Kreativ

ŠTÍTEK: Lesy hl. m. Prahy

Mrazivé počasí v Praze.

Nutrie už k pražským vodám patří. Lidé je rádi krmí, i když by neměli

V Praze se stále častěji setkáváme s nutriemi, které se staly její neodmyslitelnou součástí. Tito invazní hlodavci si získávají srdce mnohých obyvatel, avšak jejich přemnožení přináší i řadu problémů. Od narušování břehů až po potenciální zdravotní rizika. Jak se město vypořádává s rostoucí populací těchto zvířat?

Dokončení stavby nového bezpečnostního přelivu na vodním díle Hostivař, díky kterému zvládne až tisíciletou vodu.

Hostivařská přehrada má nový bezpečnostní přeliv. Vydrží desetitisíciletou vodu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Práce na Hostivařské přehradě jsou dokončené. Poslední částí byl bezpečnostní přeliv, který v případě povodně zabrání nekontrolovatelnému přelivu hráze a odolá tak i desetitisícileté vodě. Stavba za více než 191 milionů zahrnovala i úpravu pravého břehu přehrady včetně cest a instalaci nového osvětlení. 

Rorýsek.

Rorýsi v nouzi. Parna máme taková, že i ptáci padají horkem a má být hůř

/FOTO/ Vlna veder nepolevuje. Je horko a podle meteorologů má být ještě větší – přičemž už nyní máme parna, že si s nimi někdy příroda neporadí. Potvrzuje to mimo jiné nárůst počtu výjezdů Pražské zvířecí záchranky. Auto Českého svazu ochránců přírody, jehož posádku je v hlavním městě možné zavolat na pomoc volně žijícím zvířatům, která se ocitnou v nouzi, nyní po metropoli a blízkém okolí najede denně tři sta kilometrů.

Odchyt kavky v pražském metru.

Dokrmená kavka z metra se zotavuje. Do volné přírody bude vypuštěna ve čtvrtek

/VIDEO, FOTOGALERIE/ K definitivně šťastnému konci dospěje dobrodružství kavky z pražského metra. Ta nejméně dva týdny poletovala a posedávala v podzemních prostorách stanice Kobylisy, než se ji po několika nezdařených pokusech podařilo v noci odchytit. Hned na místě se ukázalo, že chráněný pták je sice v dobré kondici, ale přece jen pohublý a trochu vyčerpaný – a potřebuje trochu dokrmit. Nyní proto pobývá v Záchranné stanici Lesů hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Kavka v metru Kobylisy.

Chráněná kavka poletuje v pražském metru. Už dva týdny, navzdory sklopné pasti

Atrakci v podobě poletující kavky má už bezmála dva týdny stanice metra Kobylisy. Do míst, kde lze osamoceného opeřence v černém šatu někdy celkem dobře vidět, zatímco jindy spíš jen vytušit, si cestující ukazují prstem nejméně od prvního květnového pátku. A ukazují pořád: chráněný pták budící pozornost si v přepravním prostoru metra zatím vesele létá dál.

Čerstvá mláďata bez matky nemají téměř šanci přežít

Pomáhat je třeba s rozumem. Záchrana ježka někdy může vést i k jeho smrti

Podzim je pro ježky kritické období. Spousta mláďat byla akorát odstavena matkou a začíná samostatně žít a shánět si potravu. Ne vždy se jim to však daří. Když ale na procházce najdete ježka, ne vždy to znamená, že potřebuje vaši pomoc. Stane-li se to však přes den, volejte odborníky ihned. A na mléko zapomeňte.

Veverčí mláďata při odpočinku.

VIDEO: Pozor při údržbě zeleně! V korunách stromů se teď skrývají veverčátka

S přicházejícím jarem má pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy plné ruce práce. Musí totiž pečovat o mláďata volně žijících druhů, která přišla o svůj domov nebo rodiče. „Aktuálně pečujeme například o 23 veverčích mláďat a 22 mláďat zajíců a jejich počty každým dnem narůstají," říká mluvčí firmy Lesy hl. m. Prahy Petra Fišerová, pod kterou stanice spadá.

Pražští hasiči absolvovali pravidelný výcvik sebezáchrany a záchrany osob na zamrzlé vodní ploše

Otužování i bruslení. Zamrzlá vodní plocha láká. Velice riskantní, varují hasiči

Ani třeskuté mrazy, které v těchto dnech dosahují místy až mínus 30 °C, neodrazují otužilce a jiné odvážlivce od koupání v ledové vodě. I kvůli zavřeným zimním stadionům a veřejným plochám lákají zamrzlé rybníky ve velkém rovněž milovníky bruslení a hokeje. Hasiči však před podobnými zimními aktivitami varují – led mnohy nebývá dostatečně silný. A může dojít k tragické události…

Prodej vánočních stromků v pražských Vršovicích během koronavirové krize.

Šťastné a opadavé? „Panika“ kvůli covid-19 ovlivnila i prodej vánočních stromků

Možná si to ani neuvědomujeme, ale situace způsobená koronavirovou nákazou má vliv i na mnohé vánoční zvyky. Ještě před čtvrtečním rozvolněním protiepidemických opatření třeba prodejci vánočních stromků hlásili zvýšenou poptávku lidí o smrky, borovice či jedle. Mluví se o „panice“ či „masakru“. Trendem doby během šíření infekční virózy covid-19 je nakupování online. Odborníci však upozorňují, že některé stromky zakoupené – a hlavně nazdobené v bytě – začátkem prosince nemusí vydržet až do Štědrého dne.

Na loukách vyrábí Lesy hl. m. Prahy seno pro zvířata v záchranné stanici a zookoutcích

Praha se stará i o louky. Seno dává zvířatům, někde zůstává neposekaná tráva

/VIDEO/ Lesy hl. m. Prahy se coby příspěvková organizace magistrátu hlavního města stará také o více než 150 hektarů luk. A během června a července bylo na pražských loukách rušno. Seno z posekané trávy pak v zimě slouží hlavně jako krmivo pro zvířata, o které pečují Lesy Praha v záchranné stanici pro volně žijící živočichy.

V úterý 10. března v Malešicích vypustili sokola stěhovavého, který se v naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy 18 dní zotavoval po celkovém vysílení.

Nejproduktivnějšímu sokolovi došly síly, v přírodě na něj čekaly dvě samice

/VIDEO/ Tento sokol stěhovavý, který se vyhíhl před deseti lety v Německu, se záhy přestěhoval do Prahy, kde hnízdí se dvěma samicemi zároveň. Sokolí samec odchoval už více než dvacet mládať a podle expertů je tak vůbec nejproduktivnější sokol v hlavním městě. Jenže nedávno se musel zotavit po celkovém vysílení, která však nemělo souvislost s jeho schopností rozmnožovat kriticky ohrožený druh. V březnu sokola pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy vypustili zpět do přírody.

Čištění Botiče v Nuslích.

KRÁTCE: Lesy hlavního města čistí Botič, pomůže to při povodních

Lesy hlavního města provádějí údržbu a čištění Botiče v Nuslích. V úseku dlouhém 350 metrů pracovníci čistí koryto potoka od naplavenin a odpadků těžkou technikou. Kromě úklidu opravují také rozbitou dlažbu koryta. Jeho vyčištěním se zvýší množství vody, které potokem může protéct, aniž by se voda vylila z břehů při povodních. Práce budou hotovy během příštího týdne. 

Pes v Praze pokousal muflonče. Ročně záchranná stanice pro volně žijící zvířata řeší dvě stovky podobných případů.

Pokousané muflonče i uštvaný jezevec. Pražané, hlídejte si své psy!

Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy zaznamenala koncem listopadu další případ, kdy volně pobíhající pes pokousal zvíře. Zraněné mufloní mládě sice incident přežilo, ale velká část podobných událostí bohužel končí tragicky. Záchranná stanice v Jinonicích ročně přijme zhruba dvě stovky zvířecích pacientů a dvě třetiny z nich svým - často velmi vážným zraněním - podlehnou.

Zookoutek Malá Chuchle je zřízen u hájovny v Chuchelském háji v Malé Chuchli v Praze.

Tip Deníku: Vánoce o trochu dřív? Přineste dárečky zvířatům ze zookoutku

/FOTOGALERIE/ Pokud se už nemůžete dočkat vánočních svátků, máte příležitost je zahájit už o deset dnů dřív. V sobotu 14. prosince ve 14 hodin se totiž v zookoutku v Malé Chuchli koná akce s názvem Zvířátkové Vánoce. Návštěvníci chuchelského zookoutku mohou přinést natěšené zvěři malý vánoční dárek.

Zookoutek Malá Chuchle je zřízen u hájovny v Chuchelském háji v Malé Chuchli v Praze.

Chcete zažít Vánoce o trochu dřív? Přineste dárečky zvířatům ze zookoutku

Pokud se už nemůžete dočkat vánočních svátků, máte příležitost je zahájit už o deset dnů dřív. V sobotu 14. prosince ve 14 hodin se totiž v zookoutku v Malé Chuchli koná akce s názvem Zvířátkové Vánoce. Návštěvníci chuchelského zookoutku mohou přinést natěšené zvěři malý vánoční dárek.

Svoz bioodpadu.

Zájem o kompostárnu roste. Praha otestuje i svoz kuchyňských zbytků

Kompostárna hl. m. Prahy ve Slivenci funguje skoro dva a půl roku. Během této doby zpracovala přes 5 200 tun bioodpadu, část (850 tun) se vrátila zpět do zahrádek Pražanů či na plochy městské zeleně. Magistrát registroval v končícím roce vyšší zájem o služby kompostárny. V roce 2020 bude pro občany metropole svoz bioodpadu (na rozdíl od klasických popelnic) levnější. Hlavní město navíc v rámci pilotního projektu nabízí bezplatné třídění zbytků jídla.

V Praze se letos vysadilo téměř 187 tisíc nových stromů.

Hřib se raduje: V Praze přibylo skoro 200 tisíc stromů. Ale dříve se sázelo víc

Před týdnem se v sadu Třešňovka na Jarově usktečnil poslední sázecí den letošního roku, který v rámci akce Zastromuj Prahu pořádá magistrát hlavního města. Veřejnost tak může pomoct primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) se závazkem vysázet v metropoli milion stromů. Hřib a další pražští radní se k celosvětovému programu přihlásili hned po nástupu do funkce. 

Mládě ježka západního se stalo 5000. živočichem roku 2019 přijatého v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Zranění od sekaček, pokousání psy i otravy chemií. Praha prožívá rok ježků

Podle statistik Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy se dá letošní rok označit směle za „ježčím rokem“. Vždyť do začátku listopadu přijala stanice v Jinonicích 651 ježků, což je rekordní číslo. Také jubilejní 5000. zvířecí pacient byl tento pohádkový živočich - mládě ježka západního. Téměř polovinu ježků se podařilo vrátit zpět do volné přírody.

Rio Botičo 2019.

Rio Botičo – pětatřicátá vydařená tečka za vodáckou sezonou v Praze

/VIDEO/ V neděli 20. října bylo v okolí hostivařské přehrady v Praze jaksepatří rušno. Krásné babí léto sem přilákalo téměř tisícovku vodáků, kteří se rozloučili s letošní sezonou účastí na 35. ročníku Rio Botičo, netradiční plavbou napříč hlavním městem. Několik stovek kajaků, kanoí, raftů či nafukovacích člunů se vydalo vstříc třináct a půl kilometrů dlouhé vodní pouti končící ve Vltavě pod železničním mostem.

Centrální část Stromovky po rekonstrukci.

Do soutěže o titul Park roku se zapojila i pražská Stromovka

/FOTOGALERIE/ Největší a nejvýznamnější pražský park Královská obora Stromovka právě bojuje v soutěži Park roku. O přízeň hlasujících se s ostatními parky utká centrální část Stromovky, jejíž rekonstrukce byla dokončena v roce 2017. Bývalé dno Rudolfova rybníka se proměnilo takřka k nepoznání. Vznikly nové rybníky, cesty, trávníky a přibyl také nový mobiliář i místa k odpočinku.

Nový hrad po sanaci v roce 2013.

Zříceninu, kde zemřel Václav IV., ničí bikeři. Městská část boj nevzdává

Přesně před šesti staletími tam naposledy vydechnul král Václav IV. Dnes je Nový hrádek v Krčském lese poslední hradní zříceninou na území hlavního města. Pro místní jsou hradní ruiny oblíbeným výletním cílem a snad i nejznámějším místem v celém Krčském lese. Pro ostatní naopak mnohdy úplnou novinkou. Během 20. století byly díky archeologickým výzkumům a iniciativě města částečně očištěny pozůstatky hradu.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Dočasné umístění pro Epopej vybere magistrát

Pražští radní rozhodnou o dočasném umístění Slovanské epopeje v září, kdy tuto záležitost projedná magistrátní výbor pro kulturu a cestovní ruch. Na jeho jednání magistrát pozval senátory, kteří podepsali petici za umístění Slovanské epopeje v Moravském Krumlově. Petici podepsalo celkem 67 senátorů napříč kluby. Místo pro dlouhodobé umístění díla se stále hledá. 

Zaměstnanci Lesů hl. m. Prahy se jeli inspirovat německými řekami a parky

Šéf Lesů Praha: Metropole má štěstí, že v ní převažují smíšené lesy

Příspěvková organizace Lesy hl. m. Prahy má „pod palcem“ mnohem pestřejší agendu, než název napovídá. Kromě starosti o téměř tři tisíce hektarů zdejších lesních porostů je odpovědná za většinu z 99 pražských potoků, za velké vodní plochy i parky a památné stromy, k tomu organizuje ekologickou výchovu a provozuje záchrannou stanici pro poraněné volně žijící živočichy. Podle ředitele Ondřeje Paličky je i samotná lesnická práce v metropoli specifická.

Centrální park na Chodově po revitalizaci.

Centrální park na Chodově v novém: Přibyly stromy, cesty i mobiliář

/FOTOGALERIE/ Revitalizace západní části Centrálního parku na Chodově v Praze 11, na níž pracovaly od jara 2018 Lesy hlavního města Prahy, byla nedávno dokončena. V parku vznikla nová cestní síť, prodloužila se cyklostezka, přibylo 111 stromů, altán, 22 laviček, dva stoly a osm odpadkových košů. Park dostal i nové veřejné osvětlení a na volné ploše o rozloze cca 7350 m2 byly také založeny trávníky.

Vykácí městská firma jednu z nejkrásnějších alejí v Praze? Lužická bojuje o záchranu.

Vykácí se jedna z nejkrásnějších alejí v Praze? Lužická bojuje o záchranu

Zpráva o tom, že Technická správa komunikací (TSK) hodlá vykácet stromořadí v Lužické ulici na Vinohradech, vyvolala bouřlivé reakce. I když TSK tvrdí, že kácet se zatím nebude, jedna z nejkrásnějších alejí v Praze zdaleka vyhráno nemá. Stromy jsou sice na první pohled v pořádku, zdravé však rozhodně nejsou.

Lesy hlavního města Prahy zveřejnily seznam piknikových míst, kde se dá grilovat. Nabízí také dřevo na grilování i topnou sezonu.

Žádný les nepoložil svůj život. Praha nabízí dřevo na zimu i grilování

Díky chladnějšímu a deštivému počasí byl zrušen zákaz rozdělávání ohňů v Praze. Předpověď slibuje, že se vrátí slunce i vysoké letní teploty. Takže už brzy nastane čas na venkovní grilování. Lesy hlavního města Prahy zveřejnily seznam míst piknikových míst, která umožňují bezpečné rozdělávání ohňů a opékání. Magistrátní příspěvková organizace nabízí rovněž dřevo na grilování i jako zásoby na nadcházející topnou sezonu.

Rybník. Ilustrační foto.

Místo rybníků skládky i nové domy. Praha teď investuje do jejich obnovy

V hlavním městě je skoro sto rybníků o celkové ploše 170 hektarů. V minulosti přitom mnoho z nich bylo vypuštěno a staly se z nich skládky, někde byly dokonce místo nádrží postaveny nové domy. Praha po ničivých povodních v roce 2002 zahájila projekt Obnova a revitalizace nádrží. Letos v jeho rámci plánuje magistrát investovat do oprav rybníků zhruba 74 milionů korun.

Nutrie. Ilustrační foto.

Nutrií v Praze výrazně ubylo. Zasáhla je zima i regulovaný odchyt

Po celé Rokytce jich ještě v loňském roce byly odhadem stovky a Pražané je s oblibou krmili. Letos ale nutrií na pražských tocích razantně ubylo. Přesné počty sice neexistují, člověk ale musí mít štěstí, aby na ně narazil. Kvůli jejich rychlému množení přistoupily Lesy hlavního města Prahy k jejich regulaci, zdecimovala je i letošní chladná zima.

Pražský park Stromovka trpí. Vandalové ničí vybavení i zeleň

Stromovka trpí. Vandalové v pražském parku ničí vybavení i zeleň

/FOTOGALERIE/ Květen je zatím spíše deštivý a chladný. Snad pouze víkendy a pár ostatních dnů lákálo Pražany k procházce do městských parků. Lesy hlavního města Prahy, příspěvková organizace magistrátu, už na začátku měsíce provedly revizi Královské obory Stromovka. A největší pražský park nedopadl dobře.

Hostivařská přehrada má nový velín.

Hostivařská přehrada má nový velín. Praha připravuje i bezpečnostní přeliv

Vodní nádrž Hostivař na potoce Botič na území hlavního města byla vybudována v roce 1963. Pražanům za vlády komunistické strany sloužila hlavně jako místo k rekreaci, z centra sem zajížděly speciální autobusové linky, lodní dopravu pak několik let obsluhoval motorový katamaran Želva. Dodnes se na místní pláže chodí obyvatelé i návštěvníci metropole koupat, když kvalita vody dovolí. Hostivařská přehrada však má zásadní význam v ochraně jihovýchodní části Prahy před povodněmi. Ve čtvrtek tu uvedli do provozu nový velín.