Kreativ

ŠTÍTEK: Babiččino údolí

Mlynář nabízí pod zámkem v Ratibořicích poplamenici jako z Babičky

Mlynář nabízí pod zámkem v Ratibořicích pochoutku poplamenici jako z Babičky

/FOTO, VIDEO/ Do Babiččina údolí u České Skalice na Náchodsku se nejezdí pouze na zámek nebo na Staré Bělidlo či Viktorčin splav. Expozici v Rudrově mlýně doplňuje hospodářský dvůr se stylovým občerstvením, o který se stará Miloš Lokaj zvaný Míša. Lidé jej znají jako bodrého mlynáře, u kterého mohou ochutnat tradiční pokrmy.

První bylinková škola v Babiččině údolí

První bylinková škola v Babiččině údolí

Jaro je konečně tady a s ním i častější výlety do přírody. Během nich lze spojit příjemné s užitečným. Červen je totiž ideální měsíc pro sběr různých bylinek, které Vám mohou nejen v zimě pomoci s různými neduhy. Zároveň si jimi můžete oživit jídelníček a obohatit jej o spoustu vitaminů, než budou k dispozici čerstvé ovoce a zelenina, ať už z vlastní zahrádky nebo od místních pěstitelů.

Z 18. ročníku Žernovského bajku. Ilustrační snímek.

Dvacátý první ročník Žernovského bajku se letos pojede trochu jinak

Letošní ročník Žernovského bajku se koná v sobotu 10. června. Zajímavá trať poblíž samotného Babiččina údolí a celodenní doprovodný program. To jsou hlavní atributy závodu, který se letos uskuteční po dvacáté první. Pro závodníky z řad široké veřejnosti od kategorie odrážedel pro nejmenší po 70+ jsou připraveny trasy od 2,2 km po 35 km.

Ratibořické ovčácké slavnosti.

Ratibořické ovčácké slavnosti lákají už po třinácté do Babiččina údolí

Nejvýznamnější dubnovou akcí jsou v Centru rozvoje Ratibořické ovčácké slavnosti. Spolu s našimi partnery, Královéhradeckým sdružením Svazu chovatelů ovcí a koz a Správou NKP státního zámku Ratibořice je letos pořádáme již po třinácté. Akce se uskuteční poslední dubnovou sobotu, tedy 29. dubna od 10 do 16 hodin v Babiččině údolí.

Památkářům se podařilo objevit a získat v aukci ojedinělý empírový sekretář, který patřil vévodkyni Kateřině Vilemíně Zaháňské a dotvářel téměř ztracený interiér zámku v Ratibořicích.

Sekretář kněžny z Babičky se vrátil do Ratibořic. V dražbě stál přes sto tisíc

/FOTO, VIDEO/ Ojedinělý empírový sekretář získali v aukci památkáři. Tento vzácní kus nábytku patřil vévodkyni Kateřině Vilemíně Zaháňské a dotvářel téměř ztracený interiér zámku v Ratibořicích na Náchodsku. Drtivá většina dalšího inventáře literární paní kněžny z Babičky Boženy Němcové zmizela brzy po její smrti.

Jaro v Ratibořicích a Babiččině údolí.

Babiččino údolí pučí a cvrliká. Prohlédněte si zámek, mlýn i Staré bělidlo

Tip na výlet/ Jaro v Ratibořicích už opravdu nejde přehlédnout. Stromy a keře pučí, postupně rozkvétají květiny v zámeckém parku i na lukách, z korun stromů se ozývá veselé cvrlikání ptactva. Příjemnou procházkou od zámku dojdete k vodnímu mlýnu a mandlu, prohlédnete si jedno z nejznámějších sousoší v Česku Babička s dětmi z roku 1922. 

Na dvoře Rudrova mlýna v Ratibořicích se od pátku vystřídaly stovky lidí, kteří si přišli prohlédnout velikonočně vyzdobenou památku, ochutnat sváteční pečivo nebo si s dětmi pohladit ovce a jehňátka.

FOTO: Velikonoční Rudrův mlýn zval do Babiččina údolí

Na dvoře Rudrova mlýna v Ratibořicích se od pátku vystřídaly stovky lidí, kteří si přišli prohlédnout velikonočně vyzdobenou památku, ochutnat sváteční pečivo nebo si s dětmi pohladit ovce a jehňátka. Ke stylovému občerstvení hrála náchodská kapela Klapeto. Návštěvu Babiččina údolí se zámkem zpestřila akce s názvem Velikonoce na mlejně i v pondělí.

Červený most v Babiččině údolí je po desítkách let provozu v havarijním stavu.

Červený most v Babiččině údolí je v havarijním stavu. Z modřínů a dubů bude nový

/FOTO, VIDEO/ Konstrukce Červeného mostu v Žernově u České Skalice má už nejlepší léta za sebou. Stav je doslova havarijní a jediným řešením je most kompletně vyměnit. Nový bude stát 11 milionů korun a Lesy České republiky ho postaví z místních modřínů a dubů. Jejich těžba před nedávnem začala. Přes Úpu se lidé v tomto místě znovu dostanou koncem roku.  

Nad Rozkoší vzlétly desítky horkovzdušných balonů. Začíná tradiční fiesta

VIDEO: Nad Rozkoší vzlétly desítky horkovzdušných balonů. Začíná tradiční fiesta

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek při západu slunce se z louky poblíž ratibořického zámku vznesly desítky horkovzdušných balonů. Mimořádná podívaná odstartovala čtvrtý ročník oblíbené třídenní fiesty Balony nad Rozkoší, při které přijíždějí k vodní nádrži Rozkoš desítky příznivců a milovníků balonového létání z celého Česka i ze zahraničí. Start zkomplikovalo větrné počasí, krátce před setměním ale pestrobarevné vzdušné koráby přece jen vzlétly.

Autorem sousoší významný kubistický sochař Otto Gutfreund, který na celkovém architektonickém řešení pomníku spolupracoval s akademickým architektem Pavlem Janákem.

Babička přišla před sto lety na 90 tisíc, stejnou částku stálo letos vyčištění

Při školním výletě kolem něj prošel snad každý Čech. Řeč je o dnes již ikonickém sousoší Babička s dětmi, od jehož slavnostního odhalení v Babiččině údolí uplynulo v sobotu 9. července přesně na den sto let. V podstatě téměř na minutu přesně, jen o 24 hodin dříve, než kdy bylo sousoší prvně odhaleno, se u proslulého pomníku spisovatelky Boženy Němcové a jejího celoživotního díla sešla více než stovka lidí, aby si tuto událost připomněli.

Autorem sousoší významný kubistický sochař Otto Gutfreund, který na celkovém architektonickém řešení pomníku spolupracoval s akademickým architektem Pavlem Janákem

OBRAZEM: Babiččino údolí slavilo sto let od odhalení ikonického sousoší

V sobotu  uplynulo přesně sto let od okamžiku, kdy bylo v Babiččině údolí slavnostně odhaleno dnes již ikonické sousoší Babička s dětmi. U proslulého pomníku spisovatelky Boženy Němcové a jejího celoživotního díla se proto sešly desítky lidí. Jen pro zajímavost - v roce 1922 si odhalení pomníku nenechalo ujít na dvacet tisíc návštěvníků.

Autorem sousoší významný kubistický sochař Otto Gutfreund, který na celkovém architektonickém řešení pomníku spolupracoval s akademickým architektem Pavlem Janákem. Oba umělci patřili k nejvýznamnějším představitelům umělecké scény první poloviny 20. stol

Ikonické sousoší "Babička s dětmi" v Babiččině údolí slavilo sté narozeniny

/FOTOGALERIE/ V sobotu 9. července uplynulo přesně na den sto let od okamžiku, kdy bylo v Babiččině údolí slavnostně odhaleno dnes již ikonické sousoší Babička s dětmi. V podstatě téměř na minutu přesně, ale 24 hodin předtím, než skutečně padl čas, kdy bylo před sto lety odhaleno sousoší, se u proslulého pomníku spisovatelky Boženy Němcové a jejího celoživotního díla sešly desítky lidí. Jen pro zajímavost - v roce 1922 při odhalení pomíku si tuto událost nenechalo ujít na dvacet tisíc návštěvníků.

Před svými stými narozeninami prošel pomník celkovým očištěním a kompletní konzervace dala sousoší podobu z roku 1922.

Pomník Babičky slaví sté narozeniny. Božena Němcová nechává stopu i ve vesmíru

Alegorické vozy, věnconoši, krojovaná družina, sokolové, legionáři, skauti a tisíce dalších návštěvníků tvořili před sto lety, přesně 9. července 1922, velkolepou kulisu při slavnostním odhalení sousoší Babička s dětmi v Babiččině údolí. Uměleckým dílem vzdal Klub československých turistů v České Skalici hold první české spisovatelce Boženě Němcové. Toto jubileum v pátek od 15 hodin v komornějším pojetí připomene slavnostní setkání přímo u pomníku.

Z 18. ročníku Žernovského bajku.

Nad Babiččiným údolím budou závodit cyklisté na XX. ročníku Žernovského bajku

Letošní ročník Žernovského bajku se uskuteční 11. června 2022. Zajímavá trať poblíž samotného Babiččina údolí a celodenní doprovodný program. To jsou hlavní atributy závodu, který se letos uskuteční po dvacáté. Pro závodníky z řad široké veřejnosti od kategorie odrážedel pro nejmenší po 70+ jsou připraveny trasy od 2,2 km po 36 km.

Profesionální hasiči z celého kraje si na Úpě v Ratibořicích cvičili záchranu tonoucích z vodního válce.

Viktorčin splav v Babiččině údolí umí brát i životy, patří k nejrizikovějším

"Tady končí koupání smrtí - zákaz skákání do vody." Výstražná cedule jako by do malebného Babiččina údolí ani nepatřila. Bohužel opak je pravdou. Protékající Úpa patří na východě Čech pro vodáky k nejrizikovějším řekám a ve vodních válcích pod jezy už našlo smrt několik lidí. A právě zde se dobrovolně do nebezpečné vody vrhali profesionální hasiči z celého kraje.

Projekt Ta Božena! přibližuje život Boženy Němcové v Litomyšli a České Třebové. Foto: Městská galerie Litomyšl

Ta Božena. Lidé se mohou s chytrým mobilem pustit po stopách slavné spisovatelky

Co lidé ví o Boženě Němcové? Napsala Babičku, pobývala v Litomyšli nebo znají Babiččino údolí. Málokdo ale už ví, že spisovatelka žila také v České Třebové, kde má svoji lavičku, nebo že bydlela s dětmi v restauraci Na Horách. To a další zajímavosti ze života slavné spisovatelky přibližuje projekt Ta Božena!

Projekt Ta Božena! přibližuje život Boženy Němcové v Litomyšli a České Třebové. Foto: web Ta Božena!

Ta Božena! S chytrým telefonem po stopách Boženy Němcové a až k její lavičce

/FOTO/ Co lidé ví o Boženě Němcové? Napsala Babičku, pobývala v Litomyšli nebo znají Babiččino údolí. Málokdo ale už ví, že spisovatelka žila také v České Třebové, kde má svoji lavičku, nebo že bydlela s dětmi v restauraci Na Horách. To a další zajímavosti ze života slavné spisovatelky přibližuje projekt Ta Božena!

Na malém pahorku s kapličkou ve Zlíči nedaleko malebného Babiččina údolí bude v sobotu v 11 hodin veřejnosti slavnostně zpřístupněna nová Křížová cesta.

Pahorek ve Zlíči ozdobí nová Křížová cesta z "rukopisů" 13 sochařů

Na malém pahorku s kapličkou ve Zlíči nedaleko malebného Babiččina údolí bude v sobotu v 11 hodin veřejnosti slavnostně zpřístupněna nová Křížová cesta. Více než desítka sochařů a umělců z celé republiky přispěla svými díly a vznikla tak působivá cesta s třinácti zastaveními.

Vjezd do ATC Rozkoš - s částí tzv. Skleníku: Restaurace Na Rozkoši. Ještě zde nestojí recepce.

RETRO: Dovolená u Rozkoše. Podívejte se na autokemp, chatky, minigolf i hotel

Kdo by neznal přehradu Rozkoš u České Skalice. Tomuto vodnímu dílu se přezdívá "Východočeské moře" a k celoroční dovolené ve zdejším autokempu láká už desítky let. Pojďme si připomenout, jaké to bylo, když se kemp teprve budoval. Podívejte se na dobové fotografie ze sbírek Jana Holého a Yvety Peterkové, kterým za ně velmi děkujeme!

Vjezd do ATC Rozkoš - s částí tzv. Skleníku: Restaurace Na Rozkoši. Ještě zde nestojí recepce.

RETRO: Dovolená u Rozkoše. Podívejte se na autokemp, chatky, minigolf i hotel

Kdo by neznal přehradu Rozkoš u České Skalice. Tomuto vodnímu dílu se přezdívá "Východočeské moře" a k celoroční dovolené ve zdejším autokempu láká už desítky let. Pojďme si připomenout, jaké to bylo, když se kemp teprve budoval. Podívejte se na dobové fotografie ze sbírek Jana Holého a Yvety Peterkové, kterým za ně velmi děkujeme!

Vjezd do ATC Rozkoš - s částí tzv. Skleníku: Restaurace Na Rozkoši. Ještě zde nestojí recepce.

RETRO: Dovolená u Rozkoše. Podívejte se na autokemp, chatky, minigolf i hotel

Kdo by neznal přehradu Rozkoš u České Skalice. Tomuto vodnímu dílu se přezdívá "Východočeské moře" a k celoroční dovolené ve zdejším autokempu láká už desítky let. Pojďme si připomenout, jaké to bylo, když se kemp teprve budoval. Podívejte se na dobové fotografie ze sbírek Jana Holého a Yvety Peterkové, kterým za ně velmi děkujeme!

Viktorčin splav.

Tip na výlet: Vydejte se do údolí po stopách Babičky Boženy Němcové

Jsou místa, kam lidský jedinec může zavítat opakovaně v poměrně krátkém období, jsou místa, kde lidský jedinec je pozitivně ovlivněn kouzelnou přírodou i navazujícím popisem prostředí domova z období dětství, jak známe je z knihy Babička, případně z filmového zpracování. Mám rád ten literární poklad i krajinu výstižně nazvanou jako Babiččino údolí, i když nejeden literární odborník doložil, že příběhy popsané Boženou Němcovou jsou dosti idealizovány. V sobotu vyjel jsem si do oněch míst…

Viktorčin splav.

FOTO: Pochod Barunka aneb Krásná jarní sobota v krajině Boženy Němcové

Jsou místa, kam lidský jedinec může zavítat opakovaně v poměrně krátkém období, jsou místa, kde lidský jedinec je pozitivně ovlivněn kouzelnou přírodou i navazujícím popisem prostředí domova z období dětství, jak známe je z knihy Babička, případně z filmového zpracování. Mám rád ten literární poklad i krajinu výstižně nazvanou jako Babiččino údolí, i když nejeden literární odborník doložil, že příběhy popsané Boženou Němcovou jsou dosti idealizovány. V sobotu vyjel jsem si do oněch míst…