Kreativ

ŠTÍTEK: Plato

Ostravská galerie Plato. Ilustrační foto.

V Platu promítnou Markétu Lazarovou

Markétu Lazarovou, fascinující historickou baladu režiséra Františka Vláčila z roku 1967, mohou zájemci zhlédnout v pátek 17. ledna od 19 hodin v galerii Plato. Titulní hrdinkou je ctná dívka, předurčená klášteru, ale přinucená stát se milenkou násilnického mladíka.

Ostravská galerie Plato. Ilustrační foto.

V Platu budou promítat Švejka i Vlčí boudu

Ostravská městská galerie PLATO připravila speciální povánoční projekce ve spolupráci s Národním filmovým archivem. Kino-víkend se uskuteční ve dnech 27. až 29. prosince 2019, během kterého budou promítány dva díly digitálně zrestaurovaného Švejka, horor Věry Chytilové Vlčí bouda a animované pásmo pohádek pro děti. 

Vizualizace nového bytového domu na Janáčkově ulici v centru Ostravy.

Centrum města Ostravy čekají masivní investice. V jaké jsou fázi?

/VIZUALIZACE/ Proměna bývalých jatek v moderní zázemí pro galerii umění začne příští rok na jaře, už na podzim ale odstartuje výstavba bytového domu v Janáčkově ulici. A kvůli projektu Nových Laubů u Ostravského muzea bude zase brzy zrušeno tamní parkoviště.

Ostravská galerie Plato. Ilustrační foto.

TIP Deníku: Tři silná témata pohledem tří vědkyň, teoretiček a umělkyň v PLATO

Ostravská galerie PLATO se v červnovém programu zaměří na tři společensko-politická témata. O sexualitě a postavení žen v období socialismu promluví docentka Kateřina Lišková. Polka Zuzanna Radzik rozebere téma genderu v církvi a na workshopu s Karolinou Brzuzan se účastníci dozvědí, co jedí lidé v místech válečných konfliktů, hladomorů a ekonomických krizí.

Městská jatka v Ostravě.

Jednání skončila. Město Ostrava koupí jatka

Ostravští radní na svém zasedání schválili podobu smlouvy se společností Bauhaus o odkupu památkově chráněných jatek a budovy po bývalém hobby marketu. Po dlouhých jednáních o ceně se domluvili na částce téměř 80 milionů korun.