Kreativ

ŠTÍTEK: Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Citát Komenského v noci nesvítí a dvě lípy ze tří uschly. Přerovská radnice reklamuje repliku studny na Horním náměstí, která byla zhotovena teprve loni.

Lípy uschly, citát Komenského nesvítí. Přerov reklamuje repliku studny

Repliku historické studny, která od loňského roku zdobí Horní náměstí v Přerově, muselo město reklamovat. Přerované už delší dobu upozorňovali na to, že se dvěma ze tří zasazených lip nedaří a usychají. Tropická vedra v létě zasadila dřevinám poslední ránu a už na první pohled je zřejmé, že se nevzpamatují. Není to ale jediný šlendrián - protože je nefunkční osvětlení nápisu na studni a město zjistilo i další závady, rozhodlo se stavbu reklamovat.

Úroda třešní. Ilustrační snímek.

Na Znojemsku zrají třešně. Ovoci škodil mráz i špačci. Do sadů zvou i sběrače

Šťavnaté plody nejrůznějších odstínů sytě červené barvy. Že je určitě řeč o jahodách? Omyl, po prvních raných odrůdách jahod začínají v těchto dnech dozrávat rovněž včasné třešně. Stejně jako v případě jahod využívají mnozí Jihomoravané také u třešní čím dál více takzvaných samosběrů, díky kterým si oblíbené ovoce nasbírají o desetikoruny levněji. Zatímco někteří sadaři se zájemce chystají mezi svou úrodu pustit už příští víkend, jiným první letošní sklizeň zdecimovali špačci.

Choroby kmínků révy vinné se rozvíjí skrytě uvnitř dřeva. Nejničivější je ESCA, na niž nepůsobí žádné současné přípravky.

Spása pro víno z jihu Moravy: vědci objevili lék na smrtící chorobu révy

Je černou noční můrou vinařů nejen na jižní Moravě, ale i v celém světě. Neléčitelná choroba kmínků zvaná ESCA už za poslední roky zdecimovala zhruba pětinu vinic a škody se šplhají přes sto milionů korun. Naděje nyní svitla z laboratoří vědců Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. K jejich objevu na léčivý přípravek posloužily bakterie z Afriky.

Choroby kmínků révy vinné se rozvíjí skrytě uvnitř dřeva. Nejničivější je ESCA, na niž nepůsobí žádné současné přípravky.

Spása pro víno z jihu Moravy: Vědci z Brna objevili lék na smrtící chorobu révy

Je černou noční můrou vinařů nejen na jižní Moravě, ale i v celém světě. Neléčitelná choroba kmínků zvaná ESCA už za poslední roky zdecimovala zhruba pětinu vinic a škody se šplhají přes sto milionů korun. Naděje nyní svitla z laboratoří vědců Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. K jejich objevu na léčivý přípravek posloužily bakterie z Afriky.

Zástupci břeclavské tiskárny Etiflex převzali ve středu večer v italském Miláně prestižní ocenění. Etikety z jejich produkce zabodovaly v celosvětové soutěži.

Velká paráda. Břeclavští převzali v Miláně prestižní ocenění za etikety

/FOTO/ Saka, zářivé dámské róby a úsměvy. Blesky fotoaparátů na pódiu a velká sláva. Zástupci břeclavské tiskárny Etiflex převzali ve středu večer v italském Miláně prestižní ocenění. Etikety z jejich produkce zabodovaly v celosvětové soutěži. „Právě si užíváme slavnostní galavečer v Miláně, kde přebíráme ocenění za nejlepší světové etikety WorldStar Awards. Titul získaly etikety Zahradnická fakulta MENDELU a Zuřivec & Vinařství Filip Mlýnek. Obě vítězné etikety navrhoval Aleš Sadil. Aleši, děkujeme,“ podělili se Břeclavští o svůj úspěch s přáteli na sociální síti.

Lednický Rybniční zámeček hostil tradiční velikonoční výstavu.

Energie jara rozsvítila diky studentům floristiky lednický Rybniční zámeček

Tak jako každý rok, i letos se uskutečnila květinová výzdoba na Rybničním zámečku u Lednice. Je to již dvanáctý ročník floristické výstavy s tématem „Energie jara“, kterou vytvořili studenti ZF MENDELU, pod vedením Jarmily Neugebauerové a Miloše Jurici. Děkujeme Miloši Ruferovi za pěkný příspěvek a fotky.

Studenti Zahradnické fakulty v Lednici v Hruškách na Břeclavsku.

Obnova parku v Hruškách po tornádu: podívejte se na vítězný návrh studentů

/VIDEO/ Loni v červnu tornádo zničilo v Hruškách i park Na Zahajce. Jeho novou podobu navrhovali v soutěži studenti z Ateliéru biotechniky na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. „Mám z toho velkou radost. Šlo vidět, že byli studenti motivovaní a bavila je práce na reálném projektu,“ zhodnotil za pořadatele z Ústavu biotechniky zeleně Přemysl Krejčiřík.

Studenti Zahradnické fakulty v Lednici v Hruškách na Břeclavsku.

Obnova parku v Hruškách po tornádu: Prohlédněte si vítězný návrh studentů

/VIDEO/ Loni v červnu tornádo zničilo v Hruškách i park Na Zahajce. Jeho novou podobu navrhovali v soutěži studenti z Ateliéru biotechniky na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. „Mám z toho velkou radost. Šlo vidět, že byli studenti motivovaní a bavila je práce na reálném projektu,“ zhodnotil za pořadatele z Ústavu biotechniky zeleně Přemysl Krejčiřík.

Hnutí Brontosaurus úspěšně zahájilo obnovu zeleně po tornádu v Mikulčicích. Do akce se zapojilo přes 150 lidí pod dohledem zkušených odborníků.

V Mikulčicích opět pomáhali dobrovolníci. Tentokrát s výsadbou stromořadí

Občané Mikulčic, dobrovolníci i odborníci se o víkendu zapojili do první veřejné výsadby po ničivém červnovém tornádu, jež v obcích zničilo stovky stromů a keřů. Akce Den pro stromy, kterou organizovalo Hnutí Brontosaurus v Mikulčicích, byla nejen o výsadbě stromořadí, ale i komunitní slavnosti, jež obnovu zeleně zahájila.

Karel Hanák.

Vinařství? Součást rakouské kultury, popisuje u sousedů oceněný vědec Hanák

Čtvrt století působí pětapadesátiletý Karel Hanák z Velkých Bílovic ve Výzkumném ústavu prestižní Vinařské školy v rakouském Klosterneuburgu. V říjnu loňského roku ho za jeho dlouholeté bádání ocenil tamní prezident Alexander van der Bellen, když mu udělil státní vyznamenání – Zlatou medaili za zásluhy Rakouské spolkové republiky. „Konkrétně šlo o práci v oblasti aplikovaného vinohradnického výzkumu. V krátkosti to znamená za výzkumnou činnost, publikační práci a za činnost v oblasti přeshraniční spolupráce mezi Českou, Slovenskou a Rakouskou republikou,“ shrnuje skromně vědec.

Studenti aranžují květiny

Tip na středu 27. listopadu: Studenti aranžují květiny

Jak dokážou naaranžovat květiny studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity si mohou prohlédnout zájemci v vestibulu budovy A v lednickém kampusu. Pod vedením Jarmily Neugebauerové studenti aranžmá budou obměňovat až do 4. prosince.

Žně u Velkého Meziříčí.

Nejsou lidi. Už i menší sedláci investují miliony do robotů

Traktory napojené na GPS systémy, jež zorají a osejí pole s přesností na centimetry. Dojicí přístroje či zařízení na namíchání krmných směsí na míru podle aktuálních potřeb stáda. Tak dnes vypadá nejmodernější technika, kterou ve stále větší míře používají zemědělci, české nevyjímaje.

Trvalé bydliště - venkov je nový seriál České televize, v němž se objeví i vinařství Skrášek z Perné i Zahradnická fakulta Mendelu v Lednici.

Seriál o venkově natáčeli v Perné i Lednici

Perná, Lednice – Rodinné vinařství Pavel Skrášek z Perné, či Zahradnická fakulta Mendelu v Lednici se staly místem natáčení nového seriálu České televize s názvem Trvalé bydliště – venkov.

Ilustrační foto

PIWI vínu houby neuškodí. Představí je na přednášce

Valtice – Do valtického Centra Excelence přijede přednášet profesor Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Na přednášce, která se uskuteční v úterý, představí speciální PIWI odrůdy révy vinné. Ty jsou odolné vůči houbovým chorobám a jejich hrozny jsou vhodné nejen pro výrobu bio vín, ale i k jídlu.

Představí kiwi odolné mrazu

Tip Deníku: Představí i kiwi odolné mrazu

Lednice – Pro zájemce o pěstování netradičních druhů ovoce pořádá Zahradnická fakulta Mendelu výstavu s přednáškou. Začíná ve čtyři hodiny odpoledne ve vestibulu budovy A v lednickém kampusu.

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Farmáři nabídnou regionální potraviny

Brno - Sezónní a místní potraviny mohou ochutnat návštěvníci Slowfood – festivalu chutí jižní Moravy. Své produkty tam představí regionální farmáři i studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Ilustrační foto.

Kniha o víně boduje ve světě. Práci jihomoravských odborníků ocenili v Paříži

Jižní Morava - Z cenného úspěchu se mohou radovat autoři publikace o výrobě vína Vinařská technologie Josef Balík a Jan Stávek, kteří působí na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Mezinárodní organizace pro révu a víno jim za ni v Paříži udělila prestižní ocenění v kategorii enologie, což je nauka o víně a vinařství.

Ilustrační foto

Liga odolných. Hibernal vede u PIWI odrůd

Jižní Morava – Jeho dostatečná zralost není daná ani tak cukernatostí, jako bohatostí aroma. Hibernal, odrůda révy vinné, má několik předností, díky nimž si jí vinaři na jižní Moravě všímají stále více. „Roste zájem o odrůdy, které jsou odolné proti houbovým chorobám,“ uvedl Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Lednici bude mít nový závlahový systém za dvanáct milionů.

Se suchem zatočí nový závlahový systém. Zemědělci na dotace často nedosáhnou

Lednice – Každodenní souboj se suchem o přežití rostlin svádějí přes léto zahradnice a zaměstnanci lednické Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Pomoci jim má nový závlahový systém, který nahradí ten více než třicet let starý. „Některé hydranty byly nefunkční, jiné protékaly,“ uvedl za univerzitu Filip Vrána.

Prezentace Prahy na přehlídce zahradnických expozic.

Botanická zahrada úspěšně prezentovala Prahu na přehlídce zahradnických expozic

Už potřinácté vytvořili zaměstnanci trojské botanické zahrady v severoitalském přímořském letovisku Cervia originální květinovou expozici, která se stala součástí největší evropské květinové výstavy pod širým nebem. V rámci 46. setkání zahradnických týmů evropských metropolí, jehož cílem je předvést květinové výsadby reprezentující příslušná města, tak prezentovali Prahu.

Na Farmě Pálava u Mikulova otevřeli členové Kvevri klubu nádobu o objemu 1150 litrů. Zrálo v ní Chardonnay. Obří kvevri patří vinařství Tomáše Vicana, producenta seriálových Vinařů.

OBRAZEM: Největší kvevri otevřeli na farmě u Vicana. V nádobě zrálo tisíc litrů

Mikulov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – První Kvevri day uspořádal ve čtvrtek klub vinařů vyrábějících vína tisíce let starou gruzínskou metodou. Na Farmě Pálava v Mušlově u Mikulova. „Otevřeli jsme kvevri o objemu 1 150 litrů, je největší v republice. V nádobě zrálo Chardonnay,“ uvedl majitel vinařství a producent seriálových Vinařů Tomáš Vican, jeden z osmi členů klubu. Víno z tohoto kvevri budou lahvovat až za zhruba dva měsíce.

Mlatové chodníky s pískovým povrchem jsou v zimě ukryty po sněhovou peřinou.

Město chystá opravu kritizovaných mlatových chodníků

Nové Město na Moravě – Mlatové chodníky, které v horní části Vratislavova náměstí v Novém Městě na Moravě vznikly po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2014, čeká proměna. Tyto cesty pro pěší jsou místními dlouhodobě kritizovány, a také loňské přívalové deště ukázaly, že použitý povrchový materiál nebyl právě nejvhodnějším řešením. Oprava vyjde město na statisíce korun.

Ilustrační foto.

Rybniční zámeček u Lednice ozdobí dřevěné betlémy. Vystoupí i trubači

Lednice – Rybniční zámeček stojící u Lednice na Břeclavsku se po čase opět otevře veřejnosti. A vánočně naladí. Nejvýznamnější součástí výzdoby bude soubor vyřezávaných dřevěných betlémů sochaře a řezbáře Jiřího Netíka. „Prostory klasicistní stavby vyzdobí i floristické dekorace s vánočními motivy," zmínil Jindřich Neruda z Mendelovy univerzity, které zámeček patří.

Houbolog Jaroslav Malý z Mělníka.

První výstava hub se konala za velkého sucha

Jemnice – Sucho posledních týdnů se sešlo s první výstavou hub v Jemnici. I přes nepříznivé podmínky se s tím však organizátoři popasovali se ctí. „Ale víte, kolik jsem si toho musel vyslechnout? Lidé mi říkali, že jsme se zbláznili, když děláme výstavu hub teď, když nikde v okolí nic neroste," usmíval se předseda Muzejního spolku v Jemnici Antonín Podhrázký.

Novolískovecký park Pod Plachtami.

Brno má málo parků. Přesto dva z nich soutěží o titul

Brno /FOTOGALERIE/ - Kdo tvoří zahradu nebo park, nemá vlastně nikdy hotovo. Je třeba stále jej tvůrčím způsobem rozvíjet, řekl jeden z nejvýznamnějších českých zahradních architektů Ivar Otruba. Právě na péči o už existující parky se zaměřil Svaz zakládání a údržby zeleně, který vyhlásil anketu Park desetiletí. O tento titul se spolu s dalšími šestadvaceti parky ucházejí i dva brněnské. Přesto Brno patří při srovnání procentuálního podílu parků k rozloze města až na deváté místo v České republice.