Kreativ

ŠTÍTEK: kostra

Héraklés bojující proti Amazonkám, vznik přibližně 530–520 př. n. l.

Bájné Amazonky zřejmě skutečně existovaly. Mrazivý důkaz ukrýval Kavkaz

Existenci Amazonek nejspíš potvrzují nové nálezy starověkých hrobů v ázerbájdžánském Nachičevanu. Archeologové objevili ženské kostry se zjevnými deformacemi kvůli válečnickému stylu života spolu se zbraněmi. Vykopávky bojovnic, rovněž oblíbených v popkultuře, mohou přepsat historii antického období.

Nové obchodní centrum bude stát u kruhového objezdu mezi Pískovou a Přední Lhotou.

Nové nákupní centrum u Poděbrad má svoji kostru. Otevřít má ještě letos

/VIZIALIZACE, FOTO, VIDEO/ Krátce před vánočními svátky, kdy byla výstavba nového nákupního centra oficiálně oznámena, byly vedle benzinky na kraji Pískové Lhoty jen prázdné blátivé pozemky. Za necelé tři měsíce je vše jinak. Na místě je již jasně patrná kostra nového obchodního střediska do tvaru písmene L.

Odborníci našli nedaleko Mnichova kostru muže pocházejícího z 15. až 16. století. Samotný objev by nebyl až takovou senzací, kdyby kostra neměla k levé paži připevněnou železnou protézu. Jak vypadala? Podívejte se do článku

Jako robot: 600 let stará kostra muže šokovala vědce, měla železnou ruku

Odborníci našli nedaleko Mnichova kostru muže středního věku pocházejícího z 15. až 16. století. Samotný objev by nebyl až takovou senzací, kdyby kostra neměla k levé paži připevněnou železnou protézu. Umělá ruka nahrazovala čtyři prsty, o něž pravděpodobně přišel při amputaci. Ukazuje to, že se už tehdejší lékaři zajímali o blahobyt takto zraněných lidí.

Ilustrační foto

Oslavy podzimu začínají. Týden duchů doplní i výpravy do Světa koster

21. října vypukne v safari parku oblíbený Týden duchů. Areál ozdobí tisíce kilogramů dýní. Oranžové plody doplní i jídelníček zvířat a objeví se i v menu restaurací. Vrcholem bude Strašidelná zoo, která se koná v sobotu 28. října. Oslavy podzimu ale skončí až o týden později.

Luboš Blaha ze Dvora Králové nad Labem získal do své Galerie minerálů kostru pravěkého mosasaura ze západní Sahary.

Kostru požírače žraloků má Leonardo DiCaprio a teď i sběratel ze Dvora Králové

/FOTO, VIDEO/ Hollywoodský herec Leonardo DiCaprio koupil v roce 2018 od slavného kolegy Russella Crowa lebku pravěkého podmořského tvora mosasaura, kterou mu o deset let dříve prodal. Crowe ji tehdy koupil svým dětem, ale po rozvodu prodával cennosti ze své sbírky a došlo i na mosasaura. Tak doputoval zpátky k DiCapriovi. Jiná kostra pravěkého mořského plaza, a to dokonce kompletní, se teď dostala do Česka. K vidění je od soboty ve Dvoře Králové nad Labem.

Ilustrační foto

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě kostry staré přibližně 7000 let

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně 7000 let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. V tiskové zprávě to dnes novinářům sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková.

Redaktor Deníku při práci na archeologickém nalezišti. Zde očišťuje kosti.

Letmý dotyk a kosti praskají: z reportéra Deníku se stal na Vysočině archeolog

Beru do ruky štěteček a začnu jím očišťovat lidské kosti. Snažím se počínat co nejopatrněji, ale poprvé v životě poznávám, co přesně znamená pojem zpráchnivělý. Kostí se totiž stačí jen lehce dotknout a nebožtík se začíná rozpadat. Práce archeologa, kterou jsem si na den vyzkoušel, není opravdu žádný med.

Vědci považovali kostlivce od jezera Rúp Kund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Jezero smrti v Himalájích

K jezeru Rúp Kund, které se nachází ve výšce pět tisíc metrů nad mořem v indické části Himálaje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie. V jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.

Jedna z mnoha koster, které odkryli archeologové u kostela svatého Martina v Třebíči.

Archeologové v Třebíči odkryli už sedm desítek koster. Na místě je nenechají

/FOTO, VIDEO/ V jedno velké naleziště se proměnilo okolí kostela svatého Martina v Třebíči. Zdejší ulice čeká velká rekonstrukce a než na místo přijedou bagry, archeologové se snaží zachránit, co se dá. Těžká technika by nenávratně zničila kostry lidí, kteří tu byli před staletími našli poslední odpočinek.

Ředitel teplického klubu Rudolf Řepka a záložník Robert Jukl (vpravo), jenž prodloužil Na Stínadlech smlouvu.

Po Trubačovi prodloužil v Teplicích i Jukl. Patří do kostry týmu, řekl Vachoušek

Šikovný fotbalový záložník Robert Jukl je po Danielu Trubačovi dalším klíčovým hráčem prvoligového FK Teplice, který prodloužil v uplynulých dnech Na Stínadlech svou smlouvu. „Robert je důležitou součástí kostry našeho týmu, proto jsme chtěli i s ním s předstihem prodloužit smlouvu a jsme rádi, že se to podařilo,“ řekl pro oficiální klubový web sportovní ředitel Štěpán Vachoušek.

Archeologové v okolí Martinského náměstí našli kostry, nástroje i keramiku

Odhalili tajemství. Archeologové našli pod Martinským náměstím v Třebíči hřbitov

/VIDEO/ Čekali skály, jenže místo nich našli v Třebíči starý hřbitov s lidskými kostrami. Archeologové zkoumají okolí Martinského náměstí od dubna, největší nálezy se jim však podařily na přelomu června a července. V Hasskově ulici narazili na lidské a zvířecí ostatky, nástroje i zbytky původního městského opevnění. „Hřbitov je z patnáctého až šestnáctého století. Leží v něm třebíčští měšťané,“ přibližuje archeolog Bohumil Dvořák, který naleziště v pátek 7. července zkoumal.

Pobřeží koster v Namibii. Leží zde přibližně pět stovek lodních vraků

Konec světa. Pobřeží v Namibii lemují stovky vraků lodí a tisíce koster

Prakticky neobydlené 500 kilometrů dlouhé území, na kterém se válí stovky vraků různých plavidel a tisíce ostatků živočichů. Takto lze jednoduše popsat Pobřeží koster v Namibii v Africe, jedno z nejvíce nehostinných míst planety. Často se mu přezdívá konec světa. Přežijí tu jen živočichové, lidé tu trvale bydlet nemohou. Pobřeží koster tak láká hlavně dobrodruhy, kteří touží po opravdu extrémním zážitku.

Kavka je v pořádku, druhý uvězněný pták nalezl v komíně smrt.

Zbyla jen kostra. Pozor na nezabezpečený komín, ptáci v něm naleznou smrt

Na pohotovostní číslo Záchranné stanice zvířat Pasíčka v Boru u Skutče na Chrudimsku oznámila žena, že slyší zvláštní zvuk v komíně bytového domu. "Připadá mi, že tam uvázl pták," řekla a měla pravdu. "Za sporákem byla záslepka otvoru po starém kouřovodu od kamen. Po jejím odstranění jsme nalezli ptačí kostru a někde o pár metrů výše se opravdu ozýval pták. Několik minut jsme zjišťovali, jak se k němu dostat, zvažovali jsme i pomoc hasičů, ale stalo něco neuvěřitelného. Situace se sama vyřešila, když z komínového otvoru doslova vyskočila kavka obecná," řekl Milan Oppa ze záchranné stanice.

Archeologové objevili za hřbitovní zdí v Třeboni téměř tři desítky koster.

Kostry z Třeboně vydaly tajemství. Za hřbitovní zdí leželi vojáci i vyvrhel

Stovky let staré kosterní ostatky z Třeboně postupně odkrývají svůj příběh. Na hroby začátkem loňského roku nečekaně narazili pracovníci při výkopových pracích během revitalizace lokality Na Rybníčku. Místo posledního odpočinku téměř třicítky lidí od února do dubna zkoumali archeologové Muzea Jindřichohradecka, kteří kosti postupně vyzvedli ze země a odeslali na antropologickou analýzu.

Archeologové objevili za hřbitovní zdí v Třeboni téměř tři desítky koster

Kostry z Třeboně vydaly svá tajemství. Za hřbitovní zdí leželi vojáci i vyvrhel

Stovky let staré kosterní ostatky z Třeboně postupně odkrývají svůj příběh. Na hroby začátkem loňského roku nečekaně narazili pracovníci při výkopových pracích během revitalizace lokality Na Rybníčku. Místo posledního odpočinku téměř třicítky lidí od února do dubna zkoumali archeologové Muzea Jindřichohradecka, kteří kosti postupně vyzvedli ze země a odeslali na antropologickou analýzu.

Předlohou ke krvelačnému hraběti Drákulovi prý byla tajemná upírka Lenora z Čech. A jedna taková žila v Českém Krumlově

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Upírka z Českého Krumlova

Už více než 125 let straší čtenáře krvelačný upír hrabě Drákula, který ožil v románu irského spisovatele Brama Stokera, vydaném poprvé v květnu roku 1897. Světově známý je také valašský kníže Vlad III., řečený Napichovač, jenž prý Stokera inspiroval. Méně známé je to, že vzor pro svého upíra mohl spisovatel najít i v Čechách.

Vědci považovali kostlivce od jezera Roopkund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté

Děsivá záhada jezera Roopkund: Himalájské pleso obklopují stovky lidských koster

Jezeru Roopkund, které se nachází v pětitisícové výšce nad mořem v indické části Himaláje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie: v jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.

U slovenského města Vráble slovenští a němečtí archeologové společně odkryli masový hrob z mladší doby kamenné s kostrami osmatřiceti lidí. Kromě jediné oběti všem chyběly lebky.

Poprava, nebo dílo lovců lebek? Na Slovensku našli masový hrob s těly bez hlav

Unikátní objev se povedl archeologům nedaleko slovenské Nitry. V místě, kde se nacházelo velké neolitické sídliště, našli masový hrob s osmatřiceti těly. Nález měl ale jeden háček - až na jedny dětské ostatky všem kostrám chyběly hlavy. Nyní odborníci zjišťují, proč. Podle některých teorií mohla být smrt lidí z hrobu velmi krutá.

V egyptském Údolí velryb se dochovaly kostry prehistorických kytovců.

Monstra ukrytá v písku. Údolí velryb odhaluje obří hřbitov se stovkami fosilií

Na žádném jiném místě na světě se taková koncentrace zkamenělých pozůstatků jednoho z nejstarších druhů velryb nenašla. Proto bylo paleontologické naleziště Vádí Al-Hitan v Egyptě přidáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Fosilií dnes již vyhynulého podřádu velryb, Archaeoceti, se zde nacházejí stovky. Zkamenělé kostry ležely pohřbené v hromadách pouštního písku, dokud je neodkryl vítr, eroze a zásahy člověka v podobě archeologických průzkumů.

Rituální obeť, nebo upuštěný nákup? Veřejnost má různé teorie, odborníci ale pracují s pravděpodobnější a jednodušší variantou.

Archeologové našli pod D35 záhadnou kostru krávy. Teorie o jejím původu se různí

Kosterní pohřebiště únětické kultury ze starší doby bronzové, tajemná kostra krávy s uříznutou a do břicha uloženou hlavou nebo vidina masového hrobu pod Chlumem z dob prusko-rakouské vojny. Archeologové zkoumají trasu budoucí D35 mezi Sadovou a Hořicemi a už po prvních několika týdnech práce se jim začínají rýsovat zajímavé objevy. S největšími kuriozitami se minulý týden poprvé pochlubili médiím.

Rituální obeť, nebo upuštěný nákup? Veřejnost má různé teorie, odborníci ale pracují s pravděpodobnější a jednodušší variantou

Archeologové našli pod D35 záhadnou kostru krávy. Teorie o jejím původu se různí

Kosterní pohřebiště únětické kultury ze starší doby bronzové, tajemná kostra krávy s uříznutou a do břicha uloženou hlavou nebo vidina masového hrobu pod Chlumem z dob prusko-rakouské vojny. Archeologové zkoumají trasu budoucí D35 mezi Sadovou a Hořicemi a už po prvních několika týdnech práce se jim začínají rýsovat zajímavé objevy. S největšími kuriozitami se minulý týden poprvé pochlubili médiím.

Přirozeně zachovalá mumie peruánského muže, uložená do polohy plodu v lůně, se svázanýma rukama a nohama

Jihoamerické mumie vydaly tajemství: Vypráví příběh dvou brutálních vražd

Němečtí patologové prozkoumali pomocí 3D počítačové tomografie tři jihoamerické mumie z předkolumbovské éry, nacházející se ve sbírkách německých muzeí. Skenování pomocí počítačové tomografie jim umožnilo podívat se, v jakém stavu jsou vnitřnosti mumií, aniž by bylo nutné je otevírat. Výzkum ukázal, že dva ze tří lidí, jejichž ostatky vědci zkoumali, byli brutálně zabiti.

Ludmila Říhová Zezulová, mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj. Celníci v Pardubickém kraji mají v době dovolených plné ruce práce.

Práce celníků je plná překvapení. V autě na silnici I/35 objevili kostru tygra

/ROZHOVOR/ Okurkovou sezonu v létě rozhodně nezažívají celníci v Pardubickém kraji. Plné ruce práce mají na letišti v Pardubicích i na silnicích. "Mušli si z dovolené u moře raději nevozte," radí mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Ludmila Říhová Zezulová. Práce celníků je plná překvapení, tím největším byla před lety kostra tygra objevená v autě na silnici I/35. A pozor, žádná skrýš neunikne vycvičeným psům, kteří doprovází celníky.

Ludmila Říhová Zezulová, mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj. Celníci v Pardubickém kraji mají v době dovolených plné ruce práce.

Práce celníků je plná překvapení. V autě na silnici I/35 objevili kostru tygra

Okurkovou sezonu v létě rozhodně nezažívají celníci v Pardubickém kraji. Plné ruce práce mají na letišti v Pardubicích i na silnicích. "Mušli si z dovolené u moře raději nevozte," radí mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Ludmila Říhová Zezulová. Práce celníků je plná překvapení, tím největším byla před lety kostra tygra objevená v autě na silnici I/35. A pozor, žádná skrýš neunikne vycvičeným psům, kteří doprovází celníky.

Kostra gorgosaura.

Vzácná kostra dinosaura se v aukci prodala za miliony. Vědci se bouří

Na přírodovědné aukci v New Yorku bylo možné zakoupit jedinečný exemplář - kostru smrtelně nebezpečného gorgosaura. Aukční síň Sotheby's nepochybovala o tom, že se najdou zájemci. Konečná částka nakonec dosáhla šesti milionů dolarů. Bylo to ale méně, než se očekávalo. 

Expozice dinosaurů v Dinosauria Museum Prague

Tyranosaurus rex má nové parťáky. Do Prahy dorazili alosaurus a stegosaurus

Jedna z největších soukromých sbírek dinosaurů Dinosauria Museum Prague roste. Tyranosaura rexe, triceratopse, diplodoka a další prehistorické obry v muzeu doplnila nesmiřitelná dvojice dinosaurů – obávaný alosaurus lovil stegosaury již před více než 150 miliony let. Poslední okamžiky před jedním z takových soubojů zachycuje nová expozice originální deset metrů dlouhé kostry alosaura Aliho a realistického modelu stegosaura Svena.

Kněžna a vévodkyně Eleonora Amálie se svým synem Josefem I. Adamem v roce 1727

Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu: Krumlovskou vévodkyni měli za upírku

Již 125 let straší čtenáře po celém světě krvelačný upír hrabě Drákula, který ožil v románu irského spisovatele Brama Stokera, vydaném poprvé v květnu 1897. Světově známý je také valašský kníže Vlad III. Napichovač, jenž se prý stal spisovateli k jeho hrdinovi vzorem. Méně známé je to, že Stoker se mohl inspirovat i v Čechách.

Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu

Upíří kněžna? Postava Drákuly prý byla napsána podle Eleonory, žila v Krumlově

Již 125 let straší čtenáře po celém světě krvelačný upír hrabě Drákula, který ožil v románu irského spisovatele Brama Stokera, vydaném poprvé v květnu 1897. Světově známý je také valašský kníže Vlad III. Napichovač, jenž se prý stal spisovateli k jeho hrdinovi vzorem. Méně známé je to, že Stoker se mohl inspirovat i v Čechách.