Kreativ

ŠTÍTEK: Hvězdoňovice

Viktorie Vidláková, Hvězdoňovice, Material Data Manager, 22 let

Který politik v koronakrizi obstál a kdo selhal? Přečtěte si reakce z Vysočiny

Kromě profesionálů se s koronavirovou situací vypořádávali i "obyčejní" lidé. Někteří jsou proti vládním nařízení, jiní je tvrdě kritizují. Deník se v rámci ankety zeptal, který politik v současné situaci obstál, a který naopak nikoliv. Oslovení mladí lidé nejlépe hodnotili poslance Dominika Feriho, chválili především jeho informační kampaň na sociálních sítích, která některým pomáhala orientovat se ve vládních nařízeních.

Mistryně České republiky pro rok 2020 Marcela Vrtalová.

Je to adrenalin, říká mistryně v běhu na sto metrů s překážkami z Hvězdoňovic

/ROZHOVOR/ Ačkoliv se požární disciplíně běh na sto metrů s překážkami věnuje naplno teprve necelé dva roky, už se jí podařilo zařadit se mezi nejlepší atletky-hasičky v Česku. Její příběh je důkazem, že když se chce, všechno jde. „Důležité je, co jsi ochoten tomu obětovat. Vždycky když chceš něco dokázat, musíš pro to něco udělat,“ říká mistryně České republiky pro rok 2020 Marcela Vrtalová.

Ilustrační foto - uzavírka.

Okříšky sevřely uzavírky. Nově železničáři upraví přejezd

Ještě komplikovanější průjezd Okříškami mají řidiči od tohoto pátku až do 8. května. Po na půl roku rozkopaném průtahu městysem musejí přetrpět další uzavírku a objížďku. Železničáři totiž nainstalují nové závory na přejezdu u Fraenkische. 

V sobotu 14. prosince se na návsi sešli občané Hvězdoňovic, aby slavnostně uvedli do provozu nově vybudovanou zastávku autobusu.

V Hvězdoňovicích dokončili autobusovou zastávku. Nové je nástupiště i čekárna

/FOTOGALERIE/ Hvězdoňovice mají novou autobusovou zastávku. Místní na ni čekali dlouho. „Od září roku 2018 probíhalo výběrové řízení, které muselo být opakováno z důvodu nezájmu firem. Stavební povolení bylo vydáno 21. listopadu letošního roku a vše se nakonec podařilo zvládnout a stavbu dokončit. Jsem za to velice rád a děkuji všem, kteří se podíleli na financování i zdárném průběhu prací,“ řekl starosta Hvězdoňovic Karel Jůza.  

Okříšky. Ilustrační foto.

V Okříškách kvůli novému jízdnímu řádu posunuli výuku ve škole

Okříšky – Tradice padla. Změnil se desítky let zavedený čas, kdy začínalo vyučování v Základní škole Okříšky. Je to kvůli novému jízdnímu řádu, jenž platí od neděle 14. prosince. Vlak od Jihlavy, který přiváží děti z Číchova a Bransouz, totiž nově přijíždí místo v 7.10 o patnáct minut později.

Ilustrační fotografie.

Kubík vody bude dražší o 7 korun

Třebíčsko – Domácnosti ve 120 obcích na Třebíčsku budou mít od ledna vodu z kohoutku dražší o 10 procent. Kubík vody bude stát maloodběratele 78,90 koruny, Dotkne se to těch, kteří spadají do svazku obcí Vodovody a kanalizace Třebíč.

Oblíbené místo ke koupání s chatovou osadou. To je rybník Steklý, který se nachází mezi obcemi Čechočovice a Hvězdoňovice. Zdejší chataři čekají na vydatné srážky, které by doplnily vodu, jež tu chybí. Současný podstav je okolo jednoho metru.

V rybníku Steklý se nedá koupat

Čechočovice, Hvězdoňovice – Mola, která neleží na vodě, ale na suchém břehu. Rákosí místo vodní hladiny na nemalé části rozlohy rybníka. Taková je teď situace u Steklého. Dříve mimořádně oblíbený cíl řady vodomilů z Třebíče má hladinu vody o desítky centimetrů níže, než v jiných letech.

V soutěžích se mužské družstvo účastní hlavně závodů Třebíčské okresní ligy, kde se rovněž může pyšnit dobrými výsledky.

V Hvězdoňovicích oslaví opravu zbrojnice

Hvězdoňovice - První písemná zmínka o obci, k níž neodmyslitelně patří rybník Steklý - vyhlášené to místo k rekreaci na Třebíčsku, pochází z roku 1371. Do roku 1919 byly Hvězdoňovice osadou Heraltic. Sbor dobrovolných hasičů zde byl založen roku 1942.