Kreativ

ŠTÍTEK: Ivana Stráská

Jihočeská SOCDEM jde do krajských voleb v čele s šestatřicetiletým Tomášem Polanským.

Jihočeská SOCDEM omládla: Do krajských voleb jde v čele s Tomášem Polanským

Představení kandidátů jihočeské Sociální demokracie pro krajské a evropské volby bylo hlavním bodem programové konference SOCDEM, které se v sobotu 13. ledna 2024 konala v areálu českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické. Ti s přítomnými členy a sympatizanty diskutovali nad základními tématy pro krajské volby, kam patří například dostupnost a kvalita zdravotnické péče, počty pobytových a sociálních lůžek v domovech pro seniory, obnova lesů, venkov a jeho problémy, podpora nepedagogických pracovníků ve školství a řada dalších.

Pouť v Sedlici na Strakonicku v neděli 30. července.

Na Svatojakubské pouti v Sedlici nechyběla krajka. Dorazil i sokolník a klaun

Tradiční svatojakubská pouť se v Sedlici na Strakonicku konala o posledním červencovém víkendu. Návštěvníkům nabídla pestrý doprovodný kulturní program, část z něho Deník v neděli navštívil. Slavilo se hned dvakrát, protože letos si místní zároveň připomínají 20. výročí od vzniku obchodu a obecně prospěšné společnosti Sedlická krajka.

Růžena Vinciková se věnuje ukázkám výroby obřadního pečiva.

VIDEO: Růžena Vinciková rozdává lidem radost uměním našich předků

Tradici umění péct tzv. obřadní pečivo předváděla v minulých dnech v kapitulní síni strakonického hradu Růžena Vinciková z Prachatic. V roce 2020 obdržela v areálu mlýnu v Hoslovicích cenu hejtmanky Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic. „Naši předci byli velmi moudří,“ říká k tradicím. V kapitulní síni strávila celý den a mezi návštěvníky patřily především děti.

Exhejtmanka Stráská předala Zlaté šupiny deseti jihočeským osobnostem.

Exhejtmanka Stráská předala Zlaté šupiny deseti jihočeským osobnostem

Cena hejtmana/hejtmanky Jihočeského kraje je ocenění za mimořádné činy a celoživotní práci. Udílí se lidem, kteří se zasloužili o rozvoj či dobré jméno Jihočeského kraje v nejrůznějších oblastech anebo vykonali jiný prospěšný čin. Má podobu zlaté šupiny. Ve čtvrtek odpoledne předala bývalá hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská toto ocenění dalším deseti jihočeským osobnostem. „Teď už jste všichni šupináči,“ řekla.

Dvanáct nových operačních sálů a novou centrální sterilizaci představili v pátek 10. června 2022 v Nemocnici České Budějovice. Na snímku generální ředitel nemocnice Michal Šnorek (vlevo) a jihočeský hejtman Martin Kuba.

Budějovická nemocnice ukázala nové sály, doktor Sova by zíral

Špičkové vybavení patří k nejmodernějším pracovištím evropské úrovně, zdůraznil generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby je dobrá úroveň zdravotní péče v jihočeských krajských nemocnicích výsledek dlouhodobé práce kraje.

Alena Kortanová.

Lékaři chtěli Alenu odpojit od přístrojů, všechny ale překvapila

Rodině Aleny Kortanové z Milevska se před Vánoci roku 2015 obrátil život vzhůru nohama. „Ráno se probudila, bolelo jí za pravým okem a nemohla zvednout levou ruku. V nemocnici jí udělali všechna vyšetření, ale na nic nepřišli,“ vzpomíná syn Tomáš. Jeho maminku proto z nemocnice propustili, aby mohla být na Vánoce doma.

Nemocnice Strakonice. Ilustrační foto

Strakonická nemocnice získala další ocenění

V celostátním průzkumu společnosti HealthCare Institute se strakonická nemocnice umístila na druhém místě v kategorii Absolutní vítěz za Českými Budějovicemi. Dále získala třetí místo v kategorii Spokojenost zaměstnanců.

Odcházející hejtmanka kraje Ivana Stráská.

První dáma Jihočeského kraje odchází

/ROZHOVOR/ Ivana Stráská byla třetí hejtmankou Jihočeského kraje a první ženou na tomto postu. V roce 2017 vystřídala Jiřího Zimolu a nyní předává žezlo Martinu Kubovi.

Počítač, mobilní telefon. Ilustrační

Konference o multikultuře se uskuteční online

Třináctý ročník konference o multikulturní výchově v praxi, proběhne letos ve virtuální podobě. Projít si budete moci řadu zajímavých příspěvků, prezentací a nabídek zajímavých akcí a aktivit v oblasti multikulturní výchovy. Za finanční podpory Jihočeského kraje a Nadačního fondu obětem holocaustu ji připravuje KreBul, o.p.s. Prachatice.

Krajská koaliční smlouva byla podepsána 16. října na Výstavišti v pavilonu T1.

Na ustavující krajské zastupitelstvo a volbu nového hejtmana se zatím musí čekat

Dosavadní jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) zatím čeká se svoláním ustavujícího zasedání nového krajského zastupitelstva. To by mělo podle koaliční smlouvy, kterou podepsaly po nedávných krajských volbách ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a JIHOČEŠI 2012, zvolit novým hejtmanem Martina Kubu (ODS). Nejprve musí krajský soud a ministerstvo vnitra vyřešit dna otazníky.

Nemocnice České Budějovice. Ilustrační foto

Kraj otevře školy pro děti pracovníků krizové infrastruktury, hledá volné budovy

Zavřené školy a rodiče malých dětí doma na ošetřovném, i to může zamávat se stavy zaměstnanců jihočeských nemocnic, kterým se kvůli přibývajících pacientům s covidem napínají kapacity. Kraj proto otevře „krizové“ školy a školky pro děti zdravotníků, stejně tak vytipoval volné budovy, které by odlehčily zatíženým nemocnicím.

Ilustrační foto.

Hledají kapacity, kam přesunou pacienty

Na obhlídku objektů, kam by se z nemocnic dali přeložit pacienti, kteří nejsou covid pozitivní a nepotře᠆bují náročnou péči, vyráží dnes hejtmanka Ivana Stráská se svým pravděpodobným nástupcem Martinem Kubou.

Memorandum o vytvoření společné jihočeské koalice podepsali v úterý večer na krajském úřadě zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočechů 2012.

Podepsáno! Ke koalici na jihu Čech je o krok blíž, memorandum je na světě

Nejprve se Martin Kuba, volební lídr ODS a kandidát na hejtmana, který dostal zdaleka nejvíc preferenčních hlasů (6122, druhá Ivana Stráská z ČSSD jich má 3 569 a lídr vítězného ANO 1760), dohodl s KDU-ČSL + TOP 09. Pak k jednání přizvali ČSSD a Jihočechy 2012 a výsledkem je podepsané memorandum o spolupráci.

Poslední zasedání zastupitelů kraje v tomto volebním období.

OBRAZEM: Krajští zastupitelé se sešli naposledy

Celkem devětadvacet zasedání a hlasování o 1519 bodech za sebou mají zastupitelé kraje, kteří ve čtvrtek při jednání v pavilonu T1 na českobudějovickém výstavišti uzavřeli další čtyřleté volební období.

Českokrumlovská nemocnice. Ilustrační foto.

Krumlov má moderní léčebnu pro dlouhodobě nemocné

Po dvou nových multifunkčních budovách, kdy v jedné je porodnice, přibyl v českokrumlovské nemocnici další moderní pavilon. Generální rekonstrukce léčebny pro dlouhodobě nemocné skončila. Pacienti se tak dočkají potřebného komfortu a příjemného prostředí.

Fotbal v Milevsku slaví stoleté výročí.

Fotbal v Milevsku slaví stoleté výročí

V sobotu 19. září hodinu před polednem zahájil před budovou Milevského muzea jeho ředitel Vladimír Šindelář výstavu ke 100. výročí kopané v Milevsku s názvem Jedenáctka z tržiště aneb 100 let kopané v Milevsku. Výstavu připravilo Milevské muzeum ve spolupráci s fotbalovým klubem FC ZVVZ Milevsko.  

Nemocnice České Budějovice. Ilustrační foto

Koronavirus na jihu Čech dál trhá rekordy, nemocnice to ale zatím zvládá

V tomto týdnu přibylo v Jihočeském kraji tolik případů jako od začátku epidemie až do konce července: 260. V pondělí to bylo 35, v úterý 46, ve středu rekordních 91 a ve čtvrtek o tři méně. Zároveň včera přibyl rekordní počet uzdravených, 86, a tak je, podle oficiálních dat Krajské hygienické stanice, v kraji 695 lidí, kteří právě mají covid-19.

Vyhlášení Cen hejtmanky Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost.

Vyhlášení Cen hejtmanky Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost

Dne 8. září 2020 proběhlo vyhlášení druhého ročníku Ceny hejtmanky Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost za rok 2019. Do ocenění se mohly přihlásit firmy, neziskové organizace, mikropodniky i obce realizující v roce 2019 dobrovolné a nadstavbové aktivity s pozitivním dopadem na společnost v ekonomické, sociální a environmentální oblasti.

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Hejtmanka se nenakazila, zůstává ale do soboty v karanténě

Dobrou zprávu pro všechny, kteří se s ní v minulých dnech setkali, má jihočeská hejtmanka Ivana Stráská: v úterý absolvovala testy na koronavirus a je negativní. Řekla to v dalším díle pravidelného videobrífinku, který tentokrát netočila na úřadě, ale na schodech svého domu, protože je v karanténě, stejně jako ostatní krajští radní.

Roušky v MHD a obchodech. Ilustrační foto

Na krajské hygieně jedou na doraz, pomůžou i krajští úředníci

Jižní Čechy za sebou mají nejvyšší denní nárůst potvrzených případů koronaviru od vypuknutí pandemie, v nemocnici s těžkým průběhem leží osmnáct lidí, aktuálně pozitivních s nemocí, která má na celém světě na svědomí životy už devíti set tisíc lidí, je 409 pacientů.

Ilustrační foto.

Přibylo lidí s covidem v nemocnici, nárůst je podle hejtmanky alarmující

Z deseti na osmnáct vyskočil z pondělí na úterý počet lidí, kteří leží s těžkým průběhem covidu-19 v budějovické nemocnici. Jde o pacienty mezi 18 a 79 lety. „Dva jsou na intenzivní péči, jeden na plicní ventilaci,“ přiblížila hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). „Lůžkové kapacity zatím máme, ale ten nárůst je alarmující.“

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Bezpečnostní rada kraje se v pondělí sešla kvůli zhoršené situaci v regionu

Další mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje proběhlo v pondělí 31. srpna. Její členové v čele s hejtmankou Ivanou Stráskou vzali na vědomí zhoršující se situaci v regionu a žádají občany, aby dodržovali mimořádná bezpečnostní opatření nařízená Ministerstvem zdravotnictví České republiky.

Baseball pod hlubockým zámkem

Pod hlubockým zámkem se setkají špičky českého baseballu

Tým hvězd baseballové extraligy a aktuální mistři Evropy do 23 let tvoří týmy pro All Star Game 2020, která se uskuteční v sobotu 29. srpna ve sportovním areálu Hluboká nad Vltavou. Nejlepší pálkaři se utkají v homerun derby. Turnaj v nově zrekonstruovaném hlubockém areálu zahájí hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská i vystoupení Jihočeské filharmonie. 

Lannova loděnice s šedesátimetrovým přístavním molem dostane 255 m dlouhého bratříčka na protějším břehu řeky. Tady, aspoň prozatím, vltavská vodní cesta končí.

Na řece chybí místa ke kotvení, brzy se začnou stavět nová přístaviště

Do posledního místa zaplněná přístaviště a šestnáct tisíc lidí plujících po Vltavě jen v červenci. Plavební sezona na řece letos trhá všechny rekordy a o to víc jasněji se ukazuje, kde jsou slabá místa a co všechno by se mělo zlepšit – i když se za poslední dva roky do jihočeského úseku Vltavy investovalo už 200 milionů korun.