Kreativ

ŠTÍTEK: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) - Ilustrační foto

Dům na Floridě v březnu zasáhl zbytek odpadu z ISS, potvrdila NASA

Tmavý kovový předmět o rozměrech malé plechovky, který minulý měsíc proletěl střechou obytného domu na jihu amerického státu Florida, byl kus odpadu vypuštěného z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V pondělním prohlášení to potvrdila americká vesmírná agentura NASA. Předmět identifikovala jako zbytek materiálu vyřazeného v roce 2021.

Keplerův vesmírný teleskop

Keplerův teleskop lidem otevřel oči. Jeho první exoplaneta byla výjimečná

Zařadil se mezi nejúspěšnější projekty amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Keplerův dalekohled hledal za hranicemi sluneční soustavy planety, na kterých by mohl být život. A byl v tom mimořádně úspěšný. Exoplanet našel přes 2600. První planetu mimořádně podobnou naší Zemi objevil 17. dubna před deseti lety.

Některé pokojovky čistí vzduch více než jiné.

Pořiďte si přírodní čističku vzduchu. Tuto rostlinu doporučuje samotná NASA

Čerstvého vzduchu doma docílíte několika způsoby. Častějším větráním, luxováním, utíráním prachu i dezinfekcí povrchů. Vyčistit vzduch v domácnosti však dokážou podle NASA i některé rostliny v čele s gerberou, kterou většinou nosí lidé domů jako součást řezané kytice. Pěstovat se dá ale i doma v květináči jako pokojová rostlina. Ovzduší však čistí i mnoho dalších rostlin, které jsou navíc naprosto nenáročné na péči a porostou i úplným začátečníkům.

Je možné komunikovat s mimozemskou civilizací pomocí Slunce, nebo protonů měnících svou velikost? Experti se vyjádřili k novému seriálu Netflixu Problém tří těles. Ilustrační snímek

Problém tří těles v realitě: Přes Slunce a protony lze teoreticky komunikovat

Teoreticky pravděpodobné jevy jsou základem některých událostí v seriálu Problém tří těles z produkce Netflixu. Vědci vysvětlili, zda je možné komunikovat s mimozemskou civilizací pomocí Slunce, nebo protonů měnících svou velikost, a další zásadní události populárního díla. Řekli také, které jevy jsou zcela fiktivní.

USA zažily v roce 2017 poprvé od roku 1918 úplné zatmění Slunce napříč celým územím.

Zatmění Slunce má vliv na přírodu. Zvířata i rostliny se při něm chovají divně

V pondělí 8. dubna 2024 bude v Severní Americe viditelné úplné zatmění Slunce. Vesmírný úkaz fascinující lidi má však zvláštní vliv i na chování zvířat. Brzká a krátce trvající tma naruší biologický rytmus živočichů a může vyvolat sborové soví houkání, cvrlikání cvrčků i kvákání žab, ve vzduchu půjde vidět létající netopýry nebo z dálky slyšet vytí probuzených kojotů či štěkání lišek.

Vesmírný odpad. Ilustrační snímek

Vesmírný odpad spadl na dům a málem zasáhl dítě. NASA případ vyšetřuje

Kus vesmírného odpadu nejspíš pocházejícího z Mezinárodní vesmírné stanice propadl domem ve Spojených státech a jen těsně nezasáhl uvnitř se nacházející dítě. Ojedinělým případem se nyní zabývá kosmická agentura NASA, která zjišťuje původ předmětu. Ačkoliv jsou pády trosek z vesmíru na lidská obydlí výjimečná, v minulosti se už několik podobných událostí stalo.

Nový detailní snímek černé díry Sagittarius A* z roku 2024.

Snímky černé díry v Mléčné dráze odhalily, že se podobá kolosu z daleké galaxie

Nové snímky supermasivní černé díry Sagittarius A* odhalují překvapivé podobnosti s daleko větším příbuzným z jiné galaxie. Nová studie naznačila, že silná magnetická pole mohou být u černých děr univerzálním jevem. Vědci se nyní snaží zjistit přítomnost výtrysků a odhalit tajemství ztráty energií těchto vesmírných kolosů.

Thomas Stafford

Zemřel Thomas Stafford. Amerického astronauta proslavilo vesmírné podání rukou

Ve věku 93 let  v pondělí 18. března po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.

Vedoucí líšeňské knihovny Vendula Turková vysvětluje, že knihovny už dávno nejsou jen o knihách.

Babičku naučili s 3D tiskárnou. Vnuk jenom koukal, říká mladá knihovnice z Brna

Je usměvavá, energická, kromě práce s knihami hbitě programuje 3D tiskárnu či vypomáhá s virtuální realitou. Mladá vedoucí knihovny Jiřího Mahena v brněnské Líšni Vendula Turková tvrdí, že se považuje za typickou knihovnici, jenom už to znamená něco úplně jiného než v minulosti. „Přizpůsobujeme se lidem a jejich moderním požadavkům. Knihovna už dávno není jenom o knihách,“ říká.

Ilustrační snímek

Mimozemšťani? Nikoli. Pozorovaná UFO byla špionážní letadla, oznámil Pentagon

Jako talířky, které hodíte přes vodní hladinu. Tak v roce 1947 ohodnotil devět podivných objektů na obloze nad Kaskádovým pohořím v USA americký pilot Kenneth Arnold. Mimoděk tím začal psát první řádky novodobé historie pozorování neidentifikovatelných létajících objektů (UFO). Britský server BBC nyní přišel s teorií podloženou zprávou Pentagonu, že za nárůstem pozorování UFO v 60. letech minulého století stály testy amerických špionážních letadel a vesmírných technologií.

Francouzská značka Coperni, která už v minulosti několikrát ohromila módní nadšence svým experimentováním, představila na Pařížském týdnu módy unikátní kabelku

Nadpozemsky lehká. Značka Coperni vyvinula kabelku, kterou tvoří hlavně vzduch

Francouzská značka Coperni, která už v minulosti několikrát ohromila módní nadšence svým experimentováním, představila na Pařížském týdnu módy unikátní kabelku. Je vyrobena ze speciálního materiálu používaného Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) pro zachycování hvězdného prachu. Kabelka, již z 99 procent tvoří vzduch, se stala na internetu virální senzací.

Lunární modul Odysseus společnosti Intuitive Machines

Modul Odysseus si při přistání na Měsíci zlomil nohu. Brzy mu dojde energie

Modul Odysseus, který se minulý týden zapsal do dějin dobývání vesmíru jako první soukromé kosmické plavidlo s měkkým přistáním na Měsíci, si při dosednutí na lunární povrch zlomil nohu a pak se převrátil. Podle agentury AP to uvedl jeho výrobce, americká společnost Intuitive Machines. Firma předpokládala, že modul bude fungovat minimálně týden, nyní se podle ní blíží úplné ztrátě energie a s nadcházející lunární nocí provoz ukončí pravděpodobně už během dneška.

Vizualizace modulu Odysseus společnosti Intuitive Machines na Měsíci

Lunární modul Odysseus přistál na Měsíci. Navázal spojení se Zemí

Modul Odysseus od americké firmy Intuitive Machines dnes přistál na povrchu Měsíce a k Zemi začal zhruba dvě hodiny po dosednutí vysílat data. Řídicí středisko čeká na plné potvrzení stavu modulu, už teď je však podle společnosti jisté, že se Spojené státy po více než půl století vrátily na lunární povrch. Odysseus se zároveň stal prvním soukromým kosmickým plavidlem v dějinách, kterému se podařilo dosednout na povrch Měsíce.

Planeta Jupiter na snímku NASA ze 3. dubna 2017.

Jupiter byl kdysi placatý. Měl tvar jako nadýchaný lívanec, překvapili vědci

Zastánci konspirační teorie, že je Země placatá, neboli plochozemci, se mohou radovat. Jejich víra je alespoň částečně pravdivá u velkých plynných obrů Sluneční soustavy. Podle nové teorie totiž tyto planety při vzniku nevypadají jako koule, ale spíš jako nadýchaný lívanec. Kulatý tvar nabírají až se stářím.

Raketa Falcon 9 s přistávacím modulem Nova-C společnosti Intuitive Machines odstartovala k Měsíci

K Měsíci odstartovala mise IM-1. Pokusí se o první soukromé přistání v historii

Přistávací modul Nova-C společnosti Intuitive Machines ve čtvrtek na raketě Falcon 9 odstartoval z floridského mysu Canaveral. Plavidlo míří k Měsíci, kde se v rámci mise IM-1 pokusí o první soukromé přistání vůbec. V případě úspěchu také Intuitive Machines přispěje k americkému novodobému dobývání Měsíce, kde Nova-C přistane jako první americký modul od roku 1972.

Vesmír lidstvo fascinuje od pradávna. Ilustrační foto

Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko překonal rekord délky pobytu ve vesmíru

Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko se stal člověkem, který strávil nejdelší dobu ve vesmíru. V neděli o tom informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos. Devětapadesátiletý Kononěnko strávil ve vesmíru za svoji kariéru více než 878 dnů a 12 hodin. Dosavadním držitelem rekordu byl od roku 2015 Kononěnkův krajan Gennadij Padalka, připomíná agentura AP. Padalka ve vesmíru pobyl celkem 878 dnů, 11 hodin, 29 minut a 48 vteřin.

Vozítko Opportunity

Rekordman na Marsu: Vozítko Opportunity bylo podle vědců cílevědomé jako člověk

Příležitost. Tak zní český překlad anglického slova Opportunity. Přesně takové jméno dostala sonda, kterou americký Národní úřad pro letectví a vesmír vyslal do kosmu v roce 2003, aby nasbírala informace o Marsu. A přístroj využil svou příležitost naplno. Na Marsu vozítko Opportunity přistálo v lednu přesně před 20 lety a lidstvu poskytlo přelomové poznatky. 

UJEP přispívá k výzkumu komunikace v kosmických posádkách.

UJEP přispívá k výzkumu komunikace v kosmických posádkách

Fakulta sociálně ekonomická Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (FSE UJEP) se podílela na výzkumném projektu, jehož cílem bylo prozkoumat komunikaci posádek během několika tzv. analogových izolačních simulací kosmických misí. Jedna z oblastí analýzy, publikovaná ve vědeckém časopise Aerospace, zdůrazňuje klíčový význam komunikace pro úspěch vesmírných misí.

Sonda Parker Solar Probe agentury NASA se 24. prosince přiblíží k Slunci a získá vzorky

Nejslavnější okamžik od přistání na Měsíci. NASA se vůbec poprvé dotkne Slunce

Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos proletí kolem Slunce. Cíle dosáhne po šesti letech od vypuštění do vesmíru, kde při extrémně vysokých teplotách má získat první vzorek z atmosféry centrální hvězdy Sluneční soustavy. Podle vědců se bude jednat o historický okamžik, který přirovnávají k prvnímu přistání na Měsíci.

Io je vulkanicky nejaktivnějším tělesem ve sluneční soustavě. S průměrem 2 263 km je o něco větší než pozemský Měsíc.

Sonda Juno může odhalit tajemství měsíce Io. Proletí kolem něj extrémně blízko

Vesmírná sonda Juno proletí v sobotu 30. prosince těsně kolem Jupiterova vulkanického měsíce Io. Bude to nejbližší průlet tělesa ze Země za posledních 20 let. Juno se k měsíci přiblíží na vzdálenost asi 1 500 kilometrů od jeho povrchu. Nasbírá přitom údaje, které vědcům pomohou zjistit více informací o vulkanické činnosti a geologických vlastnostech jednoho ze čtyř největších měsíců plynného obra.

Zatím naposledy byla Halleyova kometa pozorovatelná ze Země v roce 1986

Příběh o Betlémské hvězdě? Za vším mohla být Halleyova kometa

Přesně před 265 lety odborníci doložili existenci Halleyovy komety. Právě toto vesmírné těleso přitom mohlo při jednom ze svých průletů kolem Země inspirovat příběhy o Betlémské hvězdě. Na její další pozorování si lidstvo bude muset počkat ještě několik desítek let. 

Východ Země - jeden z nejslavnějších snímků 20. století pořídil astronaut Bill Anders z mise Apollo 8.

Podívej, vychází Země. Apollo 8 obletělo Měsíc na Vánoce, poslalo dojemný vzkaz

Přesně před 55 lety odstartovala do vesmíru americká mise Apollo 8. Přestože představovala velmi rizikový krok, byla úspěšná - na Štědrý den se tříčlenná posádka jako vůbec první dostala na oběžnou dráhu Měsíce a přirozený satelit Země obletěla. Pořídila při tom nejen ikonickou fotografii. Na Zem muži od Měsíce poslali i speciální vánoční přání.