Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Cempírek

Fenomén, který knihkupci nevidí rádi. Knihobudky čtenářům ušetří i stokoruny.

Fenomén, který knihkupci nevidí rádi. Knihobudky čtenářům ušetří i stokoruny

/FOTO, VIDEO/ Na náměstích i návsích, na nádražích, v hospodách i obchoďácích. Všude tam můžete najít knihobudky, tedy pouliční knihovny, které slouží k bezplatnému půjčování a výměně převážně starších knih. V okrese Ústí nad Labem je lze počítat po desítkách. Naleznete v nich tituly nežádané, ale i skutečné poklady, nad nimiž plesá srdce nejednoho vášnivého čtenáře.

Dny otevřených atelierů, Jaroslav Platil.

Jihočeši se o víkendu podívali pod ruce umělců, ateliéry otevřeli už po patnácté

Pouze jednou za rok má veřejnost možnost navštívit některý z vybraných ateliérů a osobně se potkat s umělci, kteří žijí a tvoří v jižních Čechách. 15. ročník Dnů otevřených ateliérů se o tomto víkendu zaměřuje tematicky na knihu. Zájemci ale mohli poznat práci dalších výtvarníků, řemeslníků, designérů či architektů, užít si doprovodný program, workshopy a komentované prohlídky. 

Jiří Březina a jeho novinka Nalezeníarchiv Jiřího Březiny.

Jiří Březina napsal detektivku z Trhových Svinů s jihočeskou atmosférou

Před pár dny vyšla detektivkáři z Českých Budějovic Jiřímu Březinovi, který byl už dvakrát vyznamenán cenou Jiřího Marka za nejlepší detektivku, další kniha. V příběhu Nalezení se čtenářům již známý kriminalista Tomáš Volf vrací na dovolenou do svého rodného města, kde se zapojuje do případu, který řeší místní policie. Ztratila se totiž patnáctiletá Eliška, jejího malého brášku našli mrtvého.

Z fotbalového utkání I.B třídy Pátek - Sadská (1:0)

Sadskou čeká podle kouče náročný start. Cílem je záchrana, tvrdí Svoboda

Minimální změny v kádru hlásí funkcionáři sadského fotbalového mužstva, které se připravuje na další sezonu v krajské I.B třídě. A cíle? Žádné přehánění, kouč Milan Svoboda mluví o tom, že se chce s týmem co nejrychleji zachránit. I vhledem k těžkému losu na startu nového soutěžního ročníku.

Ilustrační foto

III. třída: Postup Hořátve, branky Kolečka, gólmana Janocska a veterána Cempírka

Tak už je znám i poslední postupující do jarních bodů do jedné ze skupin, kde se bude hrát o postup ze třetí třídy. Tím jsou fotbalisté Hořátve, kteří drželi všechny trumfy v rukách a pohlídali si svoji výhodu jednoho bodu před ostatními uchazeči o krok do „lepší“ tabulky. Doplnili tak patnáctku už známých týmů. Závěrečné kolo bylo velmi a velmi zajímavé. Gól dali gólman Janocsko, scénárista Petr Kolečko nebo jednašedesátiletý veterán Cempírek. A to nebylo zdaleka všechno…

Před nedávnem vyšla Janu Cempírkovi kniha Kdo se směje naposled.

Ke knize inspiroval Jana Cempírka příběh prarodičů

Na motivy rodinného příběhu a vyprávění babičky s dědou napsal českobudějovický spisovatel Jan Cempírek novelu Kdo se směje naposled. Vyšla nedávno. „Některé historky z knihy se opravdu staly. Není to skutečný příběh, ale beletrie,“ upozorňuje spisovatel.

Fotbalová legenda Sadské Jan Cempírek (vpravo)

Jednašedesát let? Žádný problém. Sadský Jan Cempírek pořád válí v I.B třídě

Jeho vrstevníci, ale třeba i ti o generaci mladší, už jen vysedávají podél zábradlí na fotbalových stadionech a popíjejí pivo. On ale stále běhá po trávnících. Za pár dní oslaví fotbalista Sadské Jan Cempírek šedesáté první narozeniny. A v tomto věku stále zvládne odehrát celé utkání v krajské I.B třídě. To se zdá až neuvěřitelné.

Šedesátník. Fotbalová legenda Sadské Jan Cempírek oslavila před pár dny kulaté jubileum

Šedesátník Cempírek: Mladí se dívají na mé kopačky a zapomínají mě bránit

/ROZHOVOR/ Má za sebou pořádnou porci zápasů. Aby také ne. Po fotbalových trávnících běhá několik desítek let. Je stále aktivním fotbalistou a to i přesto, že před pár dny oslavil šedesáté narozeniny. Jan Cempírek ze Sadské proslul mimo jiné tím, že celý život hraje v gumotextilových kopačkách. „Teď ke stáru mám výhodu, že mladí, kteří proti mně hrají, koukají pořád, co to mám na nohou a zapomínají mě bráni,“ směje se legenda Sadské.

Z fotbalového utkání I.B třídy Pátek - Sadská (1:2)

FOTO: Legendě slavící jubileum dali jako dárek vítězství v derby

Sadská se potýkala s problémy v sestavě, Pátku chyběl nápad a lehkost. Derby fotbalové I.B třídy na páteckém hřišti skončilo prohrou domácích. Do vedení se dostala Sadská z pokutového kopu. Ve druhé půli hosté navýšili vedení o další branku. Pátek korigoval pouze jedním gólem.

Ilustrační foto

Dva borci klubu Sány /Opolany vyfasovali nejvyšší tresty

Dva fotbalisté sdruženého klubu Sány / Opolany dostali od disciplinární komise Okresního fotbalového svazu v Nymburce nejvyšší tresty ze všech vyloučených fotbalistů v minulém kole. Radek Kučera dostal stopku na pět soutěžních utkání, jeho kolega Lukáš Syřínek si nekopne čtyři mistrovské zápasy.

Nový titul Jana Cempírka Nejšťastnější generace je o vlastní cestě a hledání štěstí.foto Petr Zikmund

Spisovateli Janu Cempírkovi zfilmují román

Poslední kniha Jana Cempírka, spisovatele žijícího v Českých Budějovicích, zaujala režiséra snímku Miss Hanoi Zdeňka Viktoru. Knihu Nejšťastnější generace se režisér rozhodl natočit, právě k ní vzniká scénář.

Ilustrační foto.

Titul „děda“ oslavil gólem

Tupadly – Takovou přestřelku oba týmy asi dlouho nepamatují. Fotbalisté Sadské nastříleli v dalším kole krajské I.B třídy čtyři góly, na body jim to ale nestačilo. Domácí Tupadly byly ještě o tři branky lepší, hattrickem se blýskl tupadelský Krajíček.

Noc literatury představila zájemcům čtyři texty současných evropských autorů.

Noc literatury: četli na netradičních místech

České Budějovice – Komorní galerie U Schelů měla otevřeno i ve středu v podvečer. Tam totiž bylo jedno ze stanovišť Noci literatury, celostátního projektu, který přibližuje současné evropské autory netradičním způsobem. Osobnosti čtou v intervalech ukázky z textů na místech, která jindy nejsou lehce dostupná.

Ilustrační foto.

Kouč Svoboda: Naše záloha měl devadesát sedm let

Milovice – Čtvrté okresní derby z posledních pěti utkání krajské I.B třídy sehráli fotbalisté Milovic. A zase nevyhráli. Potvrdili tak svoji mizérii z posledních zápasů. Na svém trávníku podlehli celku Sadské 1:2. Naopak hosté mají výbornou formu, vyhráli počtvrté za sebou.

Ilustrační foto

Mohli jsme dát klidně deset gólů, uvedl Svoboda

Radim – Navázali na výkon z dohrávky v Českém Brodu, to podpořili i čtyřmi zásahy a vyhráli. Fotbalisté Sadské porazili v dalším díle krajské I.B třídy mužstvo Radimi na jeho trávníku 4:2.

Ilustrační foto.

Levný podnájem v Praze? Pozor na podvodné inzeráty

Praha /INFOGRAFIKA/ - Sehnat cenově přijatelný podnájem v metropoli není lehké. Občas se ale na realitních portálech objeví vynikající nabídka. Prostorný byt, luxusní fotky a cena jako za garsonku. Něco na něm ale nehraje. Nikdy neexistoval.

Ilustrační foto

Šestapadesátiletý Cempírek Sadské k bodům nepomohl

Liblice – Kdyby sezona skončila po devátém kole, mohli být maximálně spokojeni. Závěr podzimní části sezony v krajské I.B třídě se ale fotbalistům Sadské nepovedl. Tým hrajícího trenéra Milana Svobody prohrál čtvrté utkání v řadě, naposledy to bylo na půdě Liblic.

Jaroslav Pulkrábek křtil knihu pověstí ze Šumavy.

Pověsti jsou v tištěné knize

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Po dvou elektronických knihách vychází i první tištěná. Řeč je o pověstech, které sobotu co sobotu můžete číst na stránkách Prachatického deníku od 7. listopadu 2009.

TRAINSTORY. Román Rafinerie Jana Cempírka (na snímku) o pouličních muzikantech, jezdících načerno vlakem, vychází jako e-kniha. Křtí se 22. listopadu ve volarské galerii Bobík.

Román Jana Cempírka o pouličních muzikantech vychází nyní jako e-kniha

Volary – V melodii chraplavého saxofonu se protínají osudy mladých pouličních muzikantů Pierra, Michala a Agnes. Román Rafinerie, trainstory a prvotina Jana Cempírka, vychází jako e-kniha v nakladatelství DriftBooks. Křtít se bude 22. listopadu ve volarské galerii Bobík. Knihu do spleti digitálních kolejí vypraví přesně v 17.06 hodin spisovatel, povoláním výpravčí, Roman Kozák.

Vzácná alba.

Žena archivuje snímky z I. světové války

Havlíčkův Brod - Unikátní sbírku několika desítek fotografií z první světové války, a také následující občanské války v Rusku, v Havlíčkově Brodě opatruje bývalá učitelka Lucie Honsigová.