Kreativ

ŠTÍTEK: jízdní kolo

Lidé mají od 8. dubna v Mostě na výběr ze 100 sdílených kol na 40 stanovištích.

Sdílená kola jsou v Mostě, lidé mají na výběr ze stovky bicyklů

V Mostě v pondělí odstartovala historicky první sezona sdílených kol. Zájemci si mohou po stažení aplikace zapůjčit jeden ze stovky bicyklů, dojet, kam potřebují, a kolo poté odstavit na jednom ze 40 stanovišť. Službu pro město připravila společnost nextbike Czech Republic.

Jezero Most. Na snímku cyklotrasa vedoucí přes pláž.

Češi si oblíbili kola: Podívejte se, jak jsou na tom cyklotrasy ve vašem kraji

Co Čech, to cyklista. Ve volném čase do sedla jízdního kola usedne přes osmdesát procent Čechů. Nejčastěji jezdí s rodinou či přáteli, necelá třetina preferuje vyjížďky o samotě, ukazují data společnosti Sazka. Kolik mají lidé v tuzemsku k dispozici cyklotras a jak se jezdí ve městech, zjišťovala datová redakce Deníku. 

Příprava: Fotbalisté FK Mladá Boleslav B v posledním utkání před jarním startem ČFL podlehli 0:1 rezervě pražské Slavie. Jedinou branku vstřelil ex-boleslavský snajpr Milan Škoda z penalty.

Třetí liga zvedá oponu. Zápy a juniorka Boleslavi si na jarní start počkají

Přinášíme jarní program středočeských týmů v B skupině Fortuna České fotbalové ligy, která o nadcházejícím víkendu odstartuje svou jarní část. Po podzimu vedoucí Velvary půjdou poprvé do akce doma proti béčku Liberce. Doma se na úvod představí i devátý Kolín, který přivítá Živanice. Druhé Zápy a desátá Mladá Boleslav B si na první odvetný duel musejí počkat, vzájemné utkání bylo odloženo kvůli nezpůsobilému terénu v Teletník aréně.

Neviditelné značení jízdních kol je v Hradišti hitem. Městská policie v něm chce pokračovat; leden 2024

Neviditelné značení jízdních kol je v Hradišti hitem

Značení jízdních kol pomocí syntetické DNA v Uherském Hradišti funguje už od roku 2018. Vzhledem k zájmu veřejnosti o tuto forenzní identifikaci má v plánu Městská policie v Uherském Hradišti v této činnosti pokračovat také v letošním roce a zažádala o dotaci na tuto službu.

Začátky na kole mohou být rozpačité. Je třeba nepodcenit žádnou fázi a také výběr kola pro vašeho předškoláka.

Jízdní kolo není dudlík. Jak vybrat první bicykl pro dítě a neudělat chybu

Všichni rodiče jistě usilují o to, aby jejich dítě umělo vše tak, jak má. A nejlépe co nejdříve, aby se nové schopnosti co nejvíce zažily. Jak vybrat dětské kolo, když se rozhodnete na něm učit vaše dítě jezdit? Jak vybrat kolo pro dítě ve věku do 6 let a jakou vybrat velikost dětského kola? Ačkoli vyznat se v dnešním trhu s dětskými bicykly vypadá jako věda, při troše času a zájmu se neztratíte ani vy.

Řidiče vysokorychlostního skútru se spolujezdcem bez helem zastavila hlídka městské policie.

Řítili se Nádražní na skútru. Bez řidičáku. Mysleli, že jedou na kole

Dvojice mužů se v neděli odpoledne proháněla ulicemi Budějovic na elektrickém skútru. Bez ochranných přileb a značnou rychlostí. Řidič navíc neměl příslušné řidičské oprávnění. Domníval se totiž, že jeho dopravní prostředek se považuje za jízdní kolo. Z omylu ho vyvedla hlídka městské policie.

Sdílená kola v Benešově využívá na dva tisíce lidí.

Přes počáteční nedůvěru sdílená kola v Benešově pofrčí dál i v příštím roce

/FOTO, VIDEO/ Necelý půlrok, přesněji od prvního máje mají obyvatelé i návštěvníci Benešova možnost cestovat po městě prostřednictvím vlastních sil na takzvaném sdíleném kole. Volně přístupné bicykly stojí na šestnácti místech města a tam je také možné je po dojetí do cíle odkládat. K dispozici mají lidé celkem padesát těchto strojů.

Znáte majitele odcizeného bicyklu? Zloděj ho ukradl u autobusového nádraží ve Vyškově.

Znáte majitele odcizeného bicyklu? Kola zloděj kradl u vyškovského nádraží

/FOTO/ Hned dvě jízdní kola ukradl zloděj u autobusového nádraží ve Vyškově. Případ nahlásila majitelka jednoho z odcizených bicyklů, připoutala si ho zámkem ke stojanu. „Z kamerových záznamů strážníci zjistili, že neznámý muž na místě odcizil hned dvě kola. Přijel autem, ze kterého vytáhl akumulátorovou kotoučovou brusku a v klidu přeřezal zámek, aby bicykl naložil do vozidla,“ informovala ve středu policejní mluvčí Alice Musilová.

Jízdní kolo je podle policie důležité mít řádně uzamčené.

Kola se kradou o něco méně. Důležité je mít dobrý zámek a nechat ho označit

/FOTO, VIDEO/ Krádeží jízdních kol na Kolínsku meziročně nepatrně ubylo. Zatímco loni policisté evidovali za prvních necelých osm měsíců roku 42 případů, letos jich bylo 34. Ačkoliv k nejvíce krádežím dochází na jaře hned z kraje cyklistické sezony, lidé si dávat pozor na kola pozor stále. Policisté proto doporučují co nejlepší zabezpečení. Cyklisté si mohou pořídit kvalitní zámky či bezpečností čipy, v nabídce je i možnost takzvaného forenzního značení.

Sdílená jízdní kola Nextbike v Ostravě.

Spojí Frýdek, Havířov a Ostravu? Sdílená kola táhnou, nově i v Ludgeřovicích

V Ostravě je mají pátým rokem, v dalších městech Moravskoslezského kraje „kroutí“ stříbrno-modré bicykly čtvrtou či třetí sezonu. Region je pro původem německého provozovatele Nextbike baštou v celé České republice a lidé si službu oblíbili. Někde však sdílená kola s díky odmítají. Zjišťovali jsme proč.  

Sdílená kola se stala oblíbenou součástí několika měst v kraji. Ilustrační snímek.

Frýdek-Místek chce sdílená kola propojit s Ostravou. Třinec je naopak odmítá

Frýdecko-Místecko nebylo první, kde začal bikesharing v Moravskoslezském kraji fungovat, ani nestíhají Opavě v počtu výpůjček na jedno kolo - i díky jejich vysokému počtu v ulicích města. Službu však pojali velmi originálně, navíc už brzy by chtěli dotáhnout do konce další revoluční krok v rámci celé České republiky. Jak se ke službě staví další velká města v okrese?

Poklady soukromého muzea

Historické automobily, bicykly i kamna. Poznejte zvláštní muzeum z Vysočiny

/VIDEO/ Nevšední podívanou na historické automobily, motocykly, bicykly, kočárky, hračky, kamna, rádia, elektrospotřebiče i věci denní potřeby našich babiček, nabízí originální muzeum. K vidění je ukázka staré zubařské ordinace, selské místnosti nebo dobové dílny automechanika. Poznáte, kde se toto zvláštní muzeum nachází?