Kreativ

ŠTÍTEK: Dolní Lutyně

Zápas 16. kola okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - Lokomotiva Louky 0:0.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor

/FOTOGALERIE/ Bez červených karet, jen se třinácti žlutými (6:7), se odehrálo 16. kolo okresního fotbalového přeboru Karvinska. Padlo v něm celkem 21 branek (16:5) i rekordní divácká návštěva na městském derby Slovan – Gascontrol (1:1) v Havířově, které v sobotu sledovalo 330 fanoušků.

Na polích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi by mohla vyrůst obří továrna na baterie do elektromobilů. S investorem intenzivně jedná vláda.

Starostové chtějí pro obyvatele záruky kvůli plánované baterkárně ve Věřňovicích

/VIDEO, AUDIO/ Důkladné prověření, zda je prostor u Věřňovic vhodný pro stavbu průmyslové zóny, a také záruky a dohody, které zajistí ochranu životního prostředí a vybudování dostatečné dopravní a technické infrastruktury, budou požadovat obce, jichž by se nejvíce dotkla stavba obří průmyslové zóny ve Věřňovicích. V pátek se na tom shodli starostové Bohumína, Dolní Lutyně a Dětmarovic, tedy obcí, mezi kterými se prostor o rozloze 280 hektarů, který chce stát nabídnout strategickému investorovi pro vybudování velké továrny, nachází.

Na polích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi by mohla vyrůst obří továrna na baterie do elektromobilů. S investorem intenzivně jedná vláda. Březen 2024.

Dolní Lutyně: proč místní obyvatelé nechtějí obří továrnu za 200 miliard

Už jednou, před 20 lety, to vypadalo, že na polích a loukách mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi vyrostou obří haly, kde se budou vyrábět auta. Nakonec z toho sešlo a místní si oddechli. Teď se ale ta situace opakuje. Vláda jedná s investorem o tom, že by mezi elektrárnou v Dětmarovicích a okrajovou částí Bohumína postavil gigafactory – obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Místní to ale, stejně jako tehdy na počátku tisíciletí, odmítají. 

V Dolní Lutyni na Karvinsku se 24. ledna 2024 střetl na přejezdu vlak s nákladním vozidlem. Nehodu nepřežil strojvedoucí.

Tragédie na krkolomném přejezdu u Karviné. Znáte podobně nebezpečné na Orlicku?

Tragédie na železničním přejezdu u Dolní Lutyně na Karvinsku, kde nejspíš kvůli ostrému hrbu na silnici zůstal před přijíždějícím rychlíkem viset tahač s návěsem, vyvolala vzpomínky na přejezd ve Slatiňanech na Chrudimsku ve směru k chrudimské nemocnici. Tam po rekonstrukci tratě před několika lety vznikl také ostrý lom, na kterém měly problémy dokonce i autobusy. Podvozkem škrtaly o vozovku. 

Ukázky válečných a sportovních zbraní pro malé a nabídky brazilského Taurusu pro velké na petřvaldské střelnici, 24. 9. 2023.

VIDEO: Malí i velcí na petřvaldské střelnici: Od "flusaček" až po ruční kanóny

Víkendovým programem hlavně pro děti a celotýdenní předváděčkou jen pro dospělé žila střelnice v Petřvaldě u Karviné. Ti malí si mohli osahat válečné a vyzkoušet sportovní zbraně, a to včetně luků i kuše. Velcí návštěvníci obdivovali výrobní program brazilského Taurusu s ručními kanóny či novinkou produkovanou pro speciální složky.

Přímý souboj o 3. místo v tabulce okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - Slovan Havířov 0:3.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Bez červených karet, ale o jeden zápas méně. Takové bylo 7. kolo fotbalového přeboru okresu Karviná. O víkendu měly neplánované volno Dětmarovice, kterým se nedostavil soupeř z Dolní Lutyně. Přesto dál zůstaly v čele tabulky, neodehraný zápas teď bude řešit svaz.

Zápas 18. kola minulého ročníku okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - Slovan Havířov 2:3.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku - los okresního přeboru Karviné

/FOTOGALERIE/ Nová fotbalová sezona začíná tento víkend (12. a 13. srpna) i v okresním přeboru Karvinska. Soutěž má letos čtrnáct účastníků. Chybí mezi nimi FK Těrlicko 2022 - v prvním roce po svém vzniku si v červnu hned vykopal postup krajské I.B třídy. Nováčkem jsou Dětmarovice, které vloni sestoupily z divize F až do I.B třídy a z ní po roce do „okresu“. Letos naposledy se půjde na fotbal o víkendu 4. a 5. listopadu.

25. kolo okresního přeboru mezi FK Těrlicko 2022 a SK Slavoj Petřvald (4:2). 3. června 2023 v Těrlicku.

Okresní přebor: Kdo je král střelců a čí dres nosí nejlepší gólman? Podívejte se

/EXKLUZIVNĚ, FOTOGALERIE/ Je dobojováno, fotbalisté si užívají krátké volno než znovu naskočí do letní přípravy na novou sezonu. A také se všude vystavuje účet za tu minulou. I v okresním přeboru Karvinska, který letos vyhrál FK Těrlicko 2022. Nový klub to vzal nejrychlejší možnou cestou, rok po svém vzniku si vybojoval postup do krajské I.B třídy.  

Ilustrační foto.

D1 u Bohumína propojí s Karvinou nový obchvat, přeložka stávající silnice I/67

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje vybudování přeložky silnice I/67 pro tranzitní dopravu projíždějící ve směru Český Těšín – Bohumín a Ostrava. Novostavba současně vytvoří obchvat místní části Skřečoň a obcí Dolní Lutyně a Dětmarovice. Silnice o délce 11 kilometrů vyjde asi na 2,3 miliardy korun bez DPH.

Zápas 12. kola okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - Gascontrol Havířov 2:3.

Okresní přebor: Derby o Havířov nerozhodně, Gascontrol se směje. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Souboj o fotbalového vládce Havířova nemá vítěze, derby domácího Slovanu s „béčkem“ MFK ve 12. kole okresního přeboru skončilo v sobotu dělbou bodů po remíze 2:2. Důvod k radosti měl ale „třetí vzadu“, Gascontrol Havířov zaskočil v neděli „béčko“ Horní Suché, kde vyhrál 3:2. Bylo to teprve jeho třetí vítězství v soutěži.

Ve čtvrtek 15. září se bude křtít nová nářeční mapa Věřňovic.

Vznikla nářeční mapa Věřňovic, už jste ji viděli?

Původní názvy polí, luk, lesů a hospodářství, archivní i současné fotografie zajímavých míst a historických památek, cyklostezky a vodácké trasy na řece Olze. To vše a mnoho dalšího obsahuje turistická nářeční mapa Věřňovic, jež jsou součástí Dolní Lutyně.

Zápas 6. kola okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - MFK Havířov B 7:3.

Okresní přebor: Horní Suchá a Bohumín už ví, jak chutná vítězství. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Celkem 26 gólů (18:8) padlo v 6. kole fotbalového okresního přeboru. Z prvního vítězství se radoval nováček z Horní Suché, který doma vysoko porazil MFK Havířov B 7:3, když do branky hostů se trefilo sedm hráčů. V utkání viděl v 19. minutě červenou kartu havířovský Michal Čípel za prudké násilné udeření soupeře loktem do obličeje za použití nepřiměřené síly v přerušené hře.

Zápas 26. kola fotbalové I.A třídy, skupiny B, Stonava - Vratmov B 0:4.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku - I.A třída

/FOTOGALERIE/ Jistou účast v krajském přeboru má z I.A třídy vítěz skupiny B Řepiště, ale o tom, kdo ho doprovodí z „áčka" se rozhodne až v posledním kole na dálku mezi Bolaticemi a Vřesinou, které mají shodně 57 bodů. Šanci má i třetí Stará Bělá s 55 body, která za týden hostí Vřesinu. Bojuje se i o záchranu - na jaře se odhlásila Dolní Lutyně, do I.B třídy sestupují poslední Slovan Ostava (A) a Dobrá (B) i předposlední Zlatníky (A). Po posledním kole je doplní ještě jeden tým - v ohrožení jsou stále Malé Hoštice (A), Štěpánkovice (A) a Jablunkov (B).

Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek.

Energeticky soběstačná obec, to chce řešit starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek

/ROZHOVOR/ Pokračující rekonstrukce školy, modernizace ČOV a budování kanalizace a perspektivně nové energetická politika. Tím vším v současné době žije vedení obce Dolní Lutyně. Starosta Pavel Buzek říká, by obec měla urychleně řešit energetickou soběstačnost. „Čím méně v budoucnu zaplatíme za energie, tím více budeme mít na investice.“

Vizualizace sportovní haly, kterou chce obec postavit u základní školy.

Dolní Lutyně se mění, bude tu i nový sportovní a přírodní areál, přijedete?

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ Dolní Lutyně je dnes obcí, která nestojí na místě. Hlavní akcí je zde nyní nové sportoviště a přírodní areál pro setkávání i odpočinek. To vše má v budoucnu vzniknout v místech, kde v minulosti stávalo letní koupaliště. Práce na proměně tohoto území, jemuž dnes dominuje obnovený rybník, začaly přes zhruba pěti lety. Od Ďáblovy kolonie přes Waroschův les vede k tomuto místu nová asfaltová stezka, jež zatím ale končí na louce. Nejen to zjistil Deník při návštěvě obce v dalším díle putovního seriálu po Karvinsku. 

Libor K. je obžalován z pokusu o vraždu. Ostrava, 4. ledna 2022.

Střelba ze samopalu na Karvinsku. Bývalý milicionář řešil rodinné spory

Konflikt, při kterém se střílelo ze samopalu, začal v úterý řešit Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl pětašedesátiletý Libor K. z Dolní Lutyně na Karvinsku. Nelegálně drženou zbraň měl obrátit vloni v říjnu proti muži, jenž společně s dalšími osobami dorazil k jeho rodinnému domu. „Komando“ se chtělo pomstít za údajné napadení matky jednoho z členů, s níž Libor K. žil. Prý se ji chystal vyhodit z domu.

Libor K. je obžalován z pokusu o vraždu. Ostrava, 4. ledna 2022.

Střelba ze samopalu na Karvinsku. Bývalý milicionář řešil rodinné spory

Konflikt, při kterém se střílelo ze samopalu, začal v úterý řešit Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl pětašedesátiletý Libor K. z Dolní Lutyně na Karvinsku. Nelegálně drženou zbraň měl obrátit vloni v říjnu proti muži, jenž společně s dalšími osobami dorazil k jeho rodinnému domu. „Komando“ se chtělo pomstít za údajné napadení matky jednoho z členů, s níž Libor K. žil. Prý se ji chystal vyhodit z domu.