Kreativ

ŠTÍTEK: Kosice

S kamarádem kosem

O Žlutěnce. Kapitola 13: Doktorka kosice

Potom, co Nejstaršího pomuchlalo štěňátko, si ptáčata sbírala potravu jen na jejich stromě. Nejstarší však nesměl opustit dokonce ani hnízdo, rodiče ho krmili jako v době, když byl malinký. Na večer, po večeři, jakmile se vrátili do hnízda, začal se Nejstarší třást zimou. Rodiče se ustaraně na sebe dívali. Pak Modráček odletěl. Po nějaké době přilétl nazpět s kosicí.

Zaplavené Káranice

VIDEO: Popadané větve, vytopené garáže a sklepy. Na Hradecku opět řádily bouřky

/FOTO, VIDEO/ Popadané větve, ale i zatopené sklepy museli v noci po intenzivních bouřkách řešit krajští hasiči. Například v Káranicích nedaleko Chlumce nad Cidlinou silné deště zaplavily asi dvacítku rodinných domů a garáží. V obci se navíc tvořily laguny z vody, která nestačila odtékat kanalizací. Hasiči vodu odčerpali a preventivně do obce navezli pytle s pískem.

Hasiči z Nového Města nad Cidlinou se radují z nového vozidla.

Hasiči z Nového Města se radují z nového vozidla

/HASIČI KOLEM NÁS, FOTO/ Hasiči z Nového Města u Chlumce nad Cidlinou převzali v letošním roce od společnosti Auto Trutnov s.r.o. nový DA L1Z, Ford Transit Kombi s požárním nákladním přívěsem.

Pilnáčkova továrna v Hradci Králové.

Na co kam: Koncert v areálu bývalé továrny

/POZVÁNKY/ Nedávno vzniklý hudební klub Továrna pořádá v sobotu od 19.30 hodin Nedalo Fest. Na dvoře areálu bývalé Pilnáčkovy továrny vystoupí brněnští Where Are We Now nebo hiphopové duo 559 or Deuces Wild z nedalekých Třebechovic. Vstupné na akci je dobrovolné.

Marcela Holanová na archivním snímku

Festival Kosi na vsi přivítá devět kapel

Prázdniny tradičně patří festivalům - velkým pro tisíce lidí, ale i těm komorním. Jeden z těch malých, téměř rodinných, se uskuteční v sobotu 27. července v Kosicích nedaleko Nechanic.

Stačila chvilka. O osudu Adama bylo rozhodnuto

Stačila chvilka. O osudu Adama bylo rozhodnuto

Opatov /FOTOGALERIE/ – Ve svých rodičích vidí často své vzory, ti zase občas do dětí vkládají své sny. Platí to ve sportu a v motorismu dost možná dvojnásob. Proto jsou ochotní obětovat takřka cokoliv. „Podporovat dítě v motoristických soutěžích je řehole. Stojí to hodně peněz a moře času v dílně i na závodech,“ říká Jiří Šaroun.

Poškozený semafor na hradecké křižovatce Mileta.

Pondělní blesková smršť postihla zejména Hradecko

Královéhradecko - Párminutová větrná smršť způsobila kolem pondělní 16. hodiny spoušť v krajském městě a v jeho okolí. Hasiči měli plné ruce práce s odklízením škod i na Rychnovsku. Bezprostředně po bouřce vyjížděli v rámci Královéhradeckého kraje ke 25 událostem. V 17 případech v samotném Hradci Králové a jeho bezprostředním okolí.

Ilustračni foto

Kam za zábavou v okolí v těchto dnech?

Hradecko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Chcete, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.hradecky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.

Ilustrační foto

V Nové Pace hodnotili i připravovali novou sezónu

Nová Paka - V polovině ledna se konala v budově Autoklubu Nová Paka ve Štikově výroční členská schůze autoklubu. Vedle organizačních procedur, jako byla volba výboru AK a revizní komise, se většina programu soustředila na hodnocení sportovních akcí v roce 2017 a na informace k připravovaným závodům v letošní sezóně.

Požár aut v Měníku

V Měníku neznámý pachatel zapálil auta

Měník - Rušné pondělní ráno zažili hasiči v malé obci Měník nedaleko Nového Bydžova. Kolem pondělní druhé hodiny ranní zasahovali u požáru dvou osobních automobilů. Podle hasičů je někdo zapálil úmyslně.

Kosice cup 2017

Ve Štikovské rokli opět burácely motory

Nová Paka - Na dobře připravené trati po pátečním lijáku si rozdali souboj o body závodníci seriálu Kosice cup ve dvanácti kategoriích - od těch nejmenších s motorem s odstředivou spojkou, přes kartkrosy, plechová auta, až po velké buginy.

Nejlepší stolní tenisté na turnaji v Pískové Lhotě.

Favorité brzy vypadli, výhru si odvezl Roman Procházka

Písková Lhota – V sokolovně v Pískové Lhotě se uskutečnil 14. ročník Memoriálu Zdeňka Fajmana ve stolním tenisu za účasti čtyřiceti stolních tenistů s celkem třiadvaceti oddílů. Vítězem se stal Roman Procházka s Velkého Oseka.

Vyspělá a opeřená mláďata, která jsou schopná poskakovat  či pobíhat po zemi nepotřebují pomoc.

V záchranných stanicích končí ptáčata, která pomoc nepotřebují

V záchranných stanicích nyní často končí mláďata ptáků, která žádnou pomoc nepotřebují. Hnízda opustila dobrovolně, ale lidé to netuší a ve škodlivé snaze jim pomoci je sbírají. Ve středu o tom informovala mluvčí Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Zdeňka Nezmeškalová.

Vyspělá a opeřená mláďata, která jsou schopná poskakovat  či pobíhat po zemi nepotřebují pomoc.

V záchranných stanicích končí ptáčata, která pomoc nepotřebují

Praha - V záchranných stanicích nyní často končí mláďata ptáků, která žádnou pomoc nepotřebují. Hnízda opustila dobrovolně, ale lidé to netuší a ve škodlivé snaze jim pomoci je sbírají. Ve středu o tom informovala mluvčí Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Zdeňka Nezmeškalová. Stanice sdružené v Národní síti přijaly od počátku roku více než 5000 zvířat. Nejčastěji se nyní do záchranných stanic dostávají drobní pěvci jako kosi, drozdi a vrabci nebo sovy, například kalousi a puštíci. Hnízda opouštějí v rámci svého přirozeného vývojového cyklu. Létat sice začnou až za několik dní, ale rodiče je i mimo hnízdo krmí. Lidé je ale odnášejí k odborníkům.

Ilustrační foto.

Přes sídliště pojedou autobusy

Pardubický kraj, Chrudim - Chrudimskými ulicemi Dr. Václava Peška a Víta Nejedlého pojedou autobusy v době prací v křižovatce ulic Škroupova a Vrchlického.

Ilustrační foto.

Rekonstrukce chrudimské kanalizace začne až po Velikonocích

Chrudim – Během tohoto měsíce začne plánovaná velká rekonstrukce vodovodní a kanalizační sítě, která postupně zasáhne celou délku chrudimských ulic Palackého a Obce Ležáků. Odstartuje však s malým zpožděním, neboť původně ohlášený termín 10. dubna dodržen nebude.