Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Nepomucký

Ilustrace Miloslava Martenka.

Jihočeské moře. Vážně i trošku zvesela

Je známo, že nejstarší návrh na spoutání Vltavy na horní toku pochází z roku 1892. Předpokládal zřízení přehrad u Borové Lady, Strážného a Želnavy. Projekt však nebyl realizován, neboť se vyskytly problémy s majiteli pozemků. Teprve ve třicátých letech dvacátého století byla přehrada navržena do oblasti Lipna. Dočetl jsem se, že v roce 1948 došlo ke zpracování studie. Dva roky předtím byly však již započaty průzkumné a přípravné práce.  

Nový znak obce Lašovice na Rakovnicku. Foto: archiv Jana Tejkala

Obec Lašovice získala svůj znak

Obec Lašovice, která se nachází nedaleko Pavlíkova, získala nový znak. Ten tvoří červeno-zlatě dělený štít se stříbrno-modrým oblačným lemem. V červeném poli je zlatá koruna a ve zlatém červený zvon provázený dvěma modrými hvězdami. Udělila jej v pátek 12. dubna předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Detail znaku obce Kobylnice podle grafického návrhu heraldika a vexilologa Jana Tejkala.

Dvě kobyly se zlatými kopyty. Předsedkyně sněmovny udělila Kobylnici nový znak

/FOTOGALERIE/ Z nového znaku obce se od pátku 12. dubna těší v Kobylnici. Jeho udělení podpořila svým rozhodnutím předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová. Znak tvoří modrý štít, v němž z okrajů vynikají dvě stříbrné kobyly se zlatými kopyty vykračující k sobě na stříbrné patě se dvěma modrými hvězdami a provázené třemi zlatými hvězdami.

Jednání obecního zastupitelstva v Chrášťanech k tématu zřízení kasin v obci.

Kasina v Chrášťanech: Odpůrci v petici volají po referendu o hazardních hrách

Spor o vznik dvou kasin rozděluje obyvatele Chrášťan na Praze-západ. Pokud nastane to, co chtějí zastupitelé, podporovaní i částí místních, může se obec těšit na miliony. Na desítky milionů korun. Jestliže dojde na řešení, po kterém volá hlasitější část občanů, mohla by naopak o miliony přijít. S akciovými společnostmi, které zřízení kasin připravují, už má totiž podepsané smlouvy o spolupráci – a v případě odstoupení by jim možná musela platit náhradu. Ve hře jsou ještě referendum požadované peticí a prošetření kroků místních zastupitelů ministerstvem vnitra.

Odborníci restaurují sloup se sochou Panny Marie na Starém náměstí.

Odborníci restaurují sloup se sochou Panny Marie na Starém náměstí

Sokolov opraví památkově chráněný sloup se sochou Panny Marie, který je dominantou středu Starého náměstí. Barokní sochařské dílo prošlo renovací před více než dvaceti lety. Mezitím se na něm podepsaly klimatické podmínky. Restaurátorské práce provede firma vybraná městem a budou stát 2,2 milionu korun. Práce budou probíhat do konce letošního roku a neměly by kolidovat s právě probíhající výsadbou stromů na náměstí.

Kaplička v letovisku Studánka u Rychnova nad Kněžnou

Co je to valbisko? I s touto starou tradicí seznámí Velikonoce na Studánce

/VIDEO/ Až do Velikonočního pondělí můžete zajít do kapličky sv. Jana Nepomuckého na Studánce u Rychnova nad Kněžnou, kde Radka Pecháčková návštěvníkům přiblíží krásné velikonoční tradice a děti poznají i to, čím se v jejich věku na Rychnovsku bavily jejich předkové. Koulení vajec po valbisku či balvisku bylo oblíbenou velikonoční zábavou dětí v tomto regionu.

Křížová cesta na okraji polské obce Lewin Klodzki (Levín) je opatřena trojjazyčnými popisky. Nechybí tu ani čeština.

Trojjazyčná kalvárie, příběh uzdravení i čarodějnice. Poznejte polský Levín

/FOTO, VIDEO/ Řada poutníků vyráží v předvelikonočním čase na křížové cesty. V Orlických horách i Podorlicku jich najdete několik. Ale třeba také kousek od Olešnice v Orlických horách na polské straně hranice v obci Levín - Lewin Klodzki. Zajímavostí je tu více, třeba kaple, která údajně stojí na místě, kde kdysi bylo upáleno tělo čarodějnice.

Náměstí v brněnských Bosonohách prochází úpravami.

Další úpravy náměstí v Bosonohách. Vznikne promenádní chodník i dětské hřiště

Po novém náměstí by se mohli obyvatelé i návštěvníci brněnských Bosonoh projít už na konci příštího roku. První etapa rekonstrukce bude hotová do června, na další dvě zastupitelé městské části aktivně shánějí dotace. V únoru podali žádost do Integrovaného regionálního operačního programu. V případě schválení dotace mohou Bosonožští úpravy celého náměstí zdárně dokončit.

Karlův most za povodně 1784

Povodeň před 240 roky smetla z Karlova mostu vojáky i sochu anděla

Pamatujete si, co před dvaceti lety, v roce 2004, vylovili potápěči ze dna Vltavy pod Karlovým mostem? Mimochodem – pozoruhodné nálezy ohlásili žabí muži i v roce 2007. Avšak o tři roky dříve, na sklonku ledna 2004, v rámci prací spojených s rekonstrukcí ledolamů a obhlídkou pilířů objevili torzo skulptury anděla. Sochařské dílo, které ve vodě zůstávalo přes dvě století.

Sochu sv. Jana Nepomuckého tvoří pro město Kladruby kamenosochař Jiří Kouři z Tuněchod.

Podívejte se, jak vzniká nová socha sv. Jana Nepomuckého pro Kladruby

Deník navštívil kamenosochaře Jiřího Kouřila z Tuněchod, který v současné době tvoří sochu sv. Jana Nepomuckého pro město Kladruby. Socha by měla po dokončení stát u silnice v části Pozorka. Na našem videu a v galerii se můžete podívat, jak taková socha vzniká.

Sloup se sochami Panny Marie, sv. Josefa a sv. Jana Nepomuckého v parčíku na Skupovce v Mostě.

Omylem prohozené sochy v Mostě sejme i s jednorukým Ježíškem jeřáb

/FOTO, VIDEO/ Mostečanům se letos nabídne podívaná, která se vyskytne jen zřídka. Odborníci s pomocí těžké techniky odejmou z Mariánského sloupu barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a svatého Josefa, který drží Ježíška s upadlou rukou. Město už vyhlásilo veřejnou zakázku na restaurování kulturní památky, na jejímž vrcholu se tyčí socha Panny Marie šlapající na draka.

Kaple svatého Jana Nepomuckého vedle nymburského divadla je novým místem, kde se mohou konat svatební obřady.

Nové svatební místo v Nymburce: Kaple dodá obřadům magickou atmosféru

/FOTO, VIDEO/ Opravená kaple svatého Jana Nepomuckého bude hostit slavnostní svatební obřady. První z párů už si rezervoval termín. Historické prostory, které prošly v posledních let řadou úprav, nabízejí jedinečnou atmosféru. Tu navíc umocní speciální nasvícení originálními lustry.

Barokní oltář osvětlený desítkami elektrických žárovek mají v kostele sv. Jiří v Semněvicích na Domažlicku. Některé jsou z počátku minulého století. Na snímku starosta obce Antonín Kolář.

V Semněvicích mají v kostele svítící oltář s žárovkami z roku 1910

Původně gotický kostel svatého Jiří v Semněvicích na Domažlicku, založený v roce 1356, byl barokně přestavěn v průběhu 18. století. Jednou ze zajímavostí, která určitě stojí za prozkoumání, je oltář chebského řezbáře Franze Stilpa, osvětlený několika desítkami elektrických žárovek.

Silvestrovský Lannův ponor vltavský na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích na slepém rameni Malše.

Tipy na víkend: silvestrovský ponor, koncerty i výšlapy na kopce a hrady

Už bylo všeho "vánočního" dost? Rodinných sešlostí, gaučů, rohlíčků i pohádek? Tady jsou naše tipy, jak se bavit venku. Hlavně neseďte doma. Určitě si vyberete z naší nabídky. Jsou v ní i tradiční silvestrovské a novoroční ohňostroje. Jejich pořádání ale mohou starostové obcí či měst přehodnotit s ohledem na výzvu ministra Rakušana, který požádal o omezení zábavní pyrotechniky.

Půlnoční mše v Husově sboru v Prostějově. Ilustrační foto

Kam na půlnoční v Prostějově a okolí. Podívejte se a vyberte si

Štědrý den v mnoha případech zcela jiný, než všechny ostatní. Například i tím, že do chrámů a kostelů míří lidé na mše, kterým se neřekne jinak než půlnoční. Kázání si vyslechnou i ti, kteří jinak celý rok do chrámů božích nevstoupí. Vánočních bohoslužeb se koná v Děkanátu Prostějov a Děkanátu Konice nespočet. Slovu božímu budou naslouchat lidé prakticky ve všech kaplích a kostelech. Kdy a kde si můžete přečíst ve velkém přehledu Prostějovského deníku.

Domažlické skautky Veronika, Anežka a Eliška povezou Betlémské světlo do Domažlic už podeváté

Světlo z Betléma zamířilo z Plzně všemi směry. Kde a kdy se bude rozdávat?

Skupinky lidí postávají na nástupišti na plzeňském Hlavním nádraží a v ruce mají lucerny a svíčky všech velikostí. Všichni čekají na rychlík od Prahy, kterým přivezou skauti Betlémské světlo. To se díky dalším skautům, kteří budou pokračovat v cestě navazujícími regionálními vlakovými spoji, dostane do všech koutů naší republiky.

Zemřel Martin Jindra

Zemřel mladý volejbalista. Jindra získal extraligový titul, bylo mu jen 24 let

Zprávě, která se objevila mezi volejbalisty, se ani nechce věřit. „S hlubokým zármutkem oznamujeme volejbalové rodině, že nás navždy opustil Martin Jindra. Zemřel za tragických okolností v pouhých 24 letech. V našich vzpomínkách navždy zůstane jako nadaný volejbalista, kamarád, a především skvělý člověk."

Zemřel Martin Jindra

Martin Jindra zemřel. Hrával za Jihostroj. Bylo mu teprve 24 let

Zprávě, která se objevila mezi volejbalisty, se ani nechce věřit. "S hlubokým zármutkem oznamujeme volejbalové rodině, že nás navždy opustil Martin Jindra. Zemřel za tragických okolností v pouhých 24 letech. V našich vzpomínkách navždy zůstane jako nadaný volejbalista, kamarád, a především skvělý člověk."

Čertovská jízda Nymburkem.

Pekelná návštěva. Čertovský kočár přivezl na náměstí i anděly s Mikulášem

/VIDEO, FOTO/ Krátce po čtvrté odpolední bylo na nymburském náměstí slyšet přibližující se cinkání zvonků. Na rohu před Eliškou se zničehonic objevil černý kočár s temnými koňmi řízený samotným vládcem pekel. Po jeho boku ovšem seděl sličný anděl. Zbytek posádky tvořily bytosti nebeské i pekelné. Kromě dalších čertů kočár přivezl i anděla a Mikuláše.

Benefiční koncert pro kutnohorskou charitu.

Koncert pomůže zdravotně znevýhodněným klientům charity na cestě k samostatnosti

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Benefiční koncert pro charitu se uskuteční v neděli 3. prosince v 18 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře. Účinkuje Velký dechový orchestr Kolín se svými velkými i malými sólisty. Výtěžek benefice bude věnován klientům se zdravotním handicapem charitního Centra Přístav a podpoří je v úsilí zůstat doma a neskončit v ústavní péči po odchodu rodičů.

Děti z místní ZŠ a MŠ Koštice

Na dolní návsi v Košticích pomáhaly děti sázet košťata

Druhotně pestrý park složený z různých keřů a listnatých stromů nyní zakořeňuje na takzvané dolní návsi v Košticích na Lounsku. Loňská únorová vichřice zde totiž vyvrátila několik borovic a následně musely být pokáceny i další dřeviny, které ohrožovaly okolní zástavbu.

Z Čertovské jízdy v Nymburce v loňském roce.

Kočár s čerty, andělem a Mikulášem projede Nymburkem. Zastaví i na náměstí

/FOTOGALERIE/ Čertovská jízda zase bude! V předvečer Mikuláše, kdy se městem budou pohybovat skupinky nebeských i čertovských bytostí, projede Nymburkem jedna speciální družina v kočáru taženém koňmi. A jak má ve zvyku, zastaví také na náměstí. V tu dobu se nedoporučuje výskyt zlobivých výrostků v centru města. Hrozí jim, že skončí v pekle.

Nejen Jiřímu Pardubskému, ale i další hendikepovaným, pomáhá nový pivní projekt Jiříkovo vidění.

I pivo dokáže léčit. Charitativní projekt Jiříkovo vidění pomáhá hendikepovaným

Vyhlášení cen Sdružení přítel piva, které už od roku 1990 hledají nejen nejlepší piva, ale i sládky, letos výjimečně neovládl nikdo z vítězů. Hlavními hvězdami ankety, jejíž výsledky pořadatelé oznámili v humpoleckém pivovaru Bernard, bylo šesti pivovarníků, kteří přišli s charitativním projektem Jiříkovo vidění. Díky němu pořídí svému kolegovi drahé chytré brýle pro nevidomé. Pomáhat má i dalším hendikepovaným.

Advent ve Žďáře nad Sázavou, ilustrační foto.

Kluziště, nové osvětlení i trhy. Vánoce ve Žďáře budou velkolepější

Letošní trávení času čekáním na Vánoce bude pro obyvatele Žďáru nad Sázavou velkolepější než v předchozích letech. Lidé totiž budou nově přes zimu bruslit na veřejném kluzišti. To bude stát na náměstí Republiky. Nová bude také světelná výzdoba, kterou se v městě pod Zelenou horou inspirovali v Třebíči či ve Světlé.