 31letý forvard.

Výlet na Moravu, aneb co je Domovinka?

Výlet na Moravu, aneb co je Domovinka

Vážení, dovolte mi, abych se s vámi podělila o svou zkušenost s Domovinkou pro seniory ve Zlíně - jednou ze sociálních služeb Charity Zlín. Domovinka sídlí v nenápadné vilce v krajském městě, kousek za Janušticí na Zálešné. Je schovaná v tradiční baťovské zástavbě cihlových domků, postavených už ve dvacátých letech minulého století firmou Baťa pro své tovární dělníky. Za totality zmíněná vilka sloužila jako jesle pro malé dětičky pracujících žen. Dnes jsou to „jesličky“ pro seniory, kteří už nejsou schopni se o sebe postarat přes den, kdy nikdo z rodiny není doma. 

Akademik Otto Wichterle se svou manželkou, lékařkou Lindou Wichterlovou.

Zemřela lékařka a manželka vynálezce gelové kontaktní čočky Linda Wichterlová

Ve věku 106 let zemřela v pátek zubní lékařka Linda Wichterlová, manželka vynálezce gelových kontaktních čoček a silonu Otty Wichterleho. ČTK to potvrdil její vnuk Martin Wichterle. S manželem Wichterlová na výzkumu pracovala a podporovali se také v těžkých chvílích, kdy byli za své názory perzekvováni komunistickým režimem. Poslední rozloučení s Wichterlovou se bude konat v rodinném kruhu v Praze, kde po konci druhé světové války s mužem žila, a pohřbena bude v rodném Prostějově.

Potřebuje Zlín další nákupní centrum? Fabrika pohledem marketingového experta

Potřebuje Zlín další nákupní centrum? Fabrika pohledem marketingového experta

/ROZHOVOR, ANKETA/ Obchodní centrum, multikino či zimní stadion nabídne nový polyfunkční komplex Fabrika, který vyroste ve Zlíně. Objekt za 3,5 miliardy postaví ve východní části areálu Svitu do roku 2027 společnost Cream Investments. Chce tím proměnit areál Svitu v moderní centrum Zlína. Je to reálné? A uživí se ve Zlíně další nákupní centrum? Na to se Deník zeptal marketingového specialisty Vratislava Kozáka z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Divizní fotbalisté Všechovic (v modrém). Ilustrační foto

Poločas snů, a co rekord? Všechovice slavily nejvyšší výhru v divizi

Naposledy 10. září ochutnali pocit vítězství. Divizní fotbalisté Všechovic se na další triumf načekali pět zápasů. Dočkali se v neděli při domácím utkání se Skašticemi. A stálo to za to. Pět gólů v prvním poločase slibovalo rekordní klubovou výhru, nakonec Tatran zvítězil „jen“ 6:1.

Odhalení pamětní desky Josefě Nocarové v Plánici.

Deska připomíná Josefu Nocarovou i další matky, jejichž děti zemřely ve válce

Pamětní deska Josefě Nocarové, odhalená v sobotu v Plánici, připomíná těžký život matky československého vojáka, parašutisty Bohuslava Nocara, rodáka z Plzně. Působil jako zahraniční úředník firmy Baťa v Trinidadu, přesto se rozhodl bojovat. Deska bude rovněž symbolickou připomínkou utrpení matek, jejichž děti se staly obětí válek.

Hokejisté Zlína (žluté dresy) ve středu večer nastoupili v prvním kole Chance ligy proti Porubě.

V čase 57:49 prohrávali 0:2, proti Porubě srovnali. Berani však získali jen bod

Byli kousek od dokonalého obratu, nakonec se museli spokojit jen s bodem. Dvě a čtvrt minuty před koncem čelili stavu 0:2, v té době téměř dva zápasy v řadě nedali gól. V čase 57:49 však hokejoví Berani po dlouhé době skórovali, šest vteřin před koncem základní hrací doby proti Porubě srovnali, o což se premiérovou trefou v jejich dresu postaral Keränen. V samostatných nájezdech uspěl jen autor vyrovnávací trefy, ševci tak s lídrem soutěže padli i podruhé v sezoně.

David Hleba dal dva góly

Netradiční střelec David Hleba rozzářil rýmařovskou Jiskru

Měli špatný začátek ale teď už šlapou. Fotbalisté rýmařovského Jiskry dokázali po domácí výhře nad Slavičínem uspět i ve Skašticích. Hrdinou duelu, který Rýmařov vyhrál 4:2, byl pětadvacetiletý obránce David Hleba. Odchovanec bruntálské Olympie se blýskl dvěma góly. I díky tomu se jeho tým posunul na druhé místo v tabulce.

Vizualizace polyfunkčního komplexu Fabrika ve Zlíně. Komplex za 3,5 miliardy obsahující obchodní centrum, parkoviště, sportovní haly, multikino i zimní stadion vyroste do roku 2027 mezi objektem Baťova institutu a budovou 34 ve zlínském areálu Svit.

Ve Zlíně vyroste komplex s obchodním centrem a hokejovou halou za 3,5 miliardy

VIDEO, VIZUALIZACE/ Nový polyfunkční komplex s obchodním centrem, multikinem či zimním stadionem vyroste do roku 2027 ve Zlíně. Stavbu za 3,5 miliardy korun postaví ve východní části areálu bývalé Baťovy továrny společnost Cream Investments. V moderním centru Zlína, ve který se areál bývalého Svitu postupně proměňuje, vzniknou tři budovy, ve spodních patrech propojené proskleným monoblokem. Spojovat je bude i společný název – Fabrika.

Milada Steffalová z Lišova.

V penzi se stala televizní hvězdou, důchodce teď umí zabavit i mimo obrazovku

V době, kdy jiní odcházejí do penze, začala být televizní hvězdou. Milada Steffalová z Lišova si ale roky, kdy byla tváří TV Šlágr, neužívala pro slávu. Těšilo ji, že může dělat něco pro své vrstevníky, a nesedět s rukama v klíně. Nudit se v penzi by ani nedovedla. Sama se, bez znalosti angličtiny, vydala na Nový Zéland. A v sedmdesáti začala vést Klub seniorů Lišovska, kde spolu s kolegyněmi vymýšlí zábavu více než 150 lidem.

Připomeňte si ve fotografiích olomoucké derby mezi HFK a Novými Sady z posledního kola minulé sezony

Nové Sady pouze remizovaly s Baťovem a stále tak čekají na svou první výhru

Fotbalisté Nových Sadů zatím v novém ročníku divize E lehce tápou. Ač jejich hra není vůbec špatná, mají po třech odehraných kolech na svém bodovém kontě pouhou dvojku za stejný počet remíz. Tu zatím poslední uhráli v sobotu na domácím hřišti proti Baťovu, když neudrželi vedení z prvního poločasu a odešli z hrací plochy s výsledkem 1:1.

Ilustrační foto

Společnosti Fatra loni mírně vzrostly tržby na 4,29 mld.Kč, měla ztrátu milion

Společnosti Fatra z Napajedel na Zlínsku, která patří k největším zpracovatelům plastů v zemi, se loni meziročně zvýšily tržby o 25 milionů korun na 4,292 miliardy korun. Společnost, která je součástí koncernu Agrofert, však loni skončila ve ztrátě 1,2 milionu korun, o rok dříve vykázala zisk po zdanění 108 milionů korun, o rok dříve 104 milionů korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Obránce Tomáš Čelůstka odehrál první zápas po návratu do Zlína.

Čelůstka hrál poprvé za Zlín: byl kapitán, za standardky děkoval Slončíkovi

Na tuhle chvíli čekal od dětství. Krajní obránce Tomáš Čelůstka vždycky snil o tom, jak si jednou zahraje za ligový tým Zlína, vyběhne před vlastní fanoušky. Dlouholeté přání se mu částečně splnilo v sobotním přípravném zápase na Vršavě proti Prostějovu (2:1), ve velkém vedru odehrál první poločas.

Obránce Tomáš Čelůstka odehrál první zápas po návratu do Zlína.

Čelůstka hrál poprvé za Zlín: byl kapitán, za standardky děkoval Slončíkovi

Na tuhle chvíli čekal od dětství. Krajní obránce Tomáš Čelůstka vždycky snil o tom, jak si jednou zahraje za ligový tým Zlína, vyběhne před vlastní fanoušky. Dlouholeté přání se mu částečně splnilo v sobotním přípravném zápase na Vršavě proti Prostějovu (2:1), ve velkém vedru odehrál první poločas.

Velké kino ve Zlíně; červenec 2023

Velké kino ve Zlíně bude chátrat nejméně další tři roky. Dříve se opravy nedočká

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Obdobně jako v předchozích letech se i letos v závěru Zlín Film Festivalu stalo terčem kritiky Zlíňanů chátrající Velké kino. Kvůli narušené statice je už více než sedm let uzavřeno a nejspíš ještě několik let zůstane. Opravy by se podle radnice mohlo dočkat nejdříve za tři roky. Podle aktuálního návrhu vyjde na zhruba 440 milionů korun.

Na Valašsku věří, že i další kouč by měl stavět na mládeži. Podle informací Deníku je ve hře jméno, které by fanoušky mohlo potěšit. Oznámení by mělo přijít v nejbližších dnech.

Ve Vsetíně končí hlavní trenér! Překvapilo mě to, přiznává Fojtů

Mužstvo se pod jeho vedením zvedlo. Předvádělo atraktivnější fotbal, konečně začalo dávat branky. Vždyť jen za poslední tři zápasy vstřelili fotbalisté Vsetína 13 branek! Hlavní kouč Valachů Radek Fojtů však v nové sezoně divizní celek nepovede. „Konec mě překvapil, nečekal jsem to,“ připouští Fojtů.

Fotbalisté Zlínského kraje pózují na letišti ve Vídni, odkud odletěli do Španělska na mistrovství Evropy amatérů.

Krajča si na EURO vzal plavky i formu, která byla půl roku zamčená ve skříni

Celou středu strávili na cestách. Fotbalisté krajského výběru Zlínska hned brzy ráno vyrazili z Holešova do Vídně, odkud odletěli do Španělska. Před večerním přistáním v La Coruni strávili odpoledne v Madridu. Prošli si centrum města, prohlédli Santiago Bernabéu, kde hraje své domácí zápasy slavný Real. Na hotel ve městě Pontevedra se dostali až po půlnoci.

Exkurze do Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Školáci z Hulína navštívili Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Na konci dubna jsme s volitelným předmětem „Dějepisný seminář“ navštívili Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Viděli jsme v muzeu kolem 600 párů historických bot různých typů, mnohé se nám líbily a zaujaly nás. Dověděli jsme se mnoho nových informací o obuvnické firmě Baťa a o samotném zakladateli této firmy. Součástí exkurze byl filmový kabinet, kde jsme měli možnost podívat se na první reklamy.

Sjezd horských kol v Otrokovicích

Dalibor Silný: O závodu v bikerally, o jeho historii i vítězstvích

ROZHOVOR/ Poslední dubnovou neděli se konal závod horských kol BIKECORE OE Bikerally Otrokovice. Ten se jel jako 2. kolo seriálu Gergel Wood Bikerallye (WBS). Tradičně výborně organizovaný závod doprovázela skvělá atmosféra a k vidění byly špičkové jízdy. O tom, co příprava takového závodu obnáší a o dění kolem něho se rozpovídal jeden z organizátorů Dalibor Silný.

Před kostelem Panny Marie pomocnice na Nové Ulici.

Činnost Onko klubu Slunečnice Olomouc v prvních čtyřech měsících roku 2023

Náš klub sdružuje ženy z Olomouce a jejího okolí, které prodělaly léčbu převážně rakoviny prsu. Zájmem našich členek je zapojit se do tělovýchovných, kulturních, relaxačních i jiných činností, potkávat se, prostě být aktivní. Snahou je připravit takový plán, ze kterého si může vybrat každá členka.

Výlet Klubu důchodců do Zlína.

Senioři z Babic vyrazili do Zlína. Podívali se i do mrakodrapu

Klub důchodců z Babic zamířil do nedalekého Zlína do Muzea jihovýchodní Moravy. Na programu byly dvě prohlídky - expozice Princip Baťa, ve které se kromě historie firmy Baťa a jejich výrobků nachází také sbírky obuvi z celého světa a mimo jiné i cestovatelská expozice zameřená na cestovatele Hanzelku a Zikmunda.

Divizní fotbalisté Baťova (ve žlutém) v generálce vyhráli nad Valašským Meziříčím.

I díky hattricku Gojše ovládl Baťov generálku. V jaké sestavě?

I díky hattricku Jana Gojše zvládli divizní fotbalisté Baťova generálku na výbornou. Proti přitom nebyl jen kvalitní soupeř z Valašského Meziříčí, ale i příroda, přesněji vítr a sníh. Přesto na přírodní trávě v Jakubčovicích vyhráli 4:2 (2:2).