Kreativ

ŠTÍTEK: Richard Brabec

Plavební stupeň Děčín má stát nedaleko města po proudu Labe

Skalický chce jez do deseti let, podle Jurečky je neodpovědné mluvit o datech

Do deseti let mít postaveno. Takové je přání nového náměstka primátora v Děčíně Jana Skalického, který chce přípravné práce na plavební stupeň na Labi pod Děčínem co nejvíce urychlit. Jeho nadšení ale mírní ministr životního prostředí Marian Jurečka s tím, že ještě ani nezačal proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA a je tak nyní těžké říkat jakékoliv termíny. Bez EIA se přitom takto rozsáhlá stavba za miliardy korun neobejde.

Průhled od silnice k Pravčické bráně.

Chcete vidět Pravčickou? Zaplatíte soukromníkovi. Senátor chce změnu

Kdo chce spatřit slavnou Pravčickou bránu z nejlepšího možného vyhlídkového místa, musí zaplatit soukromé firmě za průchod přes její pozemek. Letitá praxe vynesla majiteli výletního zámečku a restaurace Sokolí hnízdo, jímž je pražská firma Paal, vysoké výdělky, z nichž však národní park neviděl ani korunu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy na to poukázal senátor Zbyněk Linhart , který volá po změně tohoto stavu.

Ilustrační snímek.

Zakážou olověné broky! Není to nesmysl?

Olověné broky, které se často používají při lovu ze střelných zbraní, vedly podle nedávno zveřejněné studie vědců z Cambridgeské univerzity k úbytku vysokého počtu dravců v Evropě. Jedovaté olovo údajně kontaminuje ptačí potravu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při projevu v Evropském parlamentu ve Štrasburku 6. dubna 2022

Nedostatečně třídíte odpad, vytýká Česku Evropská komise. Zahájila s ním řízení

Evropská komise zahájila s Českem řízení kvůli tomu, že podle jejích kontrol nedostatečně třídí odpad před jeho umístěním na skládku. Podle exekutivy Evropské unie má Česko mezery v právních předpisech, které by měly tento problém na základě unijní směrnice řešit. Komise minulý týden zaslala českým úřadům výzvu k nápravě situace. Praha má dva měsíce na reakci. Dominika Pospíšilová za ministerstvo životního prostředí (MŽP) ČTK napsala, že Česko požádá o prodloužení lhůty.

Elektrárna Chvaletice

Soud v pondělí zrušil emisní výjimku pro elektrárnu Chvaletice

Emisní výjimka pro uhelnou elektrárnu Chvaletice neplatí. Musí plnit limity, nebo zastavit provoz, uvedly v tiskové zprávě Hnutí Duha a Greenpeace. O zrušení výjimky z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, kterou udělilo ministerstvo životního prostředí, rozhodla v pondělí olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.

Kateřina Perknerová

Hnutí ANO vlevo hledící

Důležité je přece vyhrát volby. A seniorů i chudých bude, na rozdíl od movitých lidí, stále přibývat.

Brzy budeme znát nejlepší studenty bojující za životní prostředí.

Brzy budeme znát nejlepší studenty bojující za životní prostředí

Tradiční soutěž Czech Envi Thesis o nejlepší vysokoškolskou práci zabývající se společenskovědními aspekty ochrany životního prostředí jde do letošního finále. To je na programu 2. prosince, opět na organizující univerzitě v Ústí nad Labem. Porota složená z předních českých vědců bude ve finále vybírat z pěti nejlepších prací, které se letos do soutěže přihlásily.

Turów.

Kauza Turów: Česko-polská dohoda nás neochrání, bojí se lidé v pohraničí

Česko-polská dohoda o Turówu neochrání české území ani zdroje pitné vody, ministerstvo by nemělo smlouvu v současném znění podepsat. Upozorňují na to obyvatelé žijící v blízkosti dolu, spolky, experti i environmentální organizace, které se nově sloučily v platformě Společně pro vodu. Zároveň vyzvali dosluhujícího ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby mezinárodní smlouvu nepodepisoval. Pokud se tak stane a vláda smlouvu schválí, aktivisté jsou připraveni podat na vládu žalobu.

Turów.

Dohoda o Turówu nás neochrání, bojí se lidé v pohraničí

Česko-polská dohoda o Turówu neochrání české území ani zdroje pitné vody, ministerstvo by nemělo smlouvu v současném znění podepsat. Upozorňují na to obyvatelé žijící v blízkosti dolu, spolky, experti i environmentální organizace, které se nově sloučily v platformě Společně pro vodu. Zároveň vyzvali dosluhujícího ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby mezinárodní smlouvu nepodepisoval. Pokud se tak stane a vláda smlouvu schválí, aktivisté jsou připraveni podat na vládu žalobu.

Hnědouhelný důl Turów

Ministerstvo nechce zveřejnit smlouvu o Turówu. Greenpeace podá žalobu

Ministerstvo životního prostředí odmítlo zveřejnit informace z připravované smlouvy s Polskem o pokračující těžbě na dolu Turów. Podle úřadu “neexistuje žádný obsah smlouvy, o němž by bylo formálně dohodnuto, že je neměnný a bude v této podobě předložen k podpisu smluvním stranám”. 

Zleva ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek na jednání Poslanecké sněmovny 5. října 2021 v Praze

Poslanci řešili Bečvu: Agrofertizace. Brabec je ministr pro zametání stop, znělo

Část opozice dnes ve sněmovně kritizovala postup úřadů, zejména České inspekce životního prostředí, po loňské ekologické havárii na Bečvě i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Někteří poslanci z řad opozice mluvili o "agrofertizaci" země. Sněmovna se několik dnů před parlamentními volbami zabývá závěrečnou zprávou vyšetřovací komise k Bečvě. Brabec uvedl, že pokládá zprávu za zmanipulovanou, částečně vylhanou a ohnutou s cílem hodit vinu na inspekci.

Hnědouhelný důl Turów

Jednání o Turówu se zásadně posunula, řekl Brabec, dnes budou pokračovat

Vyjednávání zástupců Polska a Česka o situaci kolem polského hnědouhelného dolu Turów se zásadně posunulo, oznámil v noci po středeční schůzce se svým polským protějškem Michalem Kurtykou ČTK český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj se podařilo shodnout na dalších otázkách a věří v konečnou dlouhodobou dohodu.

Hnědouhelný důl Turów v Polsku v blízkosti Hrádku nad Nisou na Liberecku

Spor o Turów: Polsko stále nezačalo platit pokutu za neuzavření dolu

Polsko ještě nezačalo platit pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu korun) za neuposlechnutí předběžného nařízení unijního soudu o zastavení těžby v dole Turów. S odvoláním na vládního mluvčího o tom informovala agentura PAP. Kvůli rozhodnutí polských úřadů prodloužit hnědouhelnému dolu povolení k těžbě Česká republika zažalovala Polsko u Soudního dvora Evropské unie. Důl u česko-polské hranice podle Prahy mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích.

Hnědouhelný důl Turów v Polsku v blízkosti Hrádku nad Nisou na Liberecku na snímku z 25. května 2021

Spor o Turów: Poláci chtějí dvoustranná jednání, ne eskalaci na úrovni EU

Spor o hnědouhelném dolu Turów by se podle polské strany měl vyřešit při dvoustranných jednáních, ne eskalovat na úrovni Evropské unie. Záležitost se musí rychle ukončit, řekl novinářům náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński. Zástupci obou zemí dnes jednají na ministerstvu životního prostředí v Praze, aktuálně pokračují po polední přestávce.

Ilustrační foto.

Incident Milionu chvilek při mítinku ANO řeší policie. Muž má mít opařenou nohu

Zástupci iniciativy Milion chvilek pro demokracii namalovali kříže symbolizující oběti koronaviru na zem u stánku hnutí ANO. Stalo se tak na víkendovém předvolebním mítinku hnutí ANO v Českých Budějovicích, kterého se zúčastnili také primátor Jiří Svoboda a lídr jihočeské kandidátky ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec. Společnost, která ve městě uklízí komunikace, kříže odstranila, přičemž se měl zranit jeden z účastníků piety. Informoval o tom server Budějcká drbna s tím, že konfliktem se nyní zabývá policie.

Úhyn ryb na řece Bečva v okolí hustopečského mostu v neděli 20. září 2020 odpoledne.

Havárie na Bečvě: Sněmovní komise zkritizovala postup vyšetřovatelů

Sněmovní komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě zkritizovala postup při odběru i analýze vzorků vody a ryb bezprostředně po loňské havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Uvedli to v závěrečné zprávě, která byla zveřejněna na webu Sněmovny. Otrava přesně před rokem poničila biotop na 40 kilometrech řeky. Vyjádření ČIŽP a vodoprávního úřadu ČTK zjišťuje.

Aleš Uher

Moravský Černobyl pod kobercem

Česko si v pondělí připomene smutné roční výročí, kdy zatím neznámý pachatel způsobil jednu z největších ekologických škod v novodobých dějinách země. Ani rok po úniku toxických látek do řeky Bečvy však není jasné, kdo za moravský „Černobyl“ může.

Ilustrační foto

Lov jelení zvěře v NP Šumava: za peníze a za hranou

V minulých týdnech vyvolal článek Jiřího Mánka, popisující lov vysoce pravděpodobně březích laní v NP Šumava, obrovský poprask. To jak na poli ochrany přírody, tak i na poli lesnickém a mysliveckém. Ožehavý článek, doplněný autentickými fotografiemi a detaily z databáze lovu NP Šumava, zahýbal myslí a žaludkem každého čtenáře.

Andrej Babiš mladší narušil start kampaně ANO v Ústí

Babišovi v Ústí veřejně spílal jeho syn. Byl u toho filmař Klusák. Prý náhoda

Ostrý start volební kampaně hnutí ANO v Ústeckém kraji v Ústí nad Labem u zámečku Větruše narušil ve čtvrtek 2. září syn lídra ANO Andrej Babiš mladší. Před ostatními kandidáty ANO i řadou novinářů konfrontoval svého otce s ostrou kritikou za jeho chování vůči němu. Ale i s kritikou údajného „oblbování“ národa.

Polský hnědouhelný důl a elektrárna Turów. Archivní foto

Už více než sto dní má těžba v Turówě stát. Polsku hrozí miliardové penále

Už více než sto dní měla být těžba hnědého uhlí v polském dole Turów zastavena. Těžební práce ale nedaleko české hranice běží dál. Polsko totiž odmítlo respektovat rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie, který 21. května dočasným opatřením nařídil uzavření dolu. Česká republika se proto obrátila znovu na soud, aby vyměřil Polsku penále pět milionů eur denně za neuposlechnutí tohoto rozhodnutí.

Zakončení léta s Gumpem

Zakončení léta s Gumpem

V posledním prázdninovém víkendu 29. 8. připravilo město Tábor zábavné nedělní odpoledne. Pokud znáte knižní příběh, a dnes už i film o psím klukovi Gumpovi, tak vám jistě udělá radost nedělní program na Žižkově náměstí. Děj filmu se částečně odehrává v Táboře, v táborském útulku a kolem řeky Lužnice, kde pejsek Gump střídavě s Prahou žije. 

Výstava zahrnuje 26 panelů o vodě, v noci je expozice nasvícená.

V Písku začala výstava Voda a civilizace, zachycuje i místní vodní stavby

Až do 21. září si mohou obyvatelé i návštěvníci Písku prohlédnout úspěšnou putovní výstavu Voda a civilizace, která je umístěna na promenádě mezi Kamenným mostem a kulturním domem. Na 26 velkoformátových panelech jsou fotografie pořízené v různých koutech světa doplněné texty od řady světově uznávaných vědců, které se věnují například koloběhu vody v přírodě nebo vodě v dějinách lidstva.