Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Pokorný

Tomáš Klein.

Startuje softbalová extraliga: Praha chce titul, velkou posilu hlásí Spectrum

V sobotu se rozehraje další ročník softbalové extraligy, do kterého zasáhne trojice tradičních pražských týmů – Tempo, Spectrum a Joudrs. Titul v metropoli se naposledy slavil v roce 2018 zásluhou Tempa. „Bylo by fajn, kdyby se pohár vrátil konečně do Prahy,“ vyhlásil Tomáš Klein ze Spectra, které posilnilo příchodem reprezentanta Vojtěcha Buchnera z Mostu. To na soupisce Joudrs Praha nově figuruje Valdemar Terkelsen z Dánska a Tempo zase ulovilo reprezentačního Argentince Juana Pabla Benjamina Godoye.

Strašidelná stezka v Olešce.

Na stezce odvahy s cílem v olešecké rokli děti plnily strašpytlíčky odměnami

/FOTO/ Podzim má většina lidí spojený se stále populárnějším Halloweenem. V době tohoto svátku se obvykle pořádají oblíbené strašidelné stezky odvahy pro děti. Jednu takovou se rozhodli uspořádat úplně poprvé sousedé z Olešky. Po hojné účasti dětí ze spádových obcí a kladných ohlasů rodičů se zdá, že si tak založili hezkou tradici.

Aneta Kalertová a Zdeněk Piškula v inscenaci Valérie a týden divů

Proměna dívky v ženu. Laterna magika uvádí adaptaci slavného Nezvalova díla

Valérie a týden divů. Poetickou adaptaci slavného románu Vítězslava Nezvala, který dodnes budí emoce, jitří vášeň i strach, uvede v premiérách 9. a 10. listopadu na Nové scéně Národního divadla v Praze Laterna magika. Divákům tak zprostředkuje příběh sedmnáctileté dívky Valérie, která opouští svět dětských iluzí a noří se do hlubin potemnělé a obskurní fantazie.

V Cikháji slavili 655 let od založení obce.

V Cikháji mají vlastní omalovánky. Pokřtili je u příležitosti velkých oslav

Cikháj na Žďársku slavila v sobotu 15. července 655 let od svého založení. A akce to byla vydařená. Nejen místní se bavili na zahradě obecního úřadu u divadla a muziky. Zájemci se mohli projet v koňském spřežení obcí s více než stovkou obyvatel. Podívejte se, jak se oslavy vydařily. Za fotografie děkujeme Jiřímu Pokornému.

Na zákaz pití alkoholu za Cityparkem upozorňuje již delší dobu infomační tabulka. Nově se nesmí pít ani před obchodním centrem v Hradební ulici.

Už ani u Cityparku: Jihlava rozšířila seznam míst, kde se nesmí pít alkohol

/FOTO, VIDEO/ Okolí Cityparku, park u fotbalového stadionu nebo třeba prostranství u hlavního vlakového nádraží. To jsou místa v Jihlavě, kde je od prvního června nově zakázané pít alkohol. Celkem je nových lokalit pět. Lidé ale nadále nesmí popíjet ani na mnoha dalších místech, například na hradbách, na Masarykově náměstí nebo v areálu Českého mlýna. Tato místa radnice vybrala v minulosti.

Baník Ohníč porazil Vroutek 9:1. Nyní se chystá na další zápasy v boji o udržení fotbalové I. B třídy.

Vroutek vs. Ohníč 1:9. Zaujala rekordní výhra Baníku a bleskový hattrick Bánoma

Rekordní výhru, celkově teprve čtvrtou v sezoně, si v 18. kole I. B třídy připsal ve skupině B Baník Ohníč, který na hřišti v Kryrech porazil domácí poslední celek tabulky Vroutek 9:1 (1:0). "V prvním poločase se domácí ještě drželi, ale po přestávce už byli slabší. Jsem rád, že se nám dařilo, jsou to důležité body," řekl Miroslav Šturma, manažer a místopředseda vítězného klubu. Zajímavé zápasy však byly k vidění i jinde. Na nedostatek hráčů doplatily Podbořany, Lenešice se naopak s absencemi opor vypořádaly.

Oddíl Mladých ochránců přírody Bobříci si každý rok připomíná Světový den vody, který připadá na 22. března. 

Oddíl Mladých ochránců přírody Bobříci si připomněl Světový den vody

/FOTOGALERIE/ Oddíl Mladých ochránců přírody Bobříci si každý rok připomíná Světový den vody, který připadá na 22. března. V sobotu 18. března jsme se sešli ke své pravidelné schůzce. Přijali jsme pozvání na OÚ v Praskolesích, kde nás přivítala paní starostka Drábková, která pro nás připravila besedu o historii a současnosti obce.

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě.

Po vorařích chtějí na seznam UNESCO Pašijové hry z Hořic na Šumavě

První zkouška k letošním Pašijovým hrám, které nově usilují o zápis na seznam kulturního dědictví UNESCO, se uskuteční v sále kulturního domu v Hořicích na Šumavě v pátek 24. března od 18 hodin. Informoval o tom produktový manažer Turistického spolku Lipensko Pavel Pechoušek.

Předvolební plakát ODS upravil opoziční zastupitel Radek Hošek a dal na své sociální sítě. Foto: poskytl Radek Hošek

Jihlavu kvůli hale zadlužíme. Je to ale výhodné, tvrdí primátor Ryška

Upravený billboard rozbouřil v Jihlavě debatu o už tak hojně diskutované stavbě nové multifunkční arény. Změněný předvolební plakát ODS s textem „Zadlužíme Jihlavu“ pustil do světa sociálních sítí opoziční zastupitel Radek Hošek. „Finanční zatížení města bude u Horácké multifunkční arény obrovské. V částce 1,9 miliardy není kompletní stavba včetně vybavení,“ varoval Radek Hošek. Vedení Jihlavy na to reagovalo slovy, že je město schopné splácet až 480 milionů korun ročně. „My budeme mít splátky zhruba sedmdesát milionů korun“, vysvětlil ve čtvrtek 2. února Jiří Pokorný, náměstek jihlavského primátora pro ekonomiku.

V pátek vystoupí v Rokáči Vinohrady kapela Dost času.

Jednička mosteckého alternative rocku vystoupí v Rokáči Vinohrady

Mostecký hudební spolek zve v pátek 2. prosince večer do Rokáče Vinohrady na koncert mostecké party Dost času. V průběhu let prošlo kapelou mnoho mosteckých muzikantů a muzikantek, měnilo se nástrojové obsazení, kapela se i několikrát rozpadla. Během let hrála na nejrůznějších místech v regionu. Koncert začíná ve 20 hodin.

Z představení Louskáček na jevišti plzeňského Velkého divadla.

Divadlo v Plzni uvede premiéru Čajkovského Louskáčka

V choreografii a režii šéfa baletního souboru Divadla J. K. Tyla Jiřího Pokorného bude v sobotu 19. listopadu v 19 hodin na jevišti plzeňského Velkého divadla uvedena premiéra nového nastudování slavného a divácky velmi oblíbeného klasického baletu Louskáček.

Areál Modety.

Jihlavští zastupitelé nenašli dobré řešení. Kreativní centrum v Modetě nebude

Status quo. Třebaže se vedení Jihlavy snažilo po letech nějakým směrem posunout otázku chátrajícího areálu vedle zoo, v zastupitelstvu se nepodařilo najít shodu a úprava Modety, tak z investic města vypadla. Na úterním mimořádném zasedání zastupitelstva o tom informoval náměstek primátorky pro rozvoj města Petr Ryška.

Jihlava, ilustrační foto

Kampaň Staň se Jihlavákem se nekoná, mohla by být diskriminační

Všechno to začalo v roce 2020. Tehdy si jihlavská radnice zadala průzkum, jehož cílem bylo nají ty obyvatele, kteří ve městě bydleli bez trvalého přihlášení. Výzkum měl pak sloužit jako podklad pro kampaň Staň se Jihlavákem. Tato kampaň plánovaná Jihlavou za účelem zvýšení počtu lidí s trvalým bydlištěm se letos neuskuteční.

Kutnohorské asistenční centrum pro uprchlíky v pondělí 7. března 2022.

Kutnohorské centrum pro uprchlíky praská ve švech. Hrozí, že vyhlásí stop stav

Asistenční centrum pomoci Ukrajině v Galerii Středočeského kraje doslova praská ve švech. Zatímco to pražské, které sídlí v Kongresovém centru Praha, vyhlásilo ve 13 hodin stop stav, v Kutné Hoře uprchlíky stále přijímali. Pražští hasiči sem dokonce vypravili celý autobus s utečenci, další zamířily do Jihomoravského kraje a jeden do Liberce.

Kutnohorské asistenční centrum pro uprchlíky v pondělí 7. března 2022.

OBRAZEM: Kutnohorské centrum pro uprchlíky praská ve švech

Asistenční centrum pomoci Ukrajině v Galerii Středočeského kraje doslova praská ve švech. Zatímco to pražské, které sídlí v Kongresovém centru Praha, vyhlásilo ve 13 hodin stop stav, v Kutné Hoře uprchlíky stále přijímali. Pražští hasiči sem dokonce vypravili celý autobus s utečenci, další zamířily do Jihomoravského kraje a jeden do Liberce.

Sněhu a mrazu navzdory. Desítky nadšenců vyjely s traktory na spanilou jízdu Světnovem.

FOTO: Ohlédnutí za první zimní jízdou traktorů. Motory burácely

Burácení motorů a nadšený halas přihlížejících. To bylo slyšet během druhé lednové soboty ve Světnově na Žďársku, jen pár kilometrů za hranicemi chrudimského okresu. Tříkrálové setkání traktorů přilákalo desítky řidičů. V galerii se můžete podívat, jak svými objektivy zachytili spanilou jízdu traktorů Michaela Štefanová, Lenka Myšková a Jiří Pokorný. Děkujeme za fotografie.

Sněhu a mrazu navzdory. Desítky nadšenců vyjely s traktory na spanilou jízdu Světnovem.

Deku přes kolena a vyrazit. První zimní jízda traktorů burácela Světnovem

Zatímco v mnoha obcích křižovaly ulice skupinky promrzlých tříkrálových koledníků, ve Světnově na Žďársku byste při druhé lednové sobotě spíše než koledu s jistotu zaslechli burácení motorů a nadšený halas přihlížejících. Vůbec první světnovské Tříkrálové setkání traktorů přilákalo desítky řidičů s jejich poněkud ubručenými miláčky na čtyřech kolech.

Dukla Jihlava.

Prodáme HC Dukla Jihlava. Značka: za nejméně devět milionů korun

Historicky druhý nejúspěšnější hokejový klub v Česku může změnit majitele. Město coby stoprocentní vlastník nabídne HC Duklu Jihlava k prodeji. Shodli se na tom zastupitelé. „Díky tomu by klub mohl mít více peněz na provoz,“ vysvětlil náměstek primátorky pro oblast sportu Petr Ryška. Jde zejména o případný postup A-týmu do extraligy. „Nejvyšší soutěž si žádá o dvacet až třicet milionů ročně více, a to z městské kasy dávat nechceme,“ doplnil. Jak zdůraznil opoziční zastupitel Radek Popelka, město hledá silného partnera nebo partnery pro rozvoj hokeje a zimních sportu v Jihlavě.

Prvním letošním Kladeňákem je Jakub Pokorný. Narodil se 1. ledna ve 4.15 hodin.

OBRAZEM: Prvním letošním Kladeňákem je Kubíček

Také největší středočeské město Kladno přivítalo na Nový rok 2022 první miminko. Ve 4:15 hodin se 1. ledna na svět přihlásil Jakub Pokorný. Po narození vážil 3470 gramů a měřil 53 centimetrů. Šťastnými rodiči jsou Markéta a Jiří Pokorní. Rodina žije společně v sídlišti Kročehlavech i s babičkou. Doma už se na brášku těší také sedmiapůlletý Honzík.