Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

Fotbalisté Lednice (v modrém) doma podlehli 1:8 celku Boskovice-Letovice.

OBRAZEM: Boskovice nastřílely Lednici osmičku. Další duely rozhodnou, tuší Koch

Odstup na chvostu tabulky se navyšuje. Fotbalisté Lednice v sobotním duelu dvacátého kola krajského přeboru doma podlehli vysoko 1:8 druhému celku Boskovice-Letovice. Ve čtyřech jarních kolech Moravan získal jen jeden bod. „Zápas ovlivnil začátek utkání. Brzo jsme prohrávali 0:2, neproměnili penaltu a vzápětí dostali třetí gól. S takovým soupeřem je už po zápase,“ hodnotil porážku lednický stratég Robert Koch.

Fotbalisté Rájce-Jestřebí (v bílozeleném) na podzim v derby s Vilémovicemi prohráli, v neděli se souboj dvou týmů z Blanenska zopakuje. Ilustrační foto.

Pikantní derby hned na úvod jara. Rájec-Jestřebí si jede do Vilémovic pro odvetu

Jen dva fotbalové týmy z Blanenska nastupují v A skupině I. A třídy. A hned na úvod jarní části sezony si střihnou prestižní derby. Na podzim se z výhry 2:1 radovaly Vilémovice, které tentokrát budou mít výhodu domácího prostředí. Rájec-Jestřebí má však dvojnásobnou motivaci, okresnímu rivalovi hodlá oplatit trpkou porážku z úvodu ročníku.

Ve Svratce vznikne nové parkoviště u sokolovny; Zdroj: Se souhlasem města

Svratka bude mít nové parkoviště. Uleví místním i turistům

Chybí už jen udělat přeložku elektrického vedení. Pak začnou ve Svratce pracovat na výstavbě nového parkoviště. To vznikne u tamní sokolovny a usnadní cestu pacintům k dětské doktorce i turistům, kteří se jedou projet po okolí na lyžích. Celkem bude v místě třináct parkovacích míst. Ve Svratce už navíc zadali studii na další parkoviště.

Okresní soutěže se těší na jarní část. Očekávání mají představitelé vedoucích celků i šéf OFS Chrudim Aleš Meloun.

Start okresních soutěží se blíží. Jak to vidí lídři a předseda svazu?

Před startem jarní části fotbalových soutěží na Chrudimsku panuje napětí a očekávání. Zatímco vedoucí týmy se chystají na boj o postup, ty na chvostu tabulky se musí připravit na tuhý boj o záchranu. V článku se dozvíte, co očekávají od jara vedoucí týmy všech okresních soutěží z Chrudimska a také si můžete přečíst krátký rozhovor s předsedou OFS Chrudim Alešem Melounem o jarní části či rozhodčích.

Biatlon a ubytování v Novém Městě

Mistrovství světa v biatlonu: hotely ve Městě čeká nápor, volných pokojů ubývá

/VIDEO/ Najít v současnosti volné pokoje na hotelích v Novém Městě na Moravě na Žďársku a jeho okolí je téměř nadlidský úkol. Většina z ubytovacích zařízení má totiž kvůli blížícímu se mistrovství světa v biatlonu vyprodáno. Některá místa si turisté z ciziny rezervovali i rok dopředu. Nocleh potřebují také sportovci a jejich týmy. Fanoušci biatlonu k přespání využijí i své známé.

Běh 17. listopadu v Poličce v roce 2023.

PODÍVEJTE SE: Běh 17. listopadu v Poličce vyhráli Záveský a Pechová

/FOTOGALERIE + VIDEO/ Poosmé se za organizačního zajištění sádeckého F-bike klubu uskutečnil Běh 17. listopadu. Podnik byl jako předposlední zařazen do celoročního seriálu Iscarex Cup 2023 a zazávodit si přišlo bezmála šest desítek účastníků všech věkových kategorií. Profilově náročná rozbahněná trať s dvojitým výběhem do poličské sjezdovky nikoho nepřipravila o dobrou náladu a pohotovou atmosféru.

Hasiči a sportovci vyběhli schody na Zelenou horu.

Rozdíl osmdesáti let. Přesto faraónský běh na Zelenou horu zvládli oba závodníci

/VIDEO/ Vyjít schody na Zelenou horu ve Žďáře nad Sázavou už vyžaduje notnou dávku fyzického úsilí. V sobotu to však hasiči a další sportovní nadšenci povýšili ještě na větší úroveň. Od jedné hodiny do čtyř totiž závodníci sprintem vybíhali přes osmdesát schodů směrem ke kostelu. Mezi nejmladším a nejstarším účastníkem faraónského běhu byl rozdíl osmdesáti let.

Rajhradice (v modrém) jako první tým v novém ročníku obraly v krajském přeboru Kuřim o body.

Krajský přebor o víkendu nabídl gólové hody, Kuřimští poprvé zaváhali

Největším překvapením víkendového kola krajského přeboru byla první bodová ztráta lídra tabulky. Kuřimští na domácí půdě s nováčkem z Rajhradic pouze remizovali 1:1. „Bohužel jsme už ve dvacáté minutě inkasovali, a i když jsme pak výrazně soupeře přehrávali, jeho urputnou obranu jsme zásluhou Ullmanna překonali jen jednou. Destruktivní hra nováčka byla plná zdržování, trpěla tím plynulost hry. A když v poslední minutě Petr Svoboda z metru přestřelil branku, zrodila se pro nás nepříjemná bodová ztráta,“ objasňuje příčiny remízy kuřimský trenér Svatopluk Habanec.

Na moderní hřiště v Lukách nad Jihlavou budou v nové sezoně přijíždět soupeři v rámci 1. A třídy.

Chtěli postoupit. Teď hlavně nebýt za otloukánky, přejí si v Lukách nad Jihlavou

Druhé místo, pět bodů za vítězem skupiny. Za zády všichni favorité typu Radešínské Svratky či Moravských Budějovic. A postup do 1. A třídy. Taková byla v kostce loňská sezona fotbalistů SK Buwol Metal Luka nad Jihlavou. Před startem nové sezony mají v klubu jednoznačný cíl. „Chceme hrát atraktivní fotbal,“ má jasno předseda klubu Martin Jícha.

Vranovská přehrada nadlepšila v červenci průtok v Dyji o 5,3 milionu m³ vody.

Výrazně suchý červenec. Řece Jihlavě pomáhají Dalešice, Svratce zase Vír

Období téměř bez dešťů a tropické teploty posledních dnů se podepsaly na stavu řek na jihu Moravy i na Vysočině. Průměrné průtoky ve vodních tocích v povodí Moravy se pohybují pouze mezi pěti a padesáti procenty. Situace je výrazně lepší na řekách, které vodohospodáři dotují vodou z vodních nádrží. Informoval o tom mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Sucho už bere vodu i velkým nádržím. Například ve Vírské přehradě na Žďársku klesla hladina vody o půl metru. Ilustrační foto:

Sucho na Vysočině: klesá hladina vody ve Víru, snižuje se průtok řek

Dlouhotrvající sucho bere Vysočině vodu. Většina řek má nižší průtok, než je v létě obvyklé a klesá i hladina vody v nádržích. Méně vody je ve Vírské přehradě a v Mostištích na Žďársku, stejně jako v Dalešicích na Třebíčsku. Vyplývá to z aktuálních informací Povodí Moravy.

Provozovatelka Lucie Fürstová je sama aktivní hráčka, Deníku předvedla ukázkový odpal.

Je to sdreční záležitost, hlásí provozovatelka golfu v Telči. Hřiště dál funguje

Golfové hřiště v Telči žije. Ačkoliv se na jaře tamní golfisté obávali nejhoršího, Lucie Fürstová jediné osmnáctijamkové hřiště na Vysočině zachránila. „Je to moje srdeční záležitost. Hrála jsem tady, pracovala, mám to hřiště ráda,“ vysvětluje nová provozovatelka během všedního dne odpoledne. Je dost teplo, přesto je za okny vidět několik golfistů.

Myslivecko-zemědělský den v Řečici ve sportovním areálu a na koupališti.

Děti si pohladily telátka i králíky. Den s myslivci a zemědělci v Řečici

V Řečici u Raděšínské Svratky se v půlce června konal myslivecko-zemědělský den. Ten přilákal mnoho návštěvníků z okolí. Děti se seznamovaly s celou řadou mysliveckých a zemědělských aktivit, které zábavnou formou rozvíjely jejich dovednosti a povědomí o přírodě. Za fotky a text děkujeme Evě Kincové.