Kreativ

ŠTÍTEK: Maskat

Mistrovství světa veteránů ve stolním tenise v Ománu 2023, Jaroslav Kučera

Jaroslav Kučera se vrátil z Ománu spokojený

Jaroslav Kučera se vrátil z 20. mistrovství světa veteránů ve stolním tenise spokojený. Kromě toho, že se mu za stoly v Ománu dařilo, tak si domů přivezl spoustu zajímavých mimo sportovních zážitků.

Omán s vodopády. Snová Arábie, jaká nikde jinde není

Byli jste v Egyptě, v Tunisku i v Dubaji? A chcete něco podobného, ale trochu jiného, více autentického, orientálního, arabského. Ale současně se vším pohodlím, tolerancí vůči nám Evropanům, v lehce luxusním balení pro zhýčkaného cestovatele. A současně ještě pořád zemi, kde je turista uctívaná vzácnost, nikoli věčně obtěžovaný objekt zisku. Pak určitě neváhejte okusit sultanát Omán.

František Just - stolní tenista českolipské Lokomotivy.

Skvěle! František Just se představí na mistrovství Evropy

Když se daří, tak se daří. Tuto hlášku si může říkat František Just, stolní tenista divizního celku Lokomotivy Česká Lípa a v posledních dvou letech také nejlepší veterán Českomoravského svazu veteránů (dále jen ČMSV) v kategorii 70 až 74 let. 

Vít Hlaváč při mistrovtsví světa v Ománu

Vedro a kopec. Chodec Hlaváč vypráví o náročné pětatřicítce v Ománu

Šlo o premiéru a navíc v nezvyklém prostředí. Na chodeckém mistrovství světa družstev se poprvé závodilo na nové trati 35 kilometrů. Na startu v ománské metropoli Maskatu nechyběl český závodník číslo jedna Vít Hlaváč z A.C. Tepo Kladno. Závod na dokončil 21. místě v čase 2:43:14 a s vystoupením byl spokojený.

Vít Hlaváč při mistrovtsví světa v Ománu

Vedro a kopec. Chodec Hlaváč vypráví o náročné pětatřicítce v Ománu

Šlo o premiéru a navíc v nezvyklém prostředí. Na chodeckém mistrovství světa družstev se poprvé závodilo na nové trati 35 kilometrů. Na startu v ománské metropoli Maskatu nechyběl český závodník číslo jedna Vít Hlaváč z A.C. Tepo Kladno. Závod na dokončil 21. místě v čase 2:43:14 a s vystoupením byl spokojený.

Kemping v Ománu.

Na kole přes Arabský poloostrov: Omán je mírumilovný kraj, vypráví Tadeáš

Začátkem listopadu 2019 se prachatický cestoval Tadeáš Šíma vrátil po roce a půl roce do Afriky. V prosinci se přesunul do Ománu a odtud jede na kole Apache do České republiky. Cestu popisuje nejen pro čtenáře Deníku. Absolutní monarchie v sultanátu Omán zní možná až příliš totalitně na tak mírumilovný kraj plný vzdělaných a přívětivých lidí.

Tadeáš Šíma a Václav Vítek před odletem do Konga.

Na kole přes Arabský poloostrov: Omán je mírumilovný kraj

Začátkem listopadu 2019 se prachatický cestoval Tadeáš Šíma vrátil po roce a půl roce do Afriky. V prosinci se přesunul do Ománu a odtud jede na kole Apache do České republiky. Cestu popisuje nejen pro čtenáře Prachatického deníku. Absolutní monarchie v sultanátu Omán zní možná až příliš totalitně na tak mírumilovný kraj plný vzdělaných a přívětivých lidí.

Ve věku 79 let zemřel v 10. ledna večer ománský sultán Kábus bin Saíd, který patřil k nejdéle vládnoucím panovníkům světa.

Dlouho vládnoucí monarcha je po smrti. Omán se zahalil do smutku

Ve věku 79 let zemřel v pátek večer ománský sultán Kábus bin Saíd, který patřil k nejdéle vládnoucím panovníkům světa. Oznámila to dnes časně ráno ománská státní televize. Na trůnu ho vystřídal jeho bratranec, působící doposud jako ministr kultury, Hajsám bin Tárik Saíd. Oznámila to dnes ománská státní televize.  

Travel Service

Aerolinie Travel Service budou od podzimu létat do Ománu

Praha - Aerolinie Travel Service plánují od 31. října pravidelné zimní spojení do Ománu. Linku do hlavního města Maskatu chtějí provozovat čtyřikrát v týdnu s letounem Boeing 737-800 s kapacitou 168 míst.  Spojení, na kterém spolupracují s místními Oman Air, má být třetí destinací dopravce na Blízkém východě po izraelském Tel Avivu a Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Obchodní značku SmartWings společnost Aerolinie Travel Service používá pro pravidelné lety.

Lubomír Zaorálek

Zaorálek navštíví v Egyptě i české archeology

Káhira/Maskat – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v sobotu odlétá na čtyřdenní návštěvu Egypta a Ománu, kde bude jednat se svými protějšky i dalšími politiky. Spolu s ministrem se cesty zúčastní i 23 zástupců tuzemských firem, kteří vystoupí na podnikatelských fórech a budou jednat se svými místními partnery. Jde zejména o společnosti z obranného a leteckého průmyslu.

Ilustrační foto

V Jemenu osvobodili tři americké rukojmí, propuštění zprostředkoval Omán

Saná – V Jemenu se dnes dostali na svobodu tři Američané, kteří byli dva měsíce v zajetí šíitských povstalců. Dohodu o jejich propuštění zprostředkoval Omán. Informovala o tom ománská agentura ONA. Dva z propuštěných pracovali pro OSN, o třetím informace nejsou. Šíité tvrdí, že muže zajali jako špiony.

Ilustrační foto

Indický letoun s 68 lidmi nouzově přistál kvůli hrozbě bombovému útoku

Dillí – Indický letoun s 68 lidmi na palubě ve čtvrtek nouzově přistál v Ománu poté, co mu prý hrozil bombový útok. Všichni cestující a členové posádky jsou v pořádku. V letadle se nakonec žádná nálož nenašla. Sdělila to indická letecká společnost Jet Airways a ománské úřady.

Cyklista Roman Kreuziger

Kreuziger se snaží arbitráž pustit z hlavy, pojede v Ománu: Závod si užiju

Maskat - Cyklista Roman Kreuziger vstoupí v úterý do nové sezony startem v etapovém závodu Kolem Ománu. Český jezdec stáje Tinkoff-Saxo se snaží nemyslet na to, že ho zřejmě v brzké době čeká jednání u Sportovního arbitrážního soudu v Lausanne, který bude řešit jeho spor s mezinárodní unií UCI ohledně anomálií v biologickém pasu.

Omán

Omán: liduprázdné pláže a města s puncem UNESCO

Toužíte po exotice, hledáte pohostinnost a zároveň soukromí? Pak možná právě vám bude lichotit dovolená ve východním cípu Arabského poloostrova. V sultanátu Omán najdete orientální atmosféru, zelené tropy, bělostné pláže i tajuplná pouštní města.

Ilustrační foto

PKF - Prague Philharmonia na zájezdu přivítá Nový rok několikrát

Praha - Orchestr PKF – Prague Philharmonia absolvuje 30. a 31. prosince dvojici slavnostních silvestrovských koncertů v hlavním městě arabského Ománu, kam jej pozval přímo ománský sultán Kábus bin Saíd. Koncert za účasti sólistů Bryana Hymela, Andrew von Oeyena a Irini Kyriakidou se pod vedením přicházejícího šéfdirigenta PKF Emmanuela Villauma uskuteční v Královském operním domě v Maskatu.

Hranický kameraman Vlastimil Mach

Natáčet v Ománu je pro mě výzva, říká hranický kameraman

Hranice – S kamerou v ruce letěl čtyřikrát do válkou zmítaného Afghánistánu, dvakrát dokumentoval mírovou misi v Kosovu a kvůli předání aktovek malým školákům vyrazil před dvěma lety do afrického Konga. Minulý pátek zamířil kameraman hranického televizního zpravodajství Vlastimil Mach i do Ománu. Divákům hodlá zprostředkovat prostředí, které je pro běžného Čecha značně neznámé.

Hokej - ilustrační foto.

Nová země na hokejové mapě světa. Členem IIHF se stal Omán

Minsk - Mezi hokejové národy se nově zařadil Omán, který se dnes na kongresu Mezinárodní hokejové federace v Minsku oficiálně stal 73. členem IIHF. Arabský stát dostal status přidruženého člena a stal se čtvrtou zemí z oblasti Perského zálivu, kterou federace přijala.

Tajfun Gonu zachycený satelitem NASA nad Arabským mořem.

Tajfun Gonu si vyžádal už 28 obětí, další lidé jsou pohřešováni

MASKAT (OMÁN) - Tajfun Gonu, který se přehnal nad jižní částí Perského zálivu, si vyžádal v Ománu a Íránu už 28 obětí na životech a 26 lidí je pohřešováno. Živel, jenž udeřil v úterý, postupem přes Hormuzský průliv postupně ztrácel na síle, ale přesto ještě ve čtvrtek citelně zasáhl západní pobřeží Pákistánu.

Tajfun Gonu zachycený satelitem NASA nad Arabským mořem.

Tajfun Gonu zasáhl Omán, tisíce lidí evakuováno

MASKAT - Tajfun Gonu zasáhl v noci na středu východní pobřeží Ománu, z jehož pobřežních měst už byly s předstihem evakuovány tisíce lidí. Zatím nejsou hlášeni žádní ranění ani škody. Větry Gonu proudí rychlostí až 170 kilometrů v hodině a vlny, které zvedá na moři, jsou až 12 metrů vysoké.