ŠTÍTEK: máslo

ilustr. foto Kreativ recept mouřenín v košili

Mouřenín v košili

V aktuálním vydání Kreativu jsme vám v tipech na výlet slíbili dát na FB recept na dezert Mouřenín v košili, který se mimochodem jmenuje podle Othella. Stejnojmennou operu napsal Verdi podle Shakespeara a po jejím premiérovém uvedení ve Vídni se tam tenhle dezertíček stal v kavárnách hitem. Mouřenín v košili - Mohr im Hemd je malá, tmavá bábovka politá horkou čokoládovou polevou a přizdobená ušlehanou sladkou smetanou. Stejně jako anglický vánoční pudink se peče ve vodní lázni. Mouřenína v košili si můžete dát nejen v rakouských kavárnách a restauracích, ale i v některých bavorských cukrárnách. Recept najdete zde…

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns neboli anglické horké křížové bochánky

Toto je první pečivo, které máte před tím, než ho sníte, políbit! Možná vám to přijde divné, ale jakmile ucítíte tu vůni, která se line z trouby, uděláte to automaticky :-). Hot cross buns jsou mírně sladké, kořeněné kynuté bochánky s křížem z moučné pasty, které se v Británii tradičně pečou na Velký pátek. Hned po upečení je potřete cukrovou glazurou (svařený cukr a voda). Políbíte, rozkrojíte, namažete máslem a dostaví se extáze. Teda alespoň u mě :-). Vydrží dobré jen jeden den, ale opravdu není problém je sníst hned!

Flambované banány

Rychlovka: Flambované banány

Banana Foster: Autorem receptu na flambované banány v karamelové omáčce je Paul Blangé z Brenan's Restaurant, který tuto pochoutku zhotovil již v roce 1951 pro Richarda Fostera. Pro opalování banánů se používá banánový likér nebo vaječný koňak. Podávají se na vanilkové zmrzlině a s polevou z hnědého cukru, skořice a másla. Cherry Jubilé: Jedinečné flambované černé třešně se stejně jako Banana Foster podávají na vanilkové zmrzlině a měly by být horké, ne-li ještě hořící.

Finty a pasti v obchodech

Finty a pasti v obchodech

Obchodníci si mnou ruce. Moc dobře vědí, jak vystavit zboží, aby co nejvíce přitahovalo pozornost. Mnohé jejich triky ale vůbec nepostřehnete. Vše je podřízeno tomu, aby zákazník nechal u pokladny hodně peněz.

Organizace lednice

Buďte lepší v organizaci lednice

Téměř nikdo nenakupuje čerstvé potraviny denně. Při správném skladování to ani není nutné. Od čeho přece máme ledničku, ne? Ale i ukládání potravin do lednice a mrazáku má svá pravidla, která se určitě vyplatí dodržovat.

Dokonalá vánočka

Dokonalá vánočka

Nepostradatelnou součástí vánočních svátků je vánočka – tradiční sváteční pečivo z kynutého těsta.

Pozvání ke svátečnímu stolu

Doba se sice od časů Gutha-Jarkovského významně změnila, a i když se dnes na přísná pravidla slušného chování moc nehraje, přece jen není na škodu si je připomenout. Vánoční čas je na to jako stvořený.

Celerový salát s krabím masem

Celerový salát s krabím masem

Od nepaměti je celer považován za nespolehlivější afrodiziakum pro muže. Proto by třeba na valentýnském stole rozhodně neměl chybět!

10 nejlepších bylin

10 nejlepších bylin

Na jaře toužíme po zeleném, ochutnáváme vše od prvních lístečků, okusujeme pažitku a do salátů mícháme všechno možné z přírody, abychom si hýčkali zdraví.