Kreativ

ŠTÍTEK: Marek Vácha

Bývalá krupárna v Dobrém je dnes sídlem organizace A Rocha.

Krupárna v Dobrém projde proměnou za víc než 20 milionů, stavět se začne v létě

/FOTO, VIDEO/ Zateplení, nové vytápění dvěma tepelnými čerpadly, nová učebna i ubytovací prostory pro účastníky několikadenních výukových programů nejen pro děti a mládež, ale i pro seniory – to je plánovaná rekonstrukce dvou třetin ekocentra Krupárna v Dobrém, Centra Keithe Morrise, sídla A Rocha – Křesťané v ochraně přírody, o.p.s.

Prodejní výstava olejomaleb Adama Popenko je v budějovické knihovně na Lidické. Koupí pomůžete Ukrajině. Výstavu zahájila primátorka.

Jihočeští výtvarníci vystavují na kraji, Honza Dědek bude křtít v Alšovce

Nemáte plány na víkend nebo příští týden? Navštívit můžete několik výstav, které právě začaly. Připraveny jsou i přednášky o historii nebo víře. V budějovickém sídle památkářů bude řeč o slavném architektovi Santinim. Prodejní výstava obrazů v knihovně pomůže Ukrajině. V Týně bude mít přednášku Marek Orko Vácha.

Součástí programu festivalu Meeting Brno jsou debaty, setkání, výstavy, přednášky, koncerty i Pouť smíření.

Na Meeting Brno míří dcera Arnošta Lustiga i princezna z Lichtenštejna

Sedmý ročník festivalu Meeting Brno s mottem Místa křížení začíná už v pátek 22. července. Letos se zaměří na vzájemné porozumění a přijetí odlišností. Zasadí je do souvislostí spojených s důležitými místy v Brně, kde se historicky křížily kultury i geny. Festival potrvá do 31. července.

Mariánská pouť v Žarošicích.

Pouť v Žarošicích očima věřící: v kostele je cítit vanutí Ducha svatého

Žarošice jsou po staletí významným poutním místem Česka. Hlavní Žarošská pouť Zlatá sobota se koná každoročně druhou sobotu v září, a to již od roku 1785. V pondělí následuje Mariánská pouť se mší svatou a světelným průvodem. Tu si nenechala ujít naše čtenářka Miroslava Jakubčíková. Děkujeme.

Aktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov.

Dvojí metr na Smíchově? Tam, kde město stavět může, soukromník nikoli

Zatímco v areálu smíchovského nádraží začne růst Terminál Smíchov, naproti přes Nádražní ulici soukromý developer stavět nesmí. Může za to přivaděč pitné vody, který se nachází pod městskými i soukromými pozemky a svádí vodu z okolních kopců až k řece. Město a Správa železnic ale na rozdíl od soukromníka postupují podle jiných pravidel.

Jak udržet energii v době covidu? Poradí KAMBA festival.

Jak udržet energii v době covidu? Poradí KAMBA festival

Pořadatelé zvou na letošní ročník táborského KAMBA festivalu, který se ponese pod heslem: Příležitost. Tentokrát se rozhodli pro výraznou změnu formátu – potkají se s účastníky online i osobně. A to 26. května, 2. června. a 9. června v online prostředí. Vyvrcholením festivalu pak bude osobní setkání v Táboře v sobotu 12. června.

Architekt Roman Koucký a Petr Hlaváček

Metropolitní plán bude dál vznikat bez Kouckého

Architekt Roman Koucký skončil jako šéf Kanceláře Metropolitního plánu. Podle pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR Praha), pod který kancelář spadá, jde o součást širší reorganizace. Koucký opakovaně čelil kritice různých skupin architektů, „zelených“ či zastánců přísnější památkové ochrany. 

Vizualizace oblasti Bubny-Zátory. Pohled na sever.

Město slibuje: plánování bude daleko jednodušší

Aby levá ruka věděla, co dělá pravá. Takový je účel chystané změny uvnitř pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR). Příspěvková organizace magistrátu má na starost zejména územní plánování a přípravu podmínek pro výstavbu nejen velkých rozvojových projektů.

Doprava v ulici V Holešovičkách.

Méně aut? Osmička chce změnit územní plán a radiálu zahloubit do tunelu

Zlepšení podmínek lidí žijících v okolí ulice V Holešovičkách v Libni je snad o krůček blíže realizaci. Rada městské části Praha 8 ve středu schválila návrh na změnu územního plánu, která umožní zahloubení rušné radiály do tunelu. Schválit jej musí ještě zastupitelstvo městské části, poté rozhodnutí odešle magistrátu.

Bochovský kostel rozezní tóny českého varhanního mistra.

Bochovský kostel rozezní tóny českého varhanního mistra

Mimořádné spojení varhanní virtuozity Jaroslava Tůmy a autorského čtení básní teologa, vědce a spisovatele Marka Váchy slibuje všem návštěvníkům „Varhanní koncert“, který proběhne 1. září od 18.00 hod. v kostele sv. Michaela Archanděla v Bochově.

Projekt Pražské židle & plácky je zkušebně před prodejnou Albert na Malvazinkách. Místní odpočinkovou zónu kritizují.

Střepy, vajgly, výheň. Lidé „brečí vzteky“ kvůli odpočinkové zóně u supermarketu

Web Prahy 5 lákal občany v polovině prázdnin sdělením: „Přijďte posedět!“ Magistrátní Institut plánování a rozvoje (IPR) vytvořil totiž nedaleko vily i hrobu zesnulého zpěváka Karla Gotta odpočinkovou zónu. Jenže projekt Pražské židle & plácky na Malvazinkách se místním příliš nezamlouvá. Také IPR přiznal, že aktuální řešení je v letních měsících poněkud nepraktické. A radnice si stěžuje na špatnou komunikaci s magistrátní organizací.

Ilustrační foto.

Kam na výlet? Projekt IPR pomůže objevit skryté kouty Prahy

Znáte tajemná zákoutí Klánovic, Radotína, Vinoře nebo Troji? Díky pražskému Institutu plánování a rozvoje (IPR) je bude možné detailněji prozkoumat. Na itineráři pracují středoškoláci, kteří cesty se skrytým tajemstvím na okraji metropole právě objevují.

Ilustrační foto.

V Praze má výrazně přibýt stromů. A to i v centru

Sen mnoha Pražanů mít v ulicích více stromů, které by v horkém létě město ochlazovaly, je opět o malý krůček blíže k realizaci. Návrhů na výsadbu v centru metropole padlo už nespočet, většinou ale narazily na existenci stávajících inženýrských sítí, kterými je Praha doslova protkaná. Dosud totiž měly kabely a trubky při rekonstrukcích a stavbě ulic absolutní přednost před stromy. Nyní by se ale mohla situace obrátit.

Komplex budov od architekta Karla Pragera poblíž pražských Emauz má být rekonstruován.

Slavné Pragerovy kostky se dočkají renovace. Měly by zmizet i bariéry v okolí

Nenápadné, architektonicky cenné Pragerovy kostky v areálu Emauz by konečně měly být rekonstruovány. Oprava sídla pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR), postaveného na konci 60. let ve stylu brutalismu, měla začít už loni. Magistrát chtěl do rekonstrukce investovat až miliardu korun, současná varianta v režii IPR by se měla pohybovat ve stovkách milionů korun.

Olšanská ulice v novém. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) vytvoří zadání pro její rozvoj a pohlídá budoucí výstavbu.

Nejošklivější. Nejzanedbanější. Žižkovská ulice Olšanská by se měla proměnit

Olšanská ulice na území dnešní Prahy 3 je už pouze zeměpisnou vzpomínkou na zaniklou vesnici Olšany, o níž najdeme v kronikách první zmínky už v roce 1306. Mešťanské dvory, potok a rybníky definitivně zanikly kvůli komunistickému režimu. Současná situace tohoto historického místa bývá témetam debat mezi obyvateli Žižkova. Magistrát hlavního města připraví studii, jak se dá Olšanská ulice (i vzhledem k rozvoji okolí) proměnit.

Nádraží Praha-Vyšehrad.

Šance pro nádraží Vyšehrad. Město jedná o koupi, ve hře je i vyvlastnění

/FOTOGALERIE/ Pražský magistrát plánuje odkoupit chátrající nádraží Vyšehrad. V budově by po rekonstrukci mohla být umístěna Slovanská epopej. O výkupní ceně bývalého nádraží se nyní jedná, ve hře je i vyvlastnění památky. Jednání potrvají do poloviny roku. Novinářům to dnes řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Schodiště mezi Táboritskou a Chelčického ulicí.

Seifertova ulice se promění, chystá se přesun tramvajových zastávek

Hlavní město Praha chystá významnou dopravní změnu na dolním Žižkově. V Seifertově ulici, kudy vede několik tramvajových linek včetně páteřní „devítky“, se budou přesunovat zastávky a měnit jejich názvy. Důvodem jsou podle Institutu plánování a rozvoje (IPR) především nevyrovnané vzdálenosti mezi zastávkami.

Kladenští zastupitelé udělili spolku Halda Cenu Statutárního města Kladna.

Kladenští zastupitelé udělili spolku Halda Cenu Statutárního města Kladna

Město Kladno ocenilo místní aktivní spolek Halda za posilování kladenské identity, prohlubování povědomí o historii Kladna, poukazování na jeho potenciál a možnosti rozvoje, a to formou vydávání knih s regionálním zaměřením, pořádáním kulturních, edukačních a společenských akcí, jakož i budováním místních komunit. Halda v Kladně působí sedm let a podílela se na vydání desítek publikací, organizaci vědeckých večerů Science Café, literárních večerů i naučných historických vycházek. Spolupracuje s Městem na oživování veřejného prostoru a komunitních aktivitách a v poslední době se podílí na vzniku Muzea věžáků Kladno.

Římskokatolický kněz Marek Vácha.

Kněz má v nemocnici místo, tvrdí Marek Orko Vácha

/ROZHOVOR/ Na plný úvazek se věnuje otázkám lékařské etiky. Ze své kanceláře uvnitř areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady však občas vyráží promlouvat s pacienty o těžkých tématech, jako je bolest či umírání. „Když mě zavolá nemocný nebo jeho příbuzný, neodmítám,“ uvedl Marek Vácha, řečený Orko. V dialogu o nemocničním kaplanství mluvil hlavně o roli kněze v léčebném procesu.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.

Bytová krize se v Praze letos ještě prohloubí. Odrazí se i na cenách

/INFOGRAFIKA/ Nových bytů se v Praze nestaví dost. Podle Institutu plánování a rozvoje (IPR) je v metropoli momentálně rozpracováno 126 rezidenčních projektů. Celkem by díky nim mělo v Praze přibýt 12 502 bytů. Letos jich ale bude zkolaudováno jen 4310. Jde o výrazný pokles oproti předcházejícím letům.

Vizualizace návrhu nové koncertní síně na Vltavské.

Vznikne u Vltavské obří koncertní hala? Institut plánování informacemi šetří

Postaví Praha novou velkou koncertní halu na Vltavské? To je jedna z dalších obřích investic, na které se bude muset nová koalice v metropoli shodnout. Přestože o tom na pražském Institutu plánování a rozvoje (IPR) čile diskutuje vedení města, přední tuzemští architekti i management festivalu Pražské jaro, institut je tentokrát skoupý na informace.

U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.

KRÁTCE: Trojská lávka bude do dvou let. Zastupitelé schválili i Dvorecký most

Pražští zastupitelé schválili stavbu nové lávky mezi Trojou a Císařským ostrovem. Konstrukce, která nahradí zřícený mostek, je navržena jako nesymetrická o šesti polích. Šířka lávky bude čtyři metry, pochozí část mostovky bude dřevěná. Na výběr dodavatele proběhne výběrové řízení, odhadovaná cena díla převyšuje 90 milionů korun. Lávka by měla být otevřena na jaře 2020.

Jihočeské divadlo. Ilustrační foto.

Pro jedny sexistický, pro jiné něžný

České Budějovice – Se začátkem nové sezony Jihočeského divadla si můžete na náměstí až do osmého listopadu prohlédnout výstavu plakátů ke 14 premiérovým titulům divadla.

Metropolitní plán se představuje Pražanům.

Městské části mají desítky výhrad k návrhu Metropolitního plánu

/INFOGRAFIKA/ Nepřehlednost, možná výstavba budov převyšujících okolní domy, matoucí pravidla pro rozvoj rekreačních území, nedostatečná ochrana současné podoby sídlišť. To jsou opakující se výtky, které v těchto dnech přicházejí na magistrát coby pořizovatele nového Metropolitního plánu. Návrh klíčového dokumentu pro další rozvoj Prahy pro něj připravil Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Metropolitní plán se představuje Pražanům.

Náměstkyně primátorky Kolínská kritizuje územní plán, jeho tvůrci ho brání

Náměstkyně primátorky Krnáčové a zároveň radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice) v pondělí představila novinářům celkem jedenáct okruhů připomínek k návrhu tzv. Metropolitního plánu. Nový územní plán podrobili kritice rovněž odborníci z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Kolínské ani akademikům se nelíbí, že plán nestanovuje dostatečně přísná pravidla - avšak ani záruky - pro majitele pozemků či developery. Metropolitní plán naopak hájí mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha. 

Stromy republiky - Vysočany. Lípa srdčitá, která se nachází před anglickým gymnáziem, byla zasazena žáky vysočanské školy za účasti představitelů vysočanské radnice. Stalo se tak 27. října 1928.

Zeleň Prahu ochlazuje a zadržuje vodu, části z ní hrozí zastavění

/INFOGRAFIKA/ Změny klimatu pociťují obyvatelé Prahy nejčastěji v létě ve výhni centra. Nepravidelné srážky vedou k suchu či bleskovým povodním. Jejich dopady pomáhá zmírnit zeleň a vodní plochy. Metropolitní plán však umožňuje zastavět až 10 procent těch stávajících.

Zahradkářská kolonie v pražské Libni.

Metropolitní plán odsoudí k zániku naše kolonie, bojí se zahrádkáři

Mají se lidé, kteří desítky let opečovávají záhonky v pražských zahrádkářských koloniích bát o svoji další existenci? Podle občanského spolku Arnika odsuzuje návrh Metropolitního plánu tyto ostrůvky zeleně k zániku. Zpracovatel plánu, pražský Institut plánování a rozvoje (IPR), naopak tvrdí, že osady bere jako fenomén, který je třeba chránit.